StoryEditor

Jurský park Zánikom ríše zanikol úplne. Čaro jednotky v kine nehľadajte

26.06.2018, 08:00
Neprekvapivý a vlažný.

Najvýznamnejším poučením, ktoré plynie zo snímky Jurský svet: Zánik ríše, je, že keď sa pri sebe v pivnici pokúšate predať ruským gangstrom nahnevanú obludu, nemôže to skrátka dopadnúť dobre, píšu Lidovky.

Od filmu so slovom "jurský" v názve sa samozrejme predovšetkým čaká, že v ňom budú niekoho intenzívne naháňať dinosaury. V snímke Jurský svet: Zánik ríše sa ich vraj objavuje viac ako kdekoľvek inde.

Počítať ich však nie je ľahké, pretože veľká časť z nich sa objaví v zbesilom úteku a tvorcovia z nich veľmi rýchlo v spolupráci s chŕliacim vulkánom a hlbokým oceánom urobia guláš.

Činná sopka sa ako na zavolanie prebudila na ostrove Isla Nublar, kde v roku 2015 neblaho skončil vynovený projekt zábavného parku so živými dinosaurami. Zvieratá, ktoré vtedy ostrov ovládli, čelia akútnej hrozbe opätovného vyhynutia.

Niektorí ľudia to vítajú, iní sa rozhodnú milovaných dinosaurov na vlastnú päsť zachrániť. A ďalší zavetria príležitosť na vzniknutej situácii zarobiť. Prehistorické monštrá môžu ísť dobre na odbyt napríklad pre vojnové využitie, najmä keď sa z nich vytvorí superobluda.

Tú možno na diaľku navádzať laserom. S jednoduchou prvotnou myšlienkou Michaela Crichtona (alebo ešte skôr AC Doyla), že sa ľudia skrátka dostanú do sporu s dávno vyhynutými dravcami, sa naveky vystačiť nedá, ale tentoraz sa tvorcovia s vierohodnosťou naozaj príliš netrápili.

Odborník na zvieracie správanie Owen (Chris Pratt) sa spolu s niekdajšou manažérkou parku Claire (Bryce Dallas Howardová) a trochu nadbytočným sprievodom ďalších dvoch kladných postáv snažia z lávových prúdov zachrániť čo najviac zvierat, najmä však inteligentnú velociraptorku Blue, ktorú Owen pred rokmi skrotil.

O tú majú však eminentný záujem aj omnoho početnejší a po zuby ozbrojení zloduchovia. Noemova archa nakoniec z ostrova predsa len odpláva a dej všetky dôležité postavy dovedie až do monumentálnej starobylej usadlosti niekdajšieho spoluzakladateľa celého dinosaurieho projektu, v ktorej skrytých priestoroch sa koná efektná (a zároveň značne absurdná) dražba odchytených zvierat.

Budova potom slúži ako hlavné dejisko očakávaného vyčíňania. Snímke režiséra Juana Antonia Bayona nechýbajú hrozivé dinosaurie zbrane v mnohých podobách.

Ale chýba jej to, čo urobilo takúto udalosť najprv z Jurského parku v roku 1993 a potom aj z Jurského sveta v roku 2015: nadšený ponor do vzkrieseného prehistorického sveta, kde sa postavy a s nimi aj diváci opájali nádherou "živých" dinosaurov ešte dlho predtým, než sa veci zvrtli a začalo to byť zlé.

V novej snímke sú od počiatku z raja už len trosky a dej síce prechádza rôznymi peripetiami, ale v podstate je neprekvapivý a vlažný. Najsilnejšie citové pohnutia nebudia situácie hlavných hrdinov, ale záber zúfalého bylinožravého obra zanechaného na horiacom ostrove.

Najpodarenejšia "požieracia" scéna sa odohrá ešte pred úvodnými titulkami a najpresvedčivejšou postavou je Ian Malcolm v podaní Jeffa Goldbluma - spojnica s prapôvodným jurským parkom - ktorý nerobí nič iné, než že prednáša naliehavý prejav, varujúci pred hrozbou nezvládnutej genetickej hry.

Mrazí z neho viac než z laserovo navádzaného indoraptora v obývačke.

JURSKÝ SVET: ZÁNIK RÍŠE

Réžia: Juan Antonio Bayona

Hrajú: Chris Pratt, Bryce Dallas Howardová ad.

Trailer k filmu si pozrite vo videu:

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:32