StoryEditor

Film o Snowdenovi, Lokalfilmis aj upíri. Začala sa filmová akcia roka

20.06.2015, 14:31

V Trenčianskych Tepliciach sa včera večer začal 23. Medzinárodný filmový festival Art Film Fest. Najväčšími hviezdami bude päťnásobná držiteľka Českého leva Anna Geislerová, ktorá si preberie ocenenie na úvod festivalu a slovenský herec Juraj Kukura, ktorého ocenia v závere Art Film Festu. Tretím oceneným na 23. ročníku festivalu bude dvorný kameraman Juraja Jakubiska Ján Ďuriš, ktorý počas slávnostného otvorenia festivalu prevezme ocenenie Zlatá kamera.

„Som veľmi rád, že tento festival ide písať svoju 23. kapitolu. Je to najstarší filmový festival ma Slovensku. Tradične sme pripravili veľmi lukratívne filmové hody. Či už verní priaznivci, ale aj tí, ktorí možno do Trenčína a do Trenčianskych Teplíc prídu po prvý raz, sa môžu tešiť a očakávať naozaj to najlepšie zo svetovej, európskej a slovenskej kinematografie,“ povedal pre TASR riaditeľ festivalu Peter Nágel.


 


Dlhšíe a lepšie
Art Film Fest potrvá tento rok o deň dlhšie a počas ôsmich dní sa bude o hlavné ceny Art Film Festu - Modrých anjelov, uchádzať 11 filmov medzinárodnej súťaže hraných filmov a 36 filmov v súťaži krátkych filmov. Art Film Fest tento rok zaznamenal rekordný záujem filmárov, do súťaží sa prihlásilo až 148 hraných a 477 krátkych snímok. „Program je rozdelený do 13 sekcií vrátane pôct oceneným osobnostiam.

Už tradične nebudú chýbať snímky ocenené na slávnych svetových festivaloch v Cannes, Berlíne, Sundance či Benátkach a ani domáce novinky. Do festivalového diania sa vrátia obľúbené premietania pod holým nebom v Kinematografe v Trenčíne,“ uviedla PR manažérka festivalu Zuzana Čižmáriková s tým, že návštevníkom premietnu tento rok 125 snímok, z ktorých bude 84 dlhometrážnych a 41 krátkych a stredometrážnych. „Veľmi sa teším, že sa nám podarilo predĺžiť festival o jeden deň. Je to preto, aby sa diváci mohli komfortnejšie a dôkladnejšie zoznámiť s programom, pretože všetky tituly môžeme dva-až trikrát reprízovať,“ pripomenul riaditeľ festivalu.


Prezident festivalu Milan Lasica. Snímka: TASR/ Š. Puškáš

Ako dodala Čižmáriková, na divákov čakajú obľúbené sekcie Okolo sveta, Európske zákutia, Slovenská sezóna, Láska a anarchia, Prísľuby z východu, Nočná prehliadka, novinkami sú sekcie Focus: Ukrajina, Focus: American Indies a Krátke filmy špeciál: Window on Qatar.



Filmy, ktoré by ste počas festivalu nemali zmeškať (celý program tu):


Exkluzívna premiéra oscarového dokumentu o Snowdenovi

Ide o dokument Citizenfour, ktorý v priamom prenose sleduje odhalenia bývalého analytika americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť Edwarda Snowdena. V januári 2013 totiž dostala filmárka Laura Poitras zakódovaný mail od cudzinca, ktorý sa označil ako Citizen Four (Občan číslo 4). Ponúkal exkluzívne informácie o praktikách ilegálneho odpočúvania americkej NSA. V júni toho istého roku vycestovala dokumentaristka, sprevádzaná investigatívnymi novinármi do Hongkongu, aby sa stretli s tajomným cudzincom, ktorý sa im predstavil ako Edward Snowden. Bolo to presne osem dní pred tým, ako mladý muž odovzdal svetovým médiám utajované informácie o tom, ako NSA zhromažďuje dáta o súkromnej elektronickej komunikácii miliónov ľudí. Filmárka snímala dianie v reálnom čase, vrátane toho, ako Snowden vo svojej hotelovej izbe plánoval odhalenie ohromujúcich informácií, za ktoré sa stal vyhnancom z vlasti a zločincom obvineným zo špionáže. Film vyhral azda každú cenu za dokument v tejto sezóne a spolu získal už viac ako päťdesiat rôznych cien po celom svete.


