StoryEditor

Benátsky festival má nové prvenstvo. Bodoval venezuelský film

13.09.2015, 08:07
Autor:
TASRTASR
Latinskoamerická kinematografia bodovala v sobotu na 72. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach.

Hlavnú cenu, Zlatého leva za najlepší film, získala venezuelsko-mexická dráma Desde allá (Zďaleka), debut venezuelského režiséra Lorenza Vigasa. Snímka, ktorej anglický názov je From Afar, sa zaoberá citovým a sexuálnym vzťahom medzi tínedžerom a starším mužom. Zoznámenie im obom natrvalo zmení život. Snímka, ktorá je Vigasovou prvou, porazila 20 ďalších súťažných filmových diel. Film porazil ďalších 20 diel, ktoré zápolili v hlavnej súťaži najstaršieho filmového festivalu na svete. Je to vôbec po prvý raz, čo Zlatého leva dostal venezuelský film.



 

Druhú z hlavných cien - Strieborného leva pre najlepšieho režiséra - udelili Argentínčanovi Pablovi Traperovi za kriminálny triler El Clan (Klan), nakrútený v argentínsko-španielskej koprodukcii. Snímka vychádza zo skutočného príbehu argentínskej zločineckej rodiny, ktorá sa podieľala na únosoch a vraždách.


 

Veľkú cenu poroty si z Benátok odniesla dvojica filmárov z USA Charlie Kaufman a Duke Johnson. Porotcovia ich ocenili za inovatívny animovaný a bábkový film Anomalisa o mužovi, ktorého neuspokojivý život zmení osudové stretnutie.

Ako najlepšia herečka bola ocenená Talianka Valeria Golinová za výkon v dráme Per amor vostro z dielne režiséra Giuseppeho Gaudina. Za najlepšieho herca vyhlásili Francúza Fabrica Luchiniho za účinkovanie vo francúzskom filme L'Hermine. Režisér a scenárista tohto filmu Christian Vincent si odniesol aj ocenenie za najlepší scenár. Medzi súťažnými filmami bola aj koprodukčná snímka Marguerite, na ktorej sa spolu s Francúzskom a Belgickom podieľala aj Česká republika, ocenenie však napokon nezískala.
 


Prečítajte si aj:
V Benátkach je opäť rušno. Prišli modelky, celebrity a dobré filmy
Benátky nie sú na odpis. Cez víkend ich zaplavili hollywoodski herci
Benátky rozdeľuje zavraždený izraelský premiér


 

Predsedom tohtoročnej deväťčlennej poroty bol mexický režisér Alfonso Cuarón, ktorý v roku 2013 získal Oscara v kategórii najlepšia réžia za film Gravitácia so Sandrou Bullock, Georgeom Clooneym a Edom Harrisom, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Filmový festival v talianskych Benátkach je najstarším na svete a spolu s festivalmi v Berlíne a Cannes patria k najdôležitejším vo filmovom priemysle. Vlaňajším víťazom bol švédsky film Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote režiséra Roya Anderssona.

01 - Modified: 2007-09-17 06:24:42 - Feat.: 0 - Title: Bitka o prezidentský palác
01 - Modified: 2024-04-19 19:40:57 - Feat.: - Title: Do Canal Grande v Benátkach vyliali aktivisti zelenú a červenú farbu 02 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 03 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 04 - Modified: 2024-04-04 20:00:49 - Feat.: - Title: Koniec bezplatného turizmu v Benátkach. Poplatok za návštevu platí od 25. apríla 05 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:22