StoryEditor

Zomrel Alan Rickman, hviezda z Harryho Pottera

14.01.2016, 13:01
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Uznávaný britský herec Alan Rickman zomrel vo veku 69 rokov. Správu o hercovej smrti oznámila jeho rodina, špekuluje sa o rakovine. Rickman sa popri ságe o čarodejníckom učňovi preslávil aj v romantickej komédii Láska nebeská, na Febiofest, ktorý navštívil minulý rok, priviezol svoj film V kráľových záhradách.



Londýnsky rodák vstúpil pred kameru koncom 70. rokov, najprv však hral hlavne v televízii. V roku 1988 si ho v divadle vyhliadli pre Smrtonosnú pascu, čím sa jeho osobitá tvár i prejav dostali do širšieho povedomia. Postupne začali chodiť aj ponuky z Hollywoodu. Za rolu šerifa z Nottinghamu vo filme Robin Hood: Kráľ zbojníkov dostal niekoľko cien, zažiaril v dielach Rozum a cit či Zimný hosť, zahral si Rasputina, za ktorého dostal Zlatý glóbus, ale u fanúšikov Harryho Pottera bodoval hlavne postavou Severusa Snapa.





Reakcie kolegov a osobností

"David Bowie a teraz Alan Rickman. Môžete prosím vás povedať Smrtke, že má zlý zoznam?" britský princ Charles.

"Som neskutočne smutný zo správy o úmrtí Alana Rickmana. Bol zábavnou a pútavou osobnosťou, upokojoval ma ako hanblivého mladého herca, keď som hral v Harry Potterovi," povedal herec Oliver Phelps, predstaviteľ Georgea Weasleyho.

"Nemám slová, ktoré by vyjadrili, ako ma šokovala správa o smrti Alana Rickmana. Bol to výnimočný herec a nádherný človek. Moje myšlienky sú s Rimou a so zvyškom jeho rodiny. Stratili sme veľký talent," napísala spisovateľka J. K. Rowling, autorka kníh o Harrym Potterovi na Twitteri.

Vyjadril sa aj Daniel Radcliffe, predstaviteľ Harryho Pottera: "Ako herec bol jeden z prvých dospelákov, ktorí sa ku mne v Harry Potterovi správali ako k seberovnému a nie ako k dieťaťu. Pracovanie s ním bola veľmi dôležitá a ja si do konca života a kariéry ponesiem lekcie, ktoré ma naučil."

Herečka Emma Thompson si zahrala s Rickmanom v hite Láska nebeská, okrem iných projektov, a označila ako veľkého spojenca. "Alan bol môj priateľ, preto je ťažké písať, pretože som sa práve ho pobozkala na rozlúčku. Čo si ale pamätám viac ako bolestné lúčenie je jeho humor, inteligencia, múdrosť a láskavosť. Jeho neústupnosť, ktorá z neho robila veľkého umelca, jeho nevýslovný a cynický humor a jasnosť, s akou videl väčšinu vecí, vrátane mňa. Veľa som sa naučila od neho," povedala.





Posledná cena z Prahy

Alan Rickman bol vlani jednou z hlavných hviezd českej filmovej prehliadky Febiofest. "Som šťastný, že posledné ocenenie, ktoré dostal, bol práve náš Kristián," povedal prezident Febiofestu Fero Fenič pre idnes.cz. "V prvej chvíli, keď som ho stretol a privítal v salóniku pražského kina Cinestar na otváracom večeri, na mňa Rickman pôsobil ako klasický konzervatívny Brit. Elegán s perfektným vystupovaním, "spomína na prvé stretnutie s hercom Fenič.

Rickmanovi predstavil jeho veľkého fanúšika, brnenského sochára Ondřeja Svobodu, ktorý na Febiofeste vystavoval pred tromi rokmi a veľmi ho túžil stretnúť. "Špeciálne pre neho vytvoril plastiku s motívom koňa, ktorú mu chcel darovať. Bol veľmi prekvapený, že niekto u nás v Česku vie, že miluje kone. Myslím, že ho to dojalo, "rozpráva Fenič.

Aj keď bol Rickman unavený, prišiel sa potom v noci ešte pozdraviť hosťami otváracej party v Obecnom dome, ktorého interiér ho nadchol. "Zostal rovnako srdečný a ústretový i k divákom, ktorí ho neustále atakovali žiadosťami o autogram. Musím povedať, že stretnutie s ním pre mňa bolo jedným z dvoch najpríjemnejších prekvapení uplynulého ročník," dodáva Fenič.



"Milujem pocit, keď sa tristo ľudí zíde v kine, nepozerajú sa na telefóny a vy im môžete rozprávať príbeh. Tej energie, čo majú všetci ľudia v jednej miestnosti! Je to niečo úplne iné, ako keď sedíte doma, v polovici zazvoní telefón a film môžete kedykoľvek zastaviť," povedal na festivale. V snímke V kráľových záhradách, ktorú podľa vlastného scenára sám režíroval, si zahral francúzskeho panovníka Ľudovíta XIV., Vlani sa predstavil vo vojnovej dráme Eye in the Sky a tento rok zaznie jeho hlas v Alice in Wonderland: Through the Looking Glass.
 


 

01 - Modified: 2008-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: India predstihla Čínu
01 - Modified: 2024-04-21 14:35:17 - Feat.: - Title: Josef Laufer po 4 rokoch v umelom spánku navždy odišiel. Plánovanú operáciu srdca neprežil 02 - Modified: 2024-04-16 10:27:09 - Feat.: - Title: Ženy po celom svete smútia. Najsexi herec planéty bude otcom 03 - Modified: 2024-04-14 08:51:07 - Feat.: - Title: Po vnučke sa mu narodila ďalšia dcéra. Maroš Kramár sa v 64 rokoch stal štvornásobným otcom 04 - Modified: 2024-04-11 15:55:53 - Feat.: - Title: Herec O. J. Simpson podľahol rakovine. Hviezdu amerického futbalu preslávil aj súdny spor 05 - Modified: 2024-04-06 17:51:27 - Feat.: - Title: Pred tridsiatimi rokmi zomrel Kurt Cobain. Pochmúrny Klub 27 sa každý rok rozrastie o ďalších členov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:08