Michal Růžička, MAFRA
StoryEditor

Najslávnejší rozhovor s Václavom Havlom, ktorý vyšiel v samizdate

05.10.2021, 12:00
"Odpovede boli skôr zrekonštruované, rozhovor nebol zhotovený priamo z očí do očí," opisuje historik.

Redakcia samizdatových Lidových novín vyrobila asi 350 kusov mesačne. Ľudia toto množstvo kopírovaním a opisovaním zvýšili asi na desať tisíc. Lidovky vtedy vychádzali ako mesačník.

Aprílové číslo v roku 1989 prinieslo na titulnej strane ďalší text Václava Havla. Pred tridsiatimi rokmi však nebol dramatik v úlohe autora, ale spovedaného. Bol totiž vo väzení.

Zatknutý bol v januári 1989, keď prišli disidenti položiť kvety k pomníku svätého Václava a pripomenúť čin Jana Palacha, za čo skončili vo väzení, uvádza iDnes.cz. Na konci februára bol odsúdený a zapadli za ním dvere väznice.

Tentokrát to však bolo iné. V rámci režimu bolo už zrejmé, že pomaly pukajú ľady, a tak sa väznitelia k Havlovi správali inak ako pri jeho predchádzajúcom väznení.

Všetko vyvrcholilo o mesiac neskôr, keď vo väzení vydal rozhovor pre samizdatové Lidové noviny. "Odpovede boli skôr zrekonštruované, rozhovor nebol zhotovený priamo z očí do očí," opisuje historik Jan Hron z Ústavu pre štúdium totalitných režimov.

Rozhovor vyšiel aj v nemeckom denníku Frankfurter Rundschau. Tam sa pre zmenu hovorí o tom, že rozhovor bol z väzenia prepašovaný. Havel v ňom odpovedá na to, ako sa má a čo číta vo väzní.

V poslednej odpovedi rozhovoru ďakuje za podporu, ktorej sa mu dostalo po jeho uväznení. "To som si všimol a je to pre mňa dôležitá vec, pretože ma uisťuje, že to všetko k niečomu je, že to má zmysel," uviedol Havel.

​Tlak z domova i zo zahraničia viedol k Havlovmu prepusteniu už v máji 1989, o niekoľko mesiacov skôr, než určoval rozsudok. Pokojný rozhovor môže byť aj zaujímavým porovnaním, jeho pravým opakom zas bola dehonestujúca kampaň, ktorú vtedy režim proti Havlovi rozbehol.

Tá vrcholila článkom v Rudom práve článkom Kto je Václav Havel. Článok mal Havla diskreditovať ohováraním o protektorátnej minulosti jeho rodiny a o tisíckach tuzexových korún - bonov, ktoré mu prichádzajú zo Západu za jeho hry.

Texty aj hudba

Prvé samizdaty sa objavili už počas 2. svetovej vojny a šírenie zakázanej literatúry, novín a časopisov pokračovalo aj po roku 1948. Zakázané či cenzúrou nepovolené literárne diela a iné texty tak začali byť opisované alebo inak rozmnožované, a potom rozširované medzi zasvätenými rôznymi spôsobmi.

Samizdaty prepisovali dobrovoľníci na písacích strojoch cez preklepové papiere. Potom sa šírili cez známych a kamarátov a niektoré výtlačky mnohokrát menili majiteľa. Prepisovala sa však napríklad aj poézia - teda tá, ktorej komunistický režim práve neprial. Nešírili sa však len texty, ale aj nahrávky režimom zakázanej hudby.

Veľký vplyv na rozvoj samizdatu mal v roku 1977 vznik Charty 77. Po tomto roku zaznamenalo Československo obrovský nárast počtu samizdatových periodík. Podstatnú úlohu v československom samizdate hrali kontakty s exilom. Zo Západu sa do Československa tajne dovážali knihy a časopisy, od nás sa naopak vyvážali rukopisy a dôležité informácie.

Texty, ktoré u nás oficiálne vyjsť nemohli, boli často publikované v exilových vydavateľstvách. V 80. rokoch fungovala aj "technická" pomoc a do Československa boli pašované počítače a kopírky. Aj tak však stále prevažovalo rozmnožovanie cez kopírovací papier.

Vydavatelia samizdatov často spolupracovali s exilovými vydavateľmi tak, že po prvom samizdatovom vydaní u nás bolo dielo vydané a profesionálne vytlačené v zahraničí. Potom sa zas pašovalo späť za železnú oponu.

Za výrobu a šírenie samizdatov hrozili prísne tresty, v krajných prípadoch aj niekoľko rokov vo väzení za tzv. podvracanie republiky. Okrem literárnej tvorby sa metódou samizdatu vydávali aj odborné publikácie z odborov, ktoré boli pre režim neprijateľné, napríklad teologické a filozofické texty, ale aj ekologické a ekonomické texty.

01 - Modified: 2018-06-08 17:32:45 - Feat.: 0 - Title: Olga asi žiarlila, no bol na ženy ako mucholapka, hovorí otvorene o Havlovi jeho milenka
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 23:09