StoryEditor

Zomrel herec Leopold Haverl. Tesne pred 80. narodeninami

05.02.2016, 10:02

Do hereckého neba sa pobral ďalší významný slovenský herec. Dnes v skorých ranných hodinách zomrel Leopold Haverl, mal vážne problémy s obličkami. Liečil sa aj v dialyzačnom centre v Piešťanoch. O pár dní by oslávil 80. narodeniny.

"RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí dlhoročného člena Činohry SND Leopolda Haverla. Jeho výraznú osobnosť si pripomenieme v relácii Návraty k hereckým legendám dnes o 20:10 na Dvojke," informovala televízia. Svoj program mení aj Jednotka, dnes o 22:05 do vysielania mimoriadne zaradí reláciu Takí sme boli: Leopold Haverl a zajtra o 11:20 televíznu inscenáciu Barón, v ktorej sa Haverl predstavil v hlavnej úlohe.

Smutnú informáciu potvrdila aj tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla Izabela Pažítková.

 

 

Leopold Haverl sa narodil 16. februára 1936. Svoju hereckú dráhu po absolvovaní štúdia na Štátnom konzervatóriu v Bratislave v roku 1954 začínal tento rodák z Bratislavy v zájazdovom Dedinskom divadle v rokoch (1954-1960), neskôr bol päť rokov členom súboru Krajského divadla v Trnave a tri roky hrával v bratislavskom Divadle poézie. V roku 1968 sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla.

Na divadelných doskách stvárnil postavy od veľkých autorov, akými boli William Shakespeare či Jean-Babtiste Moliér. Medzi jeho najvýznamnejšie kreácie patria napríklad Simon Chachava z hry Bertolta Brechta Kaukazský kriedový kruh, Raskoľnikov z hry Fiodora Michajloviča Dostojevského Zločin a trest či postava Dromia Efezského z Komédie omylov Williama Shakespeara. Priaznivci divadla ho videli aj ako Pétrusa v Rozkošnom paroháčovi, či ako rozprávača príbehu Na skle maľované autorky E. Bryll-K. Gärtner. Na divadelnom javisku sa objavil aj v postave Dimitrija z Dostojevského Bratov Karamazovovcov a stvárnil tiež mešťanostu v Gogoľovom Revízorovi. Pamätná je jeho úloha v hre Williama Shakespeara Henrich IV., kde stvárnil Sira Johna Falstaffa a napríklad aj Willy Loman v slávnej hre Smrť obchodného cestujúceho Arthura Millera.

Jednou z jeho najobľúbenejších úloh bola postava Rozprávača v inscenácií legendárnej hry Na skle maľované, ktorá mala premiéru 19. októbra 1971. Haverl bol jedným z troch hlavných protagonistov - spolu s Michalom Dočolomanským a Elom Romančíkom, ktorí odohrali všetkých 500 predstavení tohto veľmi úspešného divadelného titulu.

V posledných sezónach sa na doskách SND objavoval ako Lomidrevov otec (Ľubomír Feldek: Ako sa Lomidrevo stal kráľom), Notár (Ivan Stodola: Bačova žena), Rugby (Georges Feydeau: Chrobák v hlave), Hrobár (Eugen Gindl: Karpatský thriller), Bača (František Švantner, Roman Polák: Nevesta hôľ) či Vincentio, kupec z Pisy (William Shakespeare: Skrotenie zlej ženy).


Jeho divadelnými scénami boli tiež bratislavské divadlá Nová scéna a Aréna či nitrianske Divadlo Andreja Bagara, kde sa objavil napríklad v Adamovi Šangalovi. Na bratislavskej Novej scéne si zahral postavu Horace Vandergeldera v komediálnom muzikáli zo zlatej broadwayskej éry Hellou, Dolly.

 



 

 

Svoje nezastupiteľné miesto mal Leopold Haverl aj v rozhlasovej tvorbe. A od 60. rokov začal hrávať aj vo filmoch a najmä v televízii. Pred kamerami debutoval v roku 1967 vo filme Dáma. Z bohatej filmografie Leopolda Haverla treba spomenúť televízne projekty Prípad jasnovidca Hanussena, Hájnikovu ženu, Straty a nálezy, Povstalecká história, Život bez konca, Adam Šangala či Rodinné tajomstvá. Hral aj vo filmoch Kapitán Dabač, Traja svedkovia, Naši pred bránami, Hľadači svetla, Penelopa, Poéma o svedomí, Demokrati, Noční jazdci, Plavčík a Vratko, Kohút nezaspieva a V rannej hmle. Vytvoril portréty historických osobností napr. Lenina, V. Clementisa a L. Novomeského (v seriáli Povstalecká história (1984).

Prvým ocenením herca bola v roku 1977 Cena Andreja