StoryEditor

V Benátkach je opäť rušno. Prišli modelky, celebrity a dobré filmy

04.09.2015, 12:01

Ako dynamický a nekonformný charakterizuje program 72. ročníka filmového festivalu v Benátkach, ktorý sa začal v stredu a končí 12. septembra, umelecký riaditeľ Alberto Barbera, ktorý tento rok dovŕši štvorročné obdobie svojej vlády.

Množstvo programov, v ktorých sa budú v starom festivalovom paláci a ďalších tradičných premietacích sálach na Lide miešať avantgardné filmy s diváckymi, je vskutku úctyhodné, avšak chrbticu bude ako vždy tvoriť hlavná súťaž Venezia 72 a druhý súťažný oficiálny program Orizzonti, píše Eva Zaoralová.

 

Obe súťaže, ale aj tú tretiu, ktorej porotcovia udeľujú Zlatého leva budúcnosti, budú posudzovať nositelia takých zvučných mien, až sa v zákulisí začalo vtipkovať, že najväčší majstri zasadajú v porotách, namiesto aby stáli za kamerou. Pri bližšej ohliadke však zistíme, že ani medzi autormi súťaže nechýbajú takí preslávení tvorcovia ako Alexander Sokurov, Amos Gita, Jerzy Skolimowski, Marco Bellocchio či Atom Egoyan alebo známi predstavitelia mladšej generácie ako Cary Fukunaga, Charlie Kaufman alebo Tom Hooper. Avšak je pravda, že šestnásť režisérov dostáva na Lide príležitosť prvýkrát a traja z nich sa predstavia svojím prvým filmom.

Premena muža na ženu
Alberto Barbera a jeho tím sa rozhodne nebáli postaviť vedľa seba rozmanité typy filmov: od originálneho amerického debutu Heart of Dog, v ktorom sa speváčka Laurie Anderson, spolupracovníčka a manželka zosnulého Lou Reeda, vyznáva, ktoré straty najviac poznačili jej život, a ktorý pre jeho experimentálnu stránku ocenia skôr nároční diváci, cez animovaný film Anomalisa, ktorý spolurežíroval Charlie Kaufman, či "novinky", akými sa zdajú byť futuristická romanca Equals (réžia Drake Doremus) a Fukunagova vojnová dráma Beasts of No Nation.

Pozornosť určite vzbudí milostný príbeh režiséra Toma Hoopera Dievča z Dánska vychádzajúca z prvého zaznamenaného prípadu premeny muža na ženu, ale nepochybne aj nové diela vyššie spomínaných, už mnohokrát ocenených umelcov, napríklad Krv mojej krvi, kde Marco Bellocchio paralelne rozpráva dva príbehy situované do rôznych, od seba niekoľko storočí vzdialených čias.



Už dlho nedostala v Benátkach tak veľký priestor národná kinematografia: v boji o Zlatého leva sa stretnú tentoraz okrem Marka Bellocchio ešte ďalší traja mladší talianski tvorcovia. Jeden z nich, Luca Guadagnino, zaujal pred tromi rokmi svojím debutom Som láska s Tildou Swinton, ktorá je aj hviezdou jeho aktuálneho thrilleru A Bigger Splash. Giuseppe M. Gaudino, autor filmu Pre vašu lásku, sa do Benátok vracia po dlhšej odmlke vyplnenej tvorbou dokumentárnych filmov. Snímkou ​​Čakanie sa predstaví debutant Piero Messina, ktorý pracoval ako asistent Paola Sorrentina na filmoch Tu to musí byť a Veľká nádhera.


Pedofília v cirkevných kruhoch
Celkom iste si príde na svoje publikum bažiace po veľkých divadlách a sledujúce defilé hviezd na červenom koberci pred palácom. Hneď otvárací film Everest (réžia Balthasar Kormákur), ktorý bol mimo súťaže uvedený za prítomnosti prezidenta Talianskej republiky Sergia Matarellyho a je ohlasovaný ako veľmi adrenalínová záležitosť, navyše sa už v Benátkach objavili aj jeho predstavitelia Jake Gyllenhaal, Josh Brolin a Emily Watson.



Lákať bude hviezdne obsadenie ďalšieho mimosúťažného diela v réžii Scotta Coopera Špinavá hra, ku ktorému je očakávaný okrem iného Johnny Depp so svojou súčasnou manželkou, pôvabnou Amber Heard. Michael Keaton a Mark Ruffalo predviedli snímku Toma McCarthyho nazvanú Spotlight, uvádzanú mimo súťaž a už vopred ohlasovanú ako škandalóznu: je totiž venovaný prípadom pedofílie v cirkevných kruhoch.

Ešte pred dvoma týždňami sa médiá zaoberala iným škandalóznym prípadom: usporiadateľov znepokojovala "veľká diera" na opustenom stavenisku pri kine Palacinema, zamorená odpadkami a komármi. Nakoniec sa našiel spôsob, ako dieru zamaskovať, aspoň dočasne: 72. festival v Benátkach tak môže bez obáv plynúť.

01 - Modified: 2007-09-08 18:46:00 - Feat.: 0 - Title: Súkromné osoby podali žalobu na premiéra
01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 03 - Modified: 2024-04-22 14:02:30 - Feat.: - Title: Šimkovičová hovorí o protislovenských aktivitách v Benátkach, riaditeľke SNG hrozí stopnutím peňazí 04 - Modified: 2024-04-19 19:40:57 - Feat.: - Title: Do Canal Grande v Benátkach vyliali aktivisti zelenú a červenú farbu 05 - Modified: 2024-04-04 20:00:49 - Feat.: - Title: Koniec bezplatného turizmu v Benátkach. Poplatok za návštevu platí od 25. apríla
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:04