StoryEditor

Súkromný investor zrušil obchody a reštaurácie a na ich mieste otvoril centrum pre umenie. Prešovčania sú nadšení

27.09.2019, 09:00
Kultúrny priestor Viola sa nachádza v centre Prešova. Postavil ho súkromný investor, teraz súťaží o Cenu za architektúru.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom projektu CE ZA AR 2019. Ak sa vám páči dielo Viola - centrum pre umenie, dajte mu svoj hlas v súťaži o Cenu verejnosti. Môžete tak urobiť TU. 

Občianske budovy majú veľkú moc. Ich prestavby a adaptácie môžu byť invenčné a môžu rozvíjať komunitný život. Takýto cieľ má aj Kultúrny priestor Viola. 

Nachádza sa v centre Prešova v parteri polyfunkčného objektu z 90. rokov. "Je to administratívna budova s priestormi pre obchod a služby. Prešovčania si z posledných rokov určite pamätajú pizzériu  s terasou a copy centrum, do ktorého sme aj my  chodievali produkovať niektoré naše štúdie a súťažné návrhy.

Napríklad aj súťažný návrh na novú radnicu v Leopoldove.  Premena komerčného parteru na centrum pre umenie sa odohrala postupne, v dvoch etapách v čase od  začiatku roka 2016 do jesene 2018," vysvetľuje architekt Irakli Eristavi. 

V galérii si pozrite fotografie: 

Ak sa vám páči dielo Viola - centrum pre umenie, dajte mu svoj hlas v súťaži o Cenu verejnosti CE ZA AR 2019. Môžete tak urobiť TU. 

Priznáva, že pre neho aj pre jeho kolegov to bola zaujímavá výzva. "Možnosť pracovať na priestore pre kultúrne aktivity je vzácna a tým  pre nás veľmi významná."

Jeho štúdio má už za sebou úspešný projekt košického Kulturparku. V Prešove dostali za úlohu adaptovať parter budovy na priestor pre umenie. "Veľmi si vážim entuziazmus investora aj budúcich užívateľov. Bez nich by toto celé nebolo možné."

Začalo sa to literárnou kaviarňou

V prvej etape architekti premenili bývalú pizzeriu na literárnu kaviareň. Bolo to v roku 2016 a vtedy ešte ani netušili, že tento príbeh bude pokračovať. "Až samotná prevádzka a život ukázali, že podujatia v kaviarni majú veľký ohlas.  Zhruba po roku bolo zrejmé, že istý typ aktivít a podujatí si vyžaduje iný priestorový rámec i kapacitu."

Kopírovacie centrum sa chcelo presťahovať a v objekte sa zrazu objavil nový priestor, ktorý sa dal využiť na expanziu. "Ku kaviarni pribudla divadelná sála a takto vznikla Viola, centrum pre umenie. Oba priestory majú samostatný vstup, fungujú samostatne, ale vo vzájomnej synergii.

Sú vzdialené od seba iba niekoľko desiatok metrov,  takže ľudia môžu prejsť z jednej prevádzky do druhej, hoci nie suchou nohou. Samozrejme oba priestory vzájomne komunikujú materiálom, štruktúrami a detailom," tvrdí architekt. 

Súkromné umelecké centrum 
Viola je neštátnou umeleckou inštitúciou a je financovaná zo súkromných zdrojov. Pripravuje vlastné umelecké a vzdelávacie programy, ktoré nemajú komerčný charakter. Prezentuje sa tu hudobná aj literárna tvorba, divadelné programy. Chce zviditeľňovať vizuálnych umelcov, pre ktorých organizuje vernisáže, výstavy či premietanie dokumentov. 

Stále viac pozornosti venuje príprave programov pre školy, ktoré sa zameriavajú na výchovu umením. "Oživenie umeleckej scény v meste je najzreteľnejšie v oblasti profesionálnej hudby.

Prešov je síce tretím najväčším mestom na Slovensku, nemá však žiadnu profesionálnu inštitúciu, centrum, múzeum či umelecké teleso, ktoré by zabezpečovali pravidelnú koncertnú činnosť a vzdelávanie v oblasti súčasného profesionálneho hudobného umenia.

Väčšine obyvateľov mesta i regiónu preto chýba návyk chodiť na koncerty a zaujímať sa o tento druh umeleckej kultúry.

Pýchou VIOLY sú autorské večery s hudobnými skladateľmi, na ktorých zneli už aj svetové premiéry nových sólových či komorných skladieb. Obdobný program nemá žiadna inštitúcia na Slovensku," teší sa Irakli Eristavi. 

Ak sa vám páči dielo Viola - centrum pre umenie, dajte mu svoj hlas v súťaži o Cenu verejnosti CE ZA AR 2019. Môžete tak urobiť TU. 

01 - Modified: 2019-09-23 07:23:28 - Feat.: 0 - Title: Rekonštrukcia školy, z ktorej by si mohli všetci brať príklad. Bratislavské gymnázium sa zmenilo na nepoznanie 02 - Modified: 2019-09-19 06:39:14 - Feat.: 0 - Title: Skvelý rodinný dom môže vyrásť aj z malej záhradnej chatky. Netreba k tomu ani veľký rozpočet 03 - Modified: 2019-09-10 09:25:26 - Feat.: 0 - Title: Vo Vojke pri Dunaji leží chata, akú ste ešte nikdy nevideli. Pozrite si, aké netradičné riešenie zvolili architekti
01 - Modified: 2019-10-10 19:22:40 - Feat.: - Title: Toto je najkrajšia slovenská architektúra. Pozrite si, kto vyhral prestížne ceny CE ZA AR 2019 02 - Modified: 2019-10-03 10:54:26 - Feat.: - Title: CE ZA AR 2019: V centre Bratislavy je výstava nominovaných diel 03 - Modified: 2020-09-28 07:33:28 - Feat.: - Title: Architektka o problémoch Bratislavy: Nákupné centrá vysávajú mestu život, Obchodná pripomína Balkán 04 - Modified: 2019-09-13 11:46:31 - Feat.: - Title: Svetový úspech šikovného Slováka. Spolu s belgickým kolegom vymysleli originálny montovaný dom 05 - Modified: 2019-09-23 07:23:28 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia školy, z ktorej by si mohli všetci brať príklad. Bratislavské gymnázium sa zmenilo na nepoznanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:57