StoryEditor

Daniel Tupý st.: Ostrým nožom je výzvou pre spoločnosť, aby sa zobudila

20.02.2019, 12:53
Autor:
ipip
„Veľmi dôležité posolstvo filmu je správa, že človek, ktorý sa na Slovensku stane obeťou trestného činu, je vlastne občanom druhej kategórie."

Dodnes nevyšetrená vražda jeho syna inšpirovala príbeh režiséra Teodora Kuhna. Jeden z najočakávanejších filmov roka prichádza od zajtra do slovenských kín vďaka distribučnej spoločnosti Continental film.

"Obeť a príbuzní nemajú právo na nič"

„Veľmi dôležité posolstvo filmu je správa, že človek, ktorý sa na Slovensku stane obeťou trestného činu, je vlastne občanom druhej kategórie. Páchateľ má nárok na obhajcu, páchateľ má nárok klamať, on môže odmietnuť detektor lži. Ale tá obeť alebo jej príbuzní v podstate nemajú právo na nič,“ povedal Daniel Tupý st.

„Ľudia si to možno neuvedomujú a uvedomia si to až vtedy, keď sa s niečím takým stretnú. Lenže vtedy už je neskoro. Mám pocit, že sa režisérovi podarilo celkom pekne spracovať tragický príbeh a zároveň poukázať na veci tak, ako sa dejú v našej spoločnosti,“ dodal.

Trailer k filmu si pozrite vo videu:

Ostrým nožom rozpráva fiktívny príbeh Ľudovíta, ktorému neonacisti zavraždia syna. Z útoku sú obvinení štyria páchatelia, pre chybné rozhodnutie sudkyne sa však dostanú na slobodu.

Otec, odhodlaný odhaliť pravdu, sa púšťa do nevyrovnaného boja s nečinnou políciou, skorumpovaným súdnictvom aj vládnucou mafiou. Dokáže v takto prehnitom systéme vyhrať?

„Hoci, hrubý obraz je realita a detaily príbehu sú iné, film ukazuje, čo sa udialo a čo sa môže udiať, ak dovolíme, aby zlo v našej spoločnosti zvíťazilo,“ uviedol prezident Andrej Kiska po slávnostnej premiére filmu, kde sa osobne stretol s rodinou Daniela Tupého.

Boľavá rana spoločnosti

Keď ho zavraždili, bol režisér Teodor Kuhn približne v jeho veku a násilná smrť 21-ročného študenta, ktorá ani po 13 rokoch stále nie je vyšetrená, poznačila celú jeho generáciu.

Ostrým nožom má teraz ambíciu otvoriť túto boľavú ranu – jednu z najpálčivejších v dejinách moderného Slovenska a nastoliť celospoločenskú diskusiu o spravodlivosti.

„Každý deň sme boli s kamarátmi na skejtoch v Sade Janka Kráľa, iba pár desiatok metrov od miesta, kde Daniel zomrel. Veľakrát sme utekali pred „holými hlavami“, pre ktoré sme boli narkomani a anarchisti, aj keď sme sami poriadne nevedeli, čo tie slová znamenajú. Daniel Tupý mohol byť pokojne niektorý z mojich priateľov. A mohol som to byť aj ja,“ hovorí Teodor Kuhn, pre ktorého je Ostrým nožom celovečerný debut.

„Než som začal hovoriť svoj filmový príbeh, chcel som vedieť čo najviac o jeho skutočnom pozadí. O prípade viem až tak veľmi veľa, že sa mi stal akousi osobnou posadnutosťou,“ pokračuje s tým, že na filme pracoval od roku 2013.

„Keďže sme k téme chceli pristupovať zodpovedne, prvý rok sme sa najmä stretávali s ľuďmi a zisťovali, čo sa vlastne stalo. Málokto si dnes pamätá, že útok nebol mierený konkrétne na Daniela, ale na celú skupinu zabávajúcich sa študentov. Dobodaní boli v ten večer viacerí. Zhovárali sme sa teda s obeťami, s novinármi, lekármi, znalcami, právnikmi, ale aj vagabundami. Bol som napríklad osobne pri tom, keď si šéf organizovanej skupiny Juraj Ondrejčák, zvaný Piťo, vypočul svoj rozsudok,“ opisuje režisér, ktorý sa niekoľko ráz sa stretol aj s rodinou Daniela Tupého.

„Stretnutie s rodičmi Daniela Tupého bolo pre mňa vždy momentom pokory a úcty. Myslím, že im každý dlžíme jedno prepáčte, že im dlžíme päť miliónov prepáčte. Tento film je moje osobné prepáčte,“ dodal.

Hlavnú postavu filmového otca stvárnil Roman Luknár, matku zavraždeného chlapca zahrala Ela Lehotská, v úlohe syna vystupuje Dávid Hartl. V ďalších postavách sa predstavia aj Miroslav Krobot, Marián Mitaš, Táňa Radeva, Jana Oľhová či rapperi Moloch Vlavo a MOMO.

Titulnú pieseň k filmu skomponovala a naspievala Jana Kirschner. Skladba Dunaj svojim textom, melódiou aj atmosférou citlivo dopĺňa snímku a vo filme má dôležité miesto – stáva sa súčasťou príbehu. „Je umiestnená v scéne, z ktorej ma dodnes pri pozeraní mrazí,“ prezradil Teodor Kuhn.

Okrem klasických plagátov a bilboardov si tvorcovia počas kampane na film prichystali aj jednu špecialitu. Na bratislavskej autobusovej zástavke Zochova nainštalovali skutočnú zakrvavenú košeľu s maturantskou stužkou.

01 - Modified: 2019-01-30 08:32:33 - Feat.: 0 - Title: Vražda, na ktorú sa (ne)zabúda: Vypočujte si titulnú pieseň filmu Ostrým nožom z pera Jany Kischner 02 - Modified: 2019-09-13 08:24:54 - Feat.: 0 - Title: Prezident na premiére filmu Ostrým nožom: Musíme vrátiť dôveru v náš štát
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:25