StoryEditor

Exkluzívne: Ladislav Ťažký mal byť kandidát na nobelovku

20.01.2011, 12:31
Spisovateľ Ladislav Ťažký, ktorý dnes zomrel, mal byť kandidátom na Nobelovu cenu za literatúru.

Zosnulého spisovateľa Ladislava Ťažkého len včera vybrali, aby bol slovenským kandidátom na Nobelovu cenu za literatúru. Skôr, než mohol o túto prestížnu cenu zabojovať, zomrel. "Včera o štvrtej poobede sme v slovenskom výbore PENu navrhli Ladislava Ťažkého ako kandidáta za Slovensko na Nobelovu cenu za literatúru,“ prezradil exkluzívne pre HN spisovateľ a viceprezident Slovenského centra PENu Jozef Banáš. "Povedal som, chlapci, urobte to čo najskôr, lebo s Lackom už nie je dobre a vidíte, dnes ráno zomrel,“ dodal. Ladislav Ťažký zomrel dnes skoro ráno po krátkej a ťažkej chorobe. Dožil sa 87 rokov. O Nobelovu cenu už nebude môcť zabojovať, pretože v pravidlách je stanovené, že cenu môže dostať len žijúci autor.

Ladislav Ťažký je jedným z najlepších slovenských spisovateľov 20. storočia. V jeho knihách môžeme nájsť vojnové, sociálne a etické otázky spoločnosti, v ktorej žil. Jeho dielo je protestom proti vojnovým útrapám, citovým deformáciám, ako aj hľadaním zmyslu osobných postojov vo vypätých a hraničných situáciách. V 50. rokoch minulého storočia začal publikovať fejtóny a poviedky, jeho román Evanjelium čatára Matúša patrí medzi najlepšie diela slovenskej literatúry. Pre rozhlasové a televízne vysielania pripravil viaceré hry, rozhovory a relácie, napísal divadelnú hru Hriešnica žaluje tmu (1966). V tom istom roku bol nakrútený televízny film V páse zlomená a o dva roky neskôr v roku 1968 filmový triptych Zbehovia, Pútnica, Dominika. Niektoré z jeho kníh preložili do nemčiny, rumunčiny, poľštiny, maďarčiny, češtiny. Vždy sa vyjadroval k súčasným pomerom a nechýbal na rôznych kultúrnych a verejných podujatiach. V rokoch 1967 až 1969 bol redaktorom denníka Smena, ktorý sa stal priestorom pre jeho politické vyjadrenia k udalostiam v auguste 1968. Pre tie, ako aj pre politické postoje vo Zväze slovenských spisovateľov, ho vylúčili z KSČ a až do konca 70-tych rokov 20. storočia nesmel publikovať. V roku 1990 sa stal čestným členom Spolku slovenských spisovateľov a zvolili ho za predsedu prezídia Matice slovenskej.

01 - Modified: 2004-02-19 21:26:25 - Feat.: 0 - Title: Richard Vavřík: O tom, kam sa presunie výroba, sa ešte nerozhodlo 02 - Modified: 2004-02-19 21:27:32 - Feat.: 0 - Title: Ján Ďurovčík: Zo Slovenska neunikajú len mozgy, ale aj tanečníci
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 04:55