StoryEditor

Nová Rowlingová, Nesbo aj Banáš. Tieto knihy zažiaria v roku 2015

06.01.2015, 18:16

Najpredávanejšie knihy minulého roka sú už známe, ale do boja sa pustia aj nové. Tohtoročné. Bude to rok majstra Jána Husa i intenzívnej pripomienka konca druhej svetovej vojnyv Česku, tiež rok, kedy vyjde druhý prípad Cormoran Strike, teda druhá detektívna J. K. Rowling, ale vyjde aj nový Jozej Banáš či nový prípad Nesbovho hrdinu Harryho Holea.

Prekvapiť však môže aj český autor Michal Viewegh, ktorý podľa nakladateľa dokončieva súbor poviedok nazvaný Zpátky ve hře a dokončuje román Čarodějka z Křemelky. "V januári by malo byť jasné, ktorá z týchto Michalových kníh dostane prednosť a vyjde pred májovým Svetom knihy," vysvetľuje Jan Pražan z nakladateľstva Druhé město.

Vyjde tiež ďalšie dielo od známeho životopisca Waltera Isaacsona, ktorý získaval rešpekt svojím portrétom Steva Jobsa. Kniha sa bude volať Inovátori. "Venuje sa priekopníkom počítačových technológií a internetu, medzi ktorými nechýba Bill Gates, Steve Wozniak alebo práve Steve Jobs," hovorí Staňa Findejsová z nakladateľstva Práh a sľubuje, že sedemstostránková kniha vyjde tesne po letných prázdninách. Práh vydá aj cenený román Ježiš z Nazaretu. Poľský autor Roman Brandstaetter ho napísal na 1 400 stránok. A zase Vladimír Wagner z Ústavu jadrovej fyziky v Česku sa zaoberá súčasnejšou históriou - už dva roky píše o Fukušime. Nakladateľstvo Novela bohemica vydá jeho texty súborne, nie sú to však len tak hocijaké komentáre. "Totiž tragédia postihnutých pri pretrhnutí priehrady, banskom nešťastí či jadrovej havárii je rovnako hlboká - rovnaká je však aj pri obetiach sociálnych a ekonomických prepadov, ktoré môžu byť spôsobené nedostatkom energie," uvedomuje si Wagner súvislosti. Kniha Fukušima I vyjde v marci.


Tipy HN na najskoršie vydané knihy:

Velestúr
dátum vydania: 13. január 2015
autor: Jozef Banáš
Ide o príbeh o hľadaní šťastia, duševnej rovnováhy a zmyslu života, inak, ako sme u autora zvyknutí. Hrdina príbehu naplno žije a stále si čosi dokazuje. Divokými jazdami autom, extrémnym thajským boxom, pouličnými bitkami či provokatívnym vystupovaním na verejnosti. Je známym spevákom a piesňami chce ľuďom otvárať oči, zlepšovať svet. Nechce, aby sme len poskakovali, ale aby sme vyskakovali – pokiaľ možno až k hviezdam.

Hodvábnik
dátum vydania: február 2015
autor: Robert Galbraith (pseudonym J. K. Rowling)
Keď pred časom vydala autorka Harryho Pottera detektívku, mnohých prekvapila. Teraz vychádza už druhý príbeh súkromného detektíva Cormorana Strika. Spolu s asistentkou Robin bude tentoraz riešiť prípad zmiznutia spisovateľa Owena Quina. Ten práve dokončil rukopis knihy, ktorej vydanie by mohlo mnohým ľuďom skomplikovať alebo dokonca zničiť život.

Láska (a iné)
dátum vydania: február 2015
autor: Rudolf Sloboda
Plánovaná je reedícia kompletného diela autora, ako prvá vychádza Láska, čo sú reflexie, zážitky i postrehy muža tesne po tridsiatke. Autor zachytáva fiktívne detaily, ktoré sa prekrývajú s realitou. Sloboda nepísal priamo to, čo žil, a žil nielen to, čo písal; on si predovšetkým vyberal, čo zakomponuje do textu, a ako; odkladal, zahadzoval a začleňoval.

Stehlík
dátum vydania: apríl 2015
autor: Donna Tartt
Autorka získala v roku 2014 prestížnu Pulitzerovu cenu. V knihe rozpráva príbeh chlapca, ktorý zázračne prežil nehodu, ktorá ho pripraví o všetko, čo dovtedy poznal a ľúbil, a v New Yorku zostane sám. Smútok je aj dôvodom, prečo chlapec silno lipne na obraze stehlíka, fascinujúcej maľbe holandského majstra Carela Fabritia, ktorý je jeho jediným spojivom so spomienkou na mŕtvu matku. A práve toto vzácne dielo ho zavedie do dobrodružného sveta.

01 - Modified: 2007-02-08 15:35:00 - Feat.: 0 - Title: Aznar priznal, že v Iraku neboli zbrane hromadného ničenia
01 - Modified: 2017-07-19 17:23:24 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre fanúšikov Harryho Pottera: Séria sa rozrastie o dva nové tituly 02 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Porota: Fico robí ramená a Merkelová zámerne vyvoláva chaos 03 - Modified: 2016-11-16 10:00:58 - Feat.: - Title: Koniec embarga. Čo o novom potterovskom filme hovoria šťastlivci, ktorí ho už videli? 04 - Modified: 2016-08-18 16:48:04 - Feat.: - Title: Ešte ani nevyšiel, už trhá rekordy. Harry Potter v slovenčine žne veľké úspechy 05 - Modified: 2016-08-02 15:56:09 - Feat.: - Title: Mánia okolo Harryho Pottera je späť. Od polnoci sa predáva nová kniha, aj u nás
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 04:22