StoryEditor

Historická budova SND sa zatvára. Havarijný stav dosiahol stupeň vysokého bezpečnostného rizika

10.05.2021, 10:40
Autor:
ipip
Havarijný technický stav budovy znemožňuje bezpečnú divadelnú prevádzku.

Historickú budovu Slovenského národného divadla (SND) na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave uzatvoria. Dôvodom je havarijný technický stav budovy, ktorý znemožňuje bezpečnú divadelnú prevádzku. Informovalo o tom SND.

Nové vedenie SND preto prezentovalo 15. apríla 2021 na pôde Ministerstva kultúry SR Ozdravný plán. Jeho základnými piliermi sú stabilizovaný rozpočet, funkčná organizačná štruktúra, systematická práca s divákom na základe merateľných kvalitatívnych ukazovateľov a zvyšovanie umeleckej kvality.

Jedným z bodov a zároveň nevyhnutným krokom nového vedenia je uzatvorenie historickej budovy SND pre divadelnú činnosť.

Dlhotrvajúce problémy

Odborná verejnosť už dlhé roky upozorňuje na nevyhnutnú rekonštrukciu celej budovy a všetkých technologických zariadení. Množstvo revíznych nálezov počas uplynulých rokov poukazovalo na viaceré problémy spojené so stavom historickej budovy.

S cieľom dôkladnejšieho pochopenia tejto situácie vykonalo nové vedenie posúdenie stavu budovy a scénickej techniky.

V galérii si pozrite fotografie havarijného stavu:

​Dnešná budova divadla na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave bola postavená podľa návrhov architektov Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera a otvorili ju v roku 1886. Sídlom Slovenského národného divadla sa stala v roku 1920.

Historická budova SND, ktorá je súčasťou kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky, prešla odvtedy mnohými rekonštrukciami. Zatiaľ posledná a najzásadnejšia bola v roku 1972.

Havarijný stav

Vzhľadom na skutočnosť, že od tejto rekonštrukcie uplynulo takmer 50 rokov, sa stav budovy a jej technických zariadení postupne zhoršoval, až dospel do aktuálneho stavu, ktorý je možné opísať ako havarijný. Celkový technický stav budovy je pre potreby profesionálnej divadelnej činnosti nevyhovujúci.

Rozsah problémov je od „kozmetických“, ako napríklad poškodené časti vonkajšej fasády, opadávajúca omietka alebo zlý stav poťahov sedadiel pre divákov, až po zásadné problémy technického charakteru ako nefunkčná transformátorová stanica, nákladné výťahy, elektrická požiarna signalizácia a mnohé ďalšie.

Napriek snahe dodržať všetky zákonné povinnosti neprešli viaceré zariadenia príslušnými úradnými skúškami a revíznymi kontrolami, čo pre zamestnancov predstavuje vysoké bezpečnostné riziko.

SND v roku 2020 predložilo Krajskému pamiatkovému úradu v Bratislave zámer obnovy tejto nehnuteľnosti. Krajský pamiatkový úrad posúdil vykonanie prác predpokladaných v zámere ako prípustné a stanovil podmienky pre ich vykonanie (Rozhodnutie KPUBA- 2020/17658-3/70664/FAL
zo 7. 9. 2020).

Procesu sa dotknú aj personálne zmeny

SND je aktuálne v procese dokončovania stavebného zámeru, ktorý tieto podmienky spĺňa, a súčasne spolupracuje s odborom ochrany pamiatkového fondu Ministerstva kultúry SR a Inštitútom kultúrnej politiky na príprave procesu rekonštrukcie.

S uzavretím historickej budovy SND je spojená aj čiastočná reštrukturalizácia v oblasti ľudských zdrojov a s tým súvisiaca zmena organizačnej štruktúry. Nakoľko je technická prevádzka Opery a Baletu v novej budove SND personálne dlhodobo poddimenzovaná, pretrvávajúci podstav zamestnancov bude doplnený do želaného stavu prechodom časti zamestnancov z historickej budovy.

Zámerom Ministerstva kultúry SR je financovať rekonštrukciu z eurofondov v rámci nového programového obdobia.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2021-01-07 15:23:27 - Feat.: 0 - Title: Základnou úlohou je nastaviť realistický rozpočet, oznámil nový šéf SND Matej Drlička 02 - Modified: 2021-04-15 08:34:32 - Feat.: 0 - Title: Nový riaditeľ SND a šéfka baletu: Jedno divadelné predstavenie je v podstate jeden event
01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:17