 

2X Al Pacino

„V sekcii máme zhodou okolností dva americké filmy s Al Pacinom v hlavnej úlohe. A hoci ide o dva úplne rozdielne žánre – komediálnu drámu a nezávislý film – jedno majú spoločné: interpretačný koncert legendárneho amerického herca,” povedal Nágel. Film Danny Collins v hlavnej úlohe s Al Pacinom otváral festival. Oscarový herec v ňom pod režisérskou taktovkou Dana Fogelmana prepožičal svoju tvár spevákovi, ktorý bol pred desaťročiami na výslní a dnes sa pokúša o comeback – v hudbe aj v osobnom živote. A to kvôli kurióznemu nálezu – štyridsať rokov starému listu, ktorý mu s venovaním napísali John Lennon a Yoko Ono. Okrem iného v ňom uviedli, aby zostal verný sám sebe a svojej hudbe. A list, ktorý bol pôvodne mienený ako nezištná pomoc v turbulentných víroch slávy a úspechu, teraz Dannymu pripomenie, že je ešte stále čas na druhú šancu. Film je inšpirovaný skutočným udalosťami a jeho vznik podnietil samotný Al Pacino. Po jeho boku sa objavujú aj ďalšie herecké hviezdy Annette Bening a Jennifer Garner.


 

V úplne inej polohe sa 75-ročný herec predvedie v nezávislom filme Manglehorn režiséra Davida Gordona Greena. Stvárňuje v ňom Angela Manglehorna, muža s čiernou a tajomnou minulosťou, pracujúceho v malom zámočníctve, kde sa križujú bizarné osudy obyvateľov texaského Austinu. Starší muž sa ľudí skôr stráni, preferuje spoločnosť svojej mačky a spomína na stratenú lásku svojho života. Drobnokresba obskurných postavičiek sa odvíja v najlepšej tradícii amerických nezávislých snímok a okúzľuje civilnými výkonmi na čele s uhrančivým Al Pacinom, vrátane kontroverzného idolu všetkých nezávislákov Harmonyho Korinea ako Manglehornovho nevydareného chránenca.


 

Lokalfilmis
Prvý domáci dlhometrážny animovaný film od čias Krvavej pani Viktora Kubala (1980) uvedie Art Film Fest len pár dní po jeho distribučnej premiére. A fanúšikovia Lokal TV si určite prídu na svoje. Režisér Jakub Kroner prenesie na plátno populárne postavičky ako Rytmaus, Peťkova pani učiteľka, Moloch, Pišta, Evelyn, ale na scénu tentoraz vstúpia aj americký a ruský prezident. A o slovenskú prezidentskú stoličku sa bude uchádzať Rytmaus, ktorý verí, že je mesiáš. Vo filme zaznejú aj nové skladby, o ktoré sa postaral Marian Čekovský s cigánskym orchestrom.



 


Suri
Z čerstvej slovenskej dokumentárnej tvorby nebude chýbať ani nové dielo filmového dobrodruha Pavla Barabáša Suri, v ktorom cestovateľ putuje po neznámej africkej rieke k unikátnemu prírodnému kmeňu. Slovenským divákom Barabáš približuje putovanie územím kmeňa Suri, ktorý sa rozhodol bojovať za zachovanie svojich jedinečných tradícií a pôvodného spôsobu života.



 

Čierne duše
Až deväť “talianskych Oscarov” získal film režiséra Francesca Munziho, ktorý riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel vybral do sekcie Európske zákutia. Westernová sága o kalábrijskej zločineckej rodine absolútne prevalcovala 59. ročník odovzdávania cien David di Donatello a 16 nominácií premenila na 9 cien – vrátane cien za najlepší film aj najlepšiu réžiu a najlepší scenár.





