StoryEditor

Svetový úspech: Speváčka z Horehronia zaznie po americkom rádiu aj v britskom BBC

06.12.2019, 09:36
Autor:
ipip
Kultové rádio z mesta Seattle, známe živými nahrávkami kapiel ako Arctic Monkeys, Florence and the Machine či The XX, ďalej o Málikovej rozpráva ako klaviristke s klasickým hudobným vzdelaním.

Nestáva sa často, aby slovenská hudba, navyše so slovenským textom, znela z éteru verejnoprávneho anglického či amerického rádia. Speváčke a skladateľke Kataríne Málikovej sa to podarilo rovno v jednom týždni, keď svojou tvorbou zaujala najprv dramaturga rešpektovanej stanice KEXP zo Seattlu.

Máliková očarila zahraničie

Dnes zažije britskú premiéru na BBC Radio 6 Music. Skadby, ktorým sa dostalo cenného medzinárodného uznania, pochádzajú z nedávno vydaného albumu Postalgia. Nahrávka vyšla na domácej nezávislej značke Slnko Records.

Pieseň Ústa zo spomínaného albumu si môžete vypočuť vo videu:

„Na svojom druhom albume sa Máliková vydáva na cestu za hranice tradičnej ľudovej hudby, ponára sa do temných zákutí ženskej duše a skúma efemérnosť romantických vzťahov, minulosť a nuansy detských spomienok,” píše sa na webe KEXP v súvislosti s pesničkou Vodník.

Jeho dramaturg Kevin Cole pieseň zaradil do pravidelného podcastu “Skladba dňa”, ktorý s priemerným počtom 600-tisíc stiahnutí patrí medzi najpopulárnejšie relácie americkej stanice.

Kultové rádio z mesta Seattle, známe živými nahrávkami kapiel ako Arctic Monkeys, Florence and the Machine či The XX, ďalej o Málikovej rozpráva ako klaviristke s klasickým hudobným vzdelaním, ktorá experimentuje s elektronikou. Chváli tiež dynamiku a rozsah jej hlasu.

Barbora Dolinajová

​Okrem KEXP Katarína Máliková (už po druhýkrát) zaujala aj renomovanú anglickú novinárku, dídžejku a moderátorku britského verejnoprávneho rádia BBC Radio 6 Music, Mary Anne Hobbs.

Už pred tromi rokmi Mary Anne Hobbsová hrala pesničku Pustvopol z rovnomenného debutu slovenskej skladateľky. Tento piatok mienkotvorná moderátorka do svojho playlistu zaradí skladbu Ústa, ktorá odznie v rámci rannej relácie od 10:30.

Hobbsová Málikovú požiadala aj o anglický preklad textu a okrem pesničky odznie tiež krátky rozhovor so speváčkou.

Katarína Máliková (1990)

  • Pochádza z Polomky na Horehroní.
  • Mladá skladateľka rozvírila domáce aj zahraničné vody už svojím debutom Pustvopol (2016), na ktorom originálnym spôsobom spojila moderné aranžmány slovenských ľudových piesní s vlastnou tvorbou.
  • Album si vtedy všimli aj v rebríčku World Music Charts Europe, kde vo výročnom hodnotení obsadil 23. miesto z takmer ôsmich stoviek nahrávok.
  • Na aktuálnom albume Postalgia autorka prekračuje hranice žánru world music a posúva sa do nových, pre ňu neprebádaných zdrojov zvuku a práce s vlastným hlasom.
  • Naživo sa najbližšie predstaví v Prešove, Martine a Prahe.

Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2019-12-05 16:34:04 - Feat.: 0 - Title: Historický úspech: Slovenské víno bude odporúčať michelinská reštaurácia
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 02 - Modified: 2024-04-24 08:45:36 - Feat.: - Title: Kto je Sabrina Carpenter? Dobyla sociálne siete, koncertovala s Taylor Swift a šokovala cirkev 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny akcií zdravotných poisťovní sa zosypali 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 11:10