StoryEditor

Najdrahší maliar v Česku tento rok? Opäť Emil Filla

27.11.2011, 23:00
Obraz s názvom Zátiší s dýmkou sa stal najdrahším českým obrazom tohto roka vydraženým v Česku. Včera sa predal za 12 miliónov českých korún.

„Aj keď išlo o výnimočný obraz výnimočnej kvality, jeho cena prekvapila,“ povedal o obraze českého kubistu Emila Fillu Martin Kodl z galerie Kodl, ktorá spolu s aukčnou sieňou Vltavín organizovala včerajšiu aukciu v Prahe. Dielo Zátiší s dýmkou sa predalo za 12 miliónov českých korún bez aukčnej prirážky (461-tisíc eur) a stalo sa tak najdrahším českým dielom tohto roka vydraženým na českých aukciách. Dielo Utěšitel, ktoré sa vydražilo minulý týždeň za 10,8 milióna (bez aukčnej prirážky), ho v tabuľke na treťom mieste nasleduje (druhá najdrahšia je tento rok maliarka Toyen so svojím obrazom Geometrická kompozice, pozn.red). Tento rok sa už žiadne rekordy neočakávajú, preto Filla, podobne ako minulý rok, keď sa jeho obraz Zátiší s lahví Cherry predal za 16,25 milióna českých korún, skončí opäť ako najdrahší český maliar roka.

Prekvapenie
Vyvolávacia cena diela Emila Fillu z roku 1934, ktoré sa na trhu neobjavuje často, bola pritom len 7,5 milióna českých korún. Podľa odborníkov však brilantne zachytáva jeho významnú periódu moderne zobrazeného kubizmu s akcentom na veľké farebné plochy, kontrastujúce so starostlivo premodelovanými detailmi. V roku 2007 ho mohli ľudia vidieť v Jazdiarni Pražského hradu.

Utěšitel z minulotýždňovej dražby mal oveľa väčšiu hodnotu a predal sa pod cenu, tentoraz išlo o prekonané očakávania. Na rozdiel od prvého spomínaného, ktorý sa hodí viac do múzeí alebo galerijných zbierok, dielo Zátiší s dýmkou je pestré a pekné na pohľad a dlho na trhu nebolo,“ povedal pre HN šéfredaktor českého časopisu Art & Antiques Jan Skřivánek. Fakt, že za posledné dva roky sa veľmi darilo na českých aukciách práve dielam Emila Fillu, závisí podľa neho len od toho, čo sa na aukciách objaví. Práve 20-miliónové diela od maliarov ako František Kupka alebo Toyen posledné dva roky chýbajú.






Zdroj nápadov z Paríža

Tvorba z 30. rokov minulého storočia je však u tohto komunistami zaznávaného umelca veľmi hodnotným obdobím. Emil Filla sa narodil 4. apríla 1882 v Chropyni u Kroměříža a počas života bol maliarom, grafikom, sochárom, ale aj básnikom, filozofom, teoretikom či dokonca politikom. Bol hlavným predstaviteľom českého kubizmu, nazývaný aj český Picasso, ale podľa kritikov umenia je otázkou, či Filla picassovský kubizmus iba prijímal, alebo či doň aj vnášal niečo nové.

Zdrojom jeho nápadov bol Paríž, kde sa okrem Picassa stretol aj Markom Chagallom či Guillaumom Apollinairom. Český kubizmus však na rozdiel napríklad od francúzskeho prekročil hranice výtvarného umenia a zasiahol aj nábytok či iné oblasti. Tým bol vo svete taký uznávaný. Emil Filla zomrel v roku 1953 v Prahe a dnes patrí k najdrahším českým maliarom.


Najdrahšie diela Emila Fillu vydražené v Česku
1. Zátiší s lahví Cherry – 16,25 milióna (2010)
2. Zátiší s dýmkou – 12 miliónov (2011)
3. Sklenice a noviny – 11,2 milióna (2009)

01 - Modified: 2004-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chemko ponechá vlaňajší zisk v spoločnosti 02 - Modified: 2004-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tesco v centre Rožňavy nechcú 03 - Modified: 2004-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Likvidáciu áut brzdí nedokonalá legislatíva
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 19:47