StoryEditor

Recenzia: Angelina Jolie ako Vládkyňa zla v kinách baví

01.06.2014, 00:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o Šípkovej Ruženke a báli ste sa opýtať. Tak by mohol v parafráze Woodyho Allena znieť podtitul filmu Maleficent s Angelinou Jolie, ktorý práve vstupuje do kín celého sveta vrátane Slovenska v jednej mohutnej vlne. Oficiálny tunajší titul Vládkyňa zla znie efektne, ale nenapovie, že ide o známy príbeh rozprávaný z menej známeho pohľadu, aspoň u nás.


 

Scenár, ktorý zručne previedol na plátno režisér Robert Stromberg, vychádza jednak z rozprávok bratov Grimmovcov, jednak z verzie Charlesa Perraulta. Odkazuje i k animovanej disneyovke a v neposlednom rade - za čo pravdepodobne môže jeho autorka Linda Woolverton - vnáša do tradičnej zápletky zľahka emancipačný tón. Podobne ako v animovanej Neskrotnej, aj tu hrajú mužské postavy úlohy v podstate okrajové: slabochov, zboristov či s prepáčením podržtaškov, ktorí si počkajú, až dámy všetko zariadia, a potom sa pripoja k spoločnej fotografii. 

Avšak remeslom film vcelku príjemne prekvapí, počnúc výtvarnou podobou a končiac Angelinou Jolie v titulnej úlohe, zábavnej navonok a zjavne pobavenej aj osobne. Ríša, ktorej čoby okrídlená vládkyňa vládne, je pôvabne bizarnou kombináciou neskutočného Avatara s poetickým Petrom Panom, avšak víly tu nevyzerajú ako barbie a škraty by obstáli aj v Stredozemi. Najprvsi až príliš priestoru ukrajuje rozprávačský komentár, opisujúci éru "pred Ruženkou", teda lásku rozprávkovej bytosti k človeku, ktorý ju kruto zradí. Až potom prechádza kráľovná na temnú stranu kliatby, motivovanej vcelku prirodzenou pomstou na zradnom milom - otcovi malej Ruženky. A Jolie si odvetu vskutku vychutnáva: výrazom tváre so zvýraznenými lícnymi kosťami, pohľadom prezieravej víťazoslávy, modulovaným hlasom s jedovatou sladkosťou. Kto by čakal, že sa hollywoodska hviezda takto s gustom "odviaže" práve v rozprávke?




Samozrejme, aj keď má herecky silnú titulnú hrdinku, vďačnú obrazovú štylizáciu a pôsobivé akčné scény, stále zostáva Vládkyňa zla v bezpečných vodách pravidiel daného žánru. K jeho povinnostiam patrí komediálne odľahčenie v podobe troch šialených sudičiek alebo prvé stretnutie dospievajúcej Ruženky s princom, ako vystrihnuté z tínedžerskej reklamy. Mimochodom Elle Fanning ako Ruženka je ľúbezná, napriek tomu kamera krehkému stvoreniu občas pridá o bradu viac. Vlastne najpôsobivejšie aj najvtipnejšie okamihy sa odohrávajú počas Ruženkinho detstva, kedy sa nevinné dievčatko bezstarostne zbližuje so záhadnou temnou dámou, ktorá je v rozpakoch, ako sa správať, a bráni sa láskavosti, ktorú dieťa vzbudzuje. Na druhú misku váh spadajú nadbytočné vysvetlivky či módne maniere spomalovaných záberov, však poľudštený majestát Angeliny Jolie ich vždy znova vyváži a preváži. Ostatne hraná nadgeneračná rozprávka už v kinách dlho nebola.

Mirka Spáčilová, idnes.cz

01 - Modified: 2006-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Počet bankrotov v Nemecku klesol
01 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme praktický Ford v životnej forme: Skvelý šesťvalec a luxus ako v SUV 02 - Modified: 2024-05-04 05:30:00 - Feat.: - Title: Vlajkový model, ktorý si požičal technológiu iPhonu. Pribalil k tomu aj najlepší fotoaparát na trhu 03 - Modified: 2024-05-07 16:53:19 - Feat.: - Title: Terénna beštia z USA je prvýkrát k dispozícii aj na slovenskom trhu. Čo ponúka, ako jazdí a koľko stojí? 04 - Modified: 2024-04-30 22:23:53 - Feat.: - Title: Kvalitný zvuk nemusí byť pridrahý. Takto to má vyzerať, keď výrobca mobilov predstaví slúchadlá 05 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je vlajkovou loďou, ale je hodná tohto pomenovania. Nová Motorola ponúka top funkcie za výhodnú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 15:40