StoryEditor

Recenzia: Aký bol skutočne Kurt Cobain? Film hľadá odpoveď

10.06.2015, 00:00
Autor:
stlstl

O snímke Montage of Heck režiséra Bretta Morgena sa píše ako o najlepšom portréte hudobníka v histórii. Určite je najintímnejším, hoci je možno len ďalším budovaním mýtu geniálneho hovorcu svojej generácie, o ktorý sám Kurt Cobain nestál. Píše Honza Vedral z MF Dnes.

Za dokumentom, ktorý vychádza v Česku na DVD, je predovšetkým vidieť ohromná práca. Nejde len o bežný portrét hudobnej skupiny alebo sfilmovaný príbeh muzikanta sužovaného svojimi démonmi a neschopného sa vyrovnať so svojím detstvom a záťažou úspechu. Celý stojí na autentických dokumentoch, denníkových zápiskoch samotného Cobaina, video aj audio nahrávkach, ktoré Morgen našiel v jeho archíve a v prípade nedostatku obrazového materiálu ich prepojil pôsobivou animáciou.

Intímny príbeh o tom, ako sa z blonďavého hyperaktívneho chlapca stal najpopulárnejší hudobník planéty a feťácka troska v jednom, rámujú rozhovory s jeho rodičmi, priateľmi i ženou Courtney Love. Hoci snímka trvá viac ako dve hodiny a divák značnú časť z toho sleduje roztrasené zábery z domáceho videa, pôsobí Morgenova koláž vyvážene a darí sa mu v nej oznamovať a približovať detaily, ktoré fanúšikovia kultovej rockovej kapely nemohli tušiť.



Drogy nadovšetko
Hoci je Montage of Heck zostrihaný do atmosférického celku s umeleckou ambíciou, pachuť toho, že divák vlastne hltá reality šou zo života slávneho speváka, ktorý mal príliš rád heroín, zostáva jedným z problémov celého projektu. Zvlášť s prihliadnutím na to, že Cobain, ako je z filmu zrejmé, médiá z duše nenávidel. Keď z neho v článkoch robili hovorcu naštvanej generácie, vzal si na pol roka znechutene voľno, aby mohol sedieť doma a fetovať. Kvôli článkom o tom, že berie drogy, bol následne schopný sa novinárom vyhrážať.

Pozerať sa v tomto kontexte na to, ako sa snaží držať svoju dcérku v rukách pri prvom strihaní, ale - zrejme mimo - pri tom zaspáva, alebo ako jeho žena Courtney Love ukazuje v kúpeľni prsia, zatiaľ čo si Cobain holí fúziky, je divácky vďačné, ale aj za hranicou súkromia, aj keď rodina so zverejnením súhlasila.

Kto má pravdu?
Po premiére snímky sa tiež ozvali Cobainovi priatelia, ktorí mnoho zo zverejnených vecí označili za nezmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, ktorý s Cobainom vyrastal, napríklad spochybnil nielen rozprávanie Courtney Love, ale aj emotívnu historku o prvom sexe, ktorý mal Cobain mať s postihnutým dievčaťom z domu, kam s kamošmi chodili kradnúť chlast. Cobain si ju vraj vymyslel, pretože si rád robil z ľudí srandu.

Aj keď z hľadiska formy je Montage of Heck ťažko spochybniteľná a veľmi emotívna snímka, ktorá stojí za videnie, na otázku, aký bol skutočný Cobainov vnútorný svet, zodpovedá len výberovo a trochu voyeursky.

01 - Modified: 2007-06-18 09:34:00 - Feat.: 0 - Title: Autori chcú zrušiť povinné príspevky do umeleckých fondov
01 - Modified: 2024-05-03 10:07:01 - Feat.: - Title: Terénna beštia z USA je prvýkrát k dispozícii aj na slovenskom trhu. Čo ponúka, ako jazdí a koľko stojí? 02 - Modified: 2024-04-30 22:23:53 - Feat.: - Title: Kvalitný zvuk nemusí byť pridrahý. Takto to má vyzerať, keď výrobca mobilov predstaví slúchadlá 03 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je vlajkovou loďou, ale je hodná tohto pomenovania. Nová Motorola ponúka top funkcie za výhodnú cenu 04 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 05 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Obľúbené české SUV spravilo veľký skok vpred. Slovákom však poriadne zamotá hlavu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 04:06