StoryEditor

Nová kniha z trilógie 50 odtieňov je u nás. Takto to dopadlo

16.02.2016, 20:29
Autor:
lucluc

Minuloročný Valentín patril filmu 50 odtieňov sivej, tentoraz sviatok zamilovaných bude v réžii novej knihy o hlavnom hrdinovi Christianovi Greyovi. Autorka (a naše vydavateľstvo) to skvele načasovali a vyplnili tak obdobie čakania na nový film 50 odtieňov temnoty, ktorý by mal prísť v období budúcoročného Valentína. E. L. James podľa svojich slov len vypočula prianie svojich fanúšikov, a tak po troch knihách, ktoré boli rozprávané z pohľadu Anastasie Steel, novinka o ich vzťahu je zase z pohľadu samotného Christiana. Grey sa dá už od minulej stredy kúpiť aj v slovenčine.
 




Darček k narodeninám
18. júna mal knižný Grey narodeniny, a tak mu (aj sebe) dala autorka darček – vydala štvrtú knihu o ňom a jeho vzťahu. „Každý, kto mal vzťah, vie, že každý príbeh má dve strany,“ uviedla autorka, ktorá z prvej trilógie predala už viac ako 125 miliónov kníh a sfilmovanie prvej z nich už vo svete zarobilo viac ako 570 miliónov dolárov. Pri rekordoch sa ostane. Napríklad v Británii sa kniha stala historicky najrýchlejšie predávanou. Preto sa od tohto „najočakávanejšieho titulu roka“ očakáva veľa aj u nás. Mnohé fanúšičky sa potešia a odporcovia budú opäť analyzovať, prečo je kniha na nič.
Už pred štyrmi rokmi, keď som recenzovala prvú časť, som napísala, že aj keď kniha je napísaná až príliš jednoducho a neprináša nič nové, má v sebe kúzlo, ktoré pobláznilo (bez preháňania) celý svet. A vyzerá, že opadá len veľmi pomaly.

Nohavice, nohavice
Takže buďme k sebe (dámy) úprimné. Prvá kniha, teda úvod príbehu, nás všetky chytil preto, lebo sme cez postavu nevinnej študentky mohli zažívať romancu so záhadným a charizmatickým mužom, ktorého tajomstvá sa pred nami pomaly odhaľovali a chceli sme ho zachrániť. A podľahnúť mu. V novinke, ktorá je rozprávaná z jeho pohľadu, však nie je len ponor do jeho mozgu, ale aj do jeho nohavíc. O čo mu ide, sa dozviete hneď na prvých stránkach. Každú chvíľu vám bude oznamovať svoje rozpoloženie, až sa pristihnete, že tá istá záhadnosť z prvých kníh vám chýba. Akoby ste čítali denník sexuálneho delikventa. Na druhej strane je však dobré, že sa dozvieme, čo vlastne robí a ako pracuje, čo si myslí o ľuďoch v Aninom okolí a spomínať si bude aj na svoje detstvo, z ktorého aktuálna túžba po absolútnej kontrole svojej partnerky pramení. To je plus. A nové.

To isté
Napriek tomu kritiky, ktoré od minulého roka vyšli, hovoria to isté a ani v našom prípade to nebude inak. Román je v podstate identický. Pasáže, kde sú spolu, kde si píšu alebo rozoberajú podmienky ich netradičného vzťahu sú len okopírované z prvých kníh. Preto sa na prvých niekoľkých desiatkach strán nedozvieme takmer nič nové a dej budeme dopredu poznať. Chvíľkami nuda. Takže tak ako pri filme, aj v tomto prípade platí, že je to len pre fanúšikov. A je dobré, že keď už vydala autorka dva príbehy, tak aspoň v takomto poradí.

 


 

01 - Modified: 2008-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súperom našich je aj bývalý Slovák
01 - Modified: 2017-02-09 12:51:47 - Feat.: - Title: Sentimentálna dráma so štipkou erotiky. 50 odtieňov temnoty svojho predchodcu neprekoná 02 - Modified: 2016-09-17 12:58:38 - Feat.: - Title: Nový svetový rekord. Legendárne filmové Star Wars porazila erotika 03 - Modified: 2016-02-06 17:56:26 - Feat.: - Title: Erotický hit konečne našiel režiséra. Ten predtým nakrúcal thrillery 04 - Modified: 2015-11-17 22:00:01 - Feat.: - Title: Pokračovanie hitu 50 odtieňov sivej pozná svojho režiséra 05 - Modified: 2015-08-13 05:34:57 - Feat.: - Title: Nielen úspech, ale aj výsmech. Točí sa paródia na 50 odtieňov sivej
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 09:21