StoryEditor

Historický úspech: Slovenské víno bude odporúčať michelinská reštaurácia

05.12.2019, 17:32
Autor:
ipip
Žiadne iné slovenské víno sa v reštaurácii s takýmto kreditom ešte nikdy nepredávalo.

Vinárstvo Via Jur oslavuje veľkolepý úspech. Ich Rizling Rýnsky 2017 sa ako vôbec prvé slovenské víno dostal na vínnu kartu trojhviezdičkovej michelinskej reštaurácie.

Slovenský vínny úspech

Vybrala si ho Ristorante Mudec Di Enrico Bartolini hviezdneho talianskeho šéfkuchára Enrica Bartoliniho. Mudec sa pýši tromi michelinskými hviezdami (samotný Enrico Bartolini má až osem týchto ocenení) a sídli v múzeu kultúry Mudec v Miláne.

​Slovenský rizling ponúkne na vínnej karte od februára 2020 a víno bude súčasťou wineparingu a niektorých degustačných menu. Žiadne iné slovenské víno sa v reštaurácii s takýmto kreditom ešte nikdy nepredávalo. VJR Rizling rýnsky 2017 nesie rukopis hlavného technológa ViaJur Michala Rigana.

„Toto je sen každého vinára a my ho teraz prežívame. Vedeli sme, že náš Rizling rýnsky z roku 2017 je výnimočné víno, ale toto je naozaj obrovská pocta. Enrico Bartolini je svetová kuchárska hviezda. Do svojej reštaurácie si vyberá len to najkvalitnejšie,“ povedal Michal Rigan a dodal, že táto unikátna spolupráca vznikla počas návštevy Enrica Bartoliniho na Slovensku.

Marek Hajkovský

​Hviezdny taliansky šéfkuchár podával v tatranskom Hoteli Lomnica svoje preslávené degustačné menu (podáva sa už 10 rokov). Párovanie vín ku jednotlivým chodom mali na starosti markíz Francesco Mazzei z toskánskeho vinárstva Mazzei a práve Michal Rigan z vinárstva ViaJur.

Bravo, slovenskému vínu

Ku každému chodu tak boli podávané dve vína – talianske a slovenské. A práve tu sám Enrico Bartolini po prvý krát ochutnal VJR Rizling rýnsky 2017 z vinárstva ViaJur zo Svätého Jura pri Bratislave.

Neskôr ho rovnako tak vysoko ocenil aj hlavný someliér Ristorante Mudec Sebastian Ferrara, ktorý okrem iného povedal: „Naozaj dobré. Extrémne dobré! Krásne aromatikum. Ide o skutočne veľmi elegantné víno. Bravo“.

Hviezdny taliansky šéfkuchár Enrico Bartolini prevádzkuje celkovo päť reštaurácií a o Rizlingu rýnskom 2017 uvažujú aj v ďalšej jeho michelinskej prevádzke – Trattoria Enrico Bartolini*, ktorá sa nachádza v Toskánsku, v zážitkovom rezorte L´Andana.

Jej hlavný someliér Davide Macaluso dokonca osobne navštívil vinárstvo ViaJur v Kaštieli Pálffy vo Svätom Jure. „Našiel som tu nečakané veci – napríklad podpivničený tunel a ochutnali sme mimoriadne zaujímavé miestne vína – najmä Muller a Rizling,“ povedal Davide Macaluso.

Prienik slovenských vín do sveta špičkovej talianskej gastronómie je určite úspechom celého slovenského vinárstva. Vo ViaJur, ktoré nadväzuje na vinársku tradíciu Malých Karpát siahajúcu do 15. storočia, sú na tento úspech veľmi hrdí.

A veria aj svojím červeným vínam – práve v roku 2020 totiž uvádzajú na trh Frankovku modrú a Dunaj. Obidve vína sú z ich šťastného ročníka 2017.

„Michelinský“ Rizling Rýnsky 2017 si môžu dopriať aj Slováci. Momentálne je v ponuke Reštaurácie s vinotékou Selaví v Bratislave, v tatranskom Hoteli Lomnica a aj v jeho hotelovej vinotéke Selaví.

Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2024-11-05 13:00:00 - Feat.: - Title: Chaty na Silvestra: Koľko za ubytovanie pýtajú Slováci a v ktorej zo susedných krajín sa najviac oplatí privítať Nový rok? 02 - Modified: 2024-11-05 12:13:11 - Feat.: - Title: Slováci piť neprestanú a Fico má potenciál byť v politike aj v roku 2030, straší svojimi predpoveďami umelá inteligencia 03 - Modified: 2024-11-05 08:37:59 - Feat.: - Title: Obľúbené fastfoody mieria do ďalších slovenských miest. Kde otvoria nové prevádzky Mekáč, KFC či Starbucks? 04 - Modified: 2024-11-04 08:57:50 - Feat.: - Title: Rudolf Huliak zrazil hodnotu SNS na minimum, Hlas si príde na svoje 05 - Modified: 2024-11-04 05:14:00 - Feat.: - Title: Regulované nájomné 2025: ako sa bude rátať po novom a čo treba vedieť o novej vyhláške od Ráža?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. november 2024 14:37