Hosť
Návrat k všetkému, čo má divák žánrových filmov 80. a 90. rokov rád, ponúkne americký film renomovaného režiséra Adama Wingarda, ale aj kanadský debut trojice mladých filmárov figurujúcich pod menom RKSS Collective, Turbo Kid. Ak sa vám bude zdať, že to čo vidíte ste už tisíckrát videli, vôbec nevadí. Práve to máme na týchto filmoch radi: osamoteného hrdinu/hrdinku, záhadných cudzincov, lásku, kulminujúce napätie, nečakané zvraty, no a samozrejme absolútne skvelý soundtrack.


 

Čo robíme v temnotách
To je film, ktorý si v žiadnom prípade netreba nechať ujsť. Je to dokonale zábavná doku-komédia o tom ako sa žije upírom v súčasnom Wellingtone na Novom Zélande, ako bojujú s každodennou realitou a čo sa im v ich “temných” životoch deje. Film s obrovským diváckym úspechom obletel už celý svet.



 

Wyrmwood
Keď sa stretnú Mad Max a Úsvit mŕtvych v postapokalyptickom epose, vznikne jeden z najoriginálnejších a najzábavnejších zombie filmov posledných rokov. Austrálsky film súrodeneckej dvojice Kiah a Tristan Roache-Turner v absolútnej miere oživuje a inovuje žáner zombie filmov. Pre milovníkov tohto žánru skrátka úplná čerešňa na torte, nakrútená s talentom, inováciou, zanietením a láskou k zombie filmom.  




Turbo Kid
Tohtoročná Nočná prehliadka predstaví aj BMX-ový komiks, postapokalyptickú krvavú komédiu a lovestory v jednom, teda film, ktorý nakrútil RKSS COLLECTIVE. Trojica mladých kanadských filmárov, ktorí absolvovali svoju premiéru tento rok na filmovom festivale Sundance, vás prevedie zdevastovanou krajinou Wastelandom, kde v upadajúcej ničote a  barbarskom svete musí hlavný hrdina bojovať o svoj život, ako aj o život dievčaťa svojich snov.  



 


Dobrú noc, mami
Nakrútili ho rakúski režiséri Severin Fiala a Veronika Franz – dlhoročná spolupracovníčka a spoluautorka filmov Ulricha Seidla, v produkcii spoločnosti Ulrich Seidl Film. Komorný príbeh dvoch desaťročných chlapcov – dvojčiat a ich matky nás vťahuje do dusivej atmosféry jedného sparného leta na vidieku. Mrazivé napätie v kombinácii s rutinou každodenného života vytvárajú z tohto príbehu pre diváka absolútne výnimočný filmový zážitok.




Signál
Malý, nenápadný film režiséra Williama Eubanka rozpráva príbeh trojice študentov technickej univerzity, ktorí sa rozhodnú, po tom čo dekódujú neznámy signál, vystopovať jeho zdroj. Na to, čo ich čaká, však asi vôbec nie sú pripravení. V jednej z hlavných úloh tohto filmu sa predstaví aj Laurence Fishbure.



2 X Noah Baumbach

Na festivalové plátna sa dostanú aj dva filmy oscarového nominanta Noaha Baumbacha. Frances Ha je unikát, ktorý nemožno zaradiť do žiadnej škatuľky. Je vtipnou, novodobou rozprávkou odhaľujúcou život a ruch v uliciach New Yorku, priateľstvo, ambície, zlyhania a vykúpenia. Snímka bola nominovaná na Zlatý glóbus a vyhrala desiatku cien na svetových festivaloch.



V porovnaní s týmto filmom, predstavuje snímka Kým sme mladí slávnych hollywoodskych hercov Naomi Watts či Bena Stillera v podobe, v ktorej ich bežne nemá divák možnosť vidieť. „Mnohí slávni herci veľmi radi hrajú
v nezávislých filmoch. Na jednej strane to môže znieť zvláštne, na druhej strane je to úplne pochopiteľné, pretože ich "výstupy" nie sú zostrihané do dvoj-, troj- sekundových záberov a majú možnosť naplno prezentovať celú škálu svojich výrazov a umenie hrať,“ vysvetlil zostavovateľ sekcie Focus: American Indies, Daniel Vadocký. V príbehu priemerného manželského páru, ktorého súkromný aj profesionálny život sa obráti naruby s príchodom odzbrojujúco pozitívne naladených mladomanželov, skúma známy nezávislý filmár problémy starnutia, ambícií a úspechov. Trefný a prenikavo úprimný film prináša doteraz najvtipnejšie repliky Noaha Baumbacha, ktoré zaznejú z úst jeho spriaznených charakterov.




