StoryEditor

Humoru vzdorné, smiechu odolné. Posledné Hry o život

24.11.2015, 08:08

Neexistuje pre fanúšikov dôležitejší a pre zvyšok sveta zbytočnejší film ako je snímka Hry o život: Drozdajka 2. časť, ktorá už je aj v našich kinách. Že tínedžerská trilógia rozdelila záver do dvoch dielov je menšie zlo, pôvodne sa zvažoval aj päťdielny koniec. Ale našťastie už je dobojované, recenzuje Mirka Spáčilová.

K fenoménu patrí, že ctitelia či skôr ctiteľky knihy Suzanne Collins síce dávno vedia, ako príbeh skončí, napriek tomu si ho s nadšením zopakujú. Kdežto ostatným je dokonale fuk, či si lukostrelci zvolia bruneta z rodnej osady, či plavého soka z krvavej kratochvíle pestovanej tyranom v priamom prenose.
 

 

Že bojovníčka vedúca ľud proti krutej totalite nemôže prehrať, je tiež nad slnko jasnejšie, takže sa hodí rada, ktorá v kine zaznie pred nasadzovaním 3D okuliarov: "Ak dostanete závrat, zatvorte oči, budete sa cítiť lepšie". Ešte by sa hodila pomôcka pre uši, ktorým hrozí ujma nie tak kvôli odpáleniu - ostatne z tlmene hororových pasáží v podzemí sa rysuje Oscar za prácu so zvukom - ale kvôli jalovým prejavom, ktorými hrdinka burcuje rebelov, prípadne vyvoláva milostné spomienky či vedie moralistické debaty.

V bojovom finále, pretože záverečný diel nie je ničím iným ako vojnovým filmom digitálneho typu, totiž Hunger Games potvrdia svoju odvekú kliatbu: osudovú vážnosť. Humoru vzdorné, smiechu odolné odhodlanie, s ktorým hrdinovia rečnia, kráčajú, bijú sa a zase rečnia, vyvolá túžbu po hravosti Harryho Pottera.

Navyše spôsob, ktorým sa záver nastavuje, je takmer hmatateľný. Vzbúrenci tiahnu na sídlo nenávideného prezidenta, ale hodina uplynie, než dôjdu k bránam. Potom postupujú cez pasce nastavené len kvôli trikom, inak by s nimi zloduch pozametal hneď.

Mimo fanklubov tak má posledná časť Hunger Games iba dve opory. Jednak remeslo, ktoré režisér minulých dvoch dielov Francis Lawrence v treťom vyšperkoval, jednak názornú lekciu propagandy naprieč tábory dobra a zla. Vzájomné rušenie televíznych prenosov, využívanie domnelej smrti ako symbolu mučeníctva a iné typy manipulácie by uvítala aj satira Vrtieť psom. Lenže v nej bol smiech povolený.

 


 

01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 09:20