StoryEditor

Bratislava dostane filmovú dávku. Festival so 100 filmami

28.10.2015, 18:25
Rovnú stovku filmov prinesie 17. Medzinárodný filmový festival Bratislava.

Rovnú stovku filmov prinesie 17. Medzinárodný filmový festival Bratislava. Jeho hlavnou témou je rodina, ktorej organizátori venovali samostatnú sekciu. "Vznikla aj v reakcii na spoločenskú debatu, ktorá sa na Slovensku viedla najmä na začiatku roka," priznal dnes na stretnutí s médiami nový programový riaditeľ festivalu Pavel Smejkal. "Zaujímalo nás, akým problémom čelia filmové rodiny z rôznych kútov sveta. Leitmotívom sekcie s názvom Rodina sú vzťahy medzi deťmi a rodičmi, a naopak," doplnil k tematickej sekcii, ktorá ponúkne dokumentárne i hrané diela filmárov z Iránu, Škótska či Spojených štátov, nebude chýbať dráma Rodinný film, ktorú nakrútil slovinský režisér Olmo Omerzu.




S rodinnou témou súvisí aj retrospektíva Miša Suchého, ktorého tvorba odráža témy domova, identity, odchodov a návratov. "Minimálne polovica jeho filmov je postavená na portrétovaní samého seba a vlastnej rodiny a analyzovaní skúsenosti emigranta, ktorý musel nanovo budovať nový domov," zdôvodnil voľbu tohtoročnej retrospektívy, v ktorej diváci uvidia aj snímky Home Movie (2002), Krátky film pre Lidu (2003) a Virtuálna babička (2001). Festival tiež prvýkrát verejne ukáže nový film Miša Suchého Paraskina záhrada. "Je to krátky film, ktorý spracúva statické fotografie jeho manželky Lidy Suchej, ktorá bude bratislavskému publiku predstavená na samostatnej výstave, ktorú organizuje Mesiac fotografie," povedal Pavel Smejkal.

Nový programový riaditeľ MFF Bratislava ďalej TASR potvrdil, že za dlhoročnú umeleckú tvorbu festival ocení výnimočnú herečku a umelkyňu Emíliu Vášáryovú, ktorá sa stane držiteľkou pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava. Prvá dáma slovenského filmu a divadla si ocenenie prevezme 14. novembra počas slávnostného večera v Kine Lumiére, ktorého súčasťou bude projekcia filmu Medená veža (1970).




Festivalový program tvoria tradične tri súťažné sekcie venované hraným, dokumentárnym a krátkym filmom začínajúcich tvorcov. Dopĺňajú ich diela klasikov, etablovaných autorov a víťazov prestížnych festivalov v prehľadových a tematických sekciách ako Cinema Now, Europa, Made in Slovakia, Fokus (venovaný Grécku) či úplne nová "vzdelávacia" sekcia Lexikón, ktorú organizátori tento rok venovali problematike formátu filmového obrazu. Medzi novinky patrí aj sekcia s názvom Nostalgia: Príbehy videokaziet, ktorá má byť "rozmarnou poctou VHS médiu a zároveň pohľadom na jeho históriu z rozličných perspektív". Premietať sa bude v troch sálach Kina Lumiére, v Kine Mladosť s v Kine Nostalgia. Novým priestorom špeciálnych projekcií a festivalových stretnutí bude Gorila.sk Urban Space.



Zatiaľ najviditeľnejšou zmenou MFF Bratislava, ktorý sa uskutoční od 12. do 17. novembra, je nová vizuálna identita. Autorom je grafický dizajnér Marián Preis, ktorého pri tvorbe nového logotypu inšpirovalo UFO, rozhľadňa nad Mostom SNP, ktorá je jednou z bratislavských dominánt. (tasr)



 

01 - Modified: 2007-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Namiesto teórie dnes ,,letí" vlastná skúsenosť
01 - Modified: 2024-02-15 22:28:49 - Feat.: - Title: Festival Berlinale sa začal protestom proti pravicovému extrémizmu 02 - Modified: 2023-10-17 12:05:33 - Feat.: - Title: Filmový festival inakosť pozýva na aktuálny ročník. Tešiť sa môžeš na 50 filmov rozdelených do viacerých sekcií 03 - Modified: 2023-09-09 20:37:28 - Feat.: - Title: Poľská režisérka Hollandová získala v Benátkach Zvláštnu cenu poroty za film Hranica 04 - Modified: 2023-09-06 13:26:07 - Feat.: - Title: Ekotopfilm v znamení protipólov a originálov: Náš najstarší filmový festival štartuje o pár dní 05 - Modified: 2023-09-05 08:09:34 - Feat.: - Title: FOTO Módna polícia z festivalu v Benátkach. Odhalené stehná, bruchá a prevládala čierna
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 05:45