Krst knihy a aj výstava hviezd
„Festival bude okrem filmov žiť aj hudbou, každý večer už tradične v réžii hudobníka Oskara Rózsu vo Festivalovej kaviarni v Trenčianskych Tepliciach. Vystúpia slovenské kapely Lavagance a Bad Karma Boy, slovenská speváčka Jana Andevska, trio Talent Transport, česká speváčka Vladivojna La Chia a Oskar Rózsa sa predstaví so svojím aktuálnym projektom Halgatogroov,“doplnila Čižmáriková.

Na pôde festivalu pokrstia v nedeľu 21. júna aj publikáciu režiséra Eduarda Grečnera s názvom Film ako voľný verš, ktorá vyšla v edičnom oddelení Slovenského filmového ústavu. Ide o súbor portrétov a úvah o vybraných slovenských a zahraničných filmových tvorcoch, ich dielach, ale i rôznych kontextoch dejín kinematografie. Grečner v nich uvažuje o filme ako o poézii, zameriava sa na fenomén autorského filmu. Prezentuje vlastné filmové myslenie tým, že predstavuje diela kolegov režisérov a zároveň spomína na udalosti vývoja našej filmovej kultúry. Často pripomína už známe skutočnosti, ale pretkáva ich osobnými, originálnymi poznámkami a komentármi. "Ťažko mi je povedať, o aký druh literatúry v mojom prípade ide. Písal som o filme ako gymnazista, ako poslucháč FAMU, ako dramaturg i ako režisér či pedagóg. Boli to rôzne žánre, ale ja som v podstate zakaždým písal svoje dojmy o filme a tvorcoch, ako som ich cítil a čo vo mne vyvolávali. Preto ich nazývam úvahami, lebo ako úvahy aj vznikali. Súčasná podoba mojich textov je teda akýmsi výsledkom môjho citového zaujatia filmom," hovorí o charaktere svojich textov Eduard Grečner.

Dianie na medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest mapuje okrem iného aj výstava fotografií Radovana Stoklasu Od Belmonda po Cardinale. V priestoroch Mestskej veže v Trenčíne si návštevníci môžu oddnes až do 19. júla pozrieť 36 fotografií zachytávajúcich najvýznamnejšie osobnosti i atmosféru festivalu od roku 2001 až do minulého roku. Výstava prináša fotografie osobností československej i svetovej kinematografie, akými boli Jean-Paul Belmondo, Ben Kingsley, Jeremy Irons, Gerard Depardieu, Ornella Muti, Zdeněk Svěrák, Roman Polanski, Jiří Menzel, Claudia Cardinale a mnohých ďalších. „Fotografie, ktoré tu môžu návštevníci vidieť, sú výberom od roku 2001, odkedy som fotil festival pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky. Postupne rokmi som sa dostal až do pozície, že som fotografom festivalu. Väčšina z 36 obrázkov, ktoré som sem vyberal, je mojou srdcovou záležitosťou, nedá sa povedať, že by som k niektorej mal zvlášť osobitný vzťah,“ skonštatoval Stoklasa.

01 - Modified: 2007-06-28 07:52:01 - Feat.: 0 - Title: Spor o koncesie rieši súd
01 - Modified: 2023-12-01 10:14:20 - Feat.: - Title: Prezradili dátum, kedy sa môžete tešiť na ďalší ročník Art Film festivalu. Privítajú vás už tradične v Košiciach 02 - Modified: 2023-06-22 20:00:33 - Feat.: - Title: Hlavnú cenu košického festivalu Art Film Fest získal film Dalva 03 - Modified: 2023-06-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Art Film Fest prinesie to najlepšie zo súčasnej svetovej kinematografie v sekcii Panoráma 04 - Modified: 2023-05-28 22:00:00 - Feat.: - Title: O Modrého anjela zabojuje deväť filmov zo štyroch kontinentov 05 - Modified: 2023-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: ART FILM FEST spúšťa predaj cinepassov na aktuálny ročník festivalu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 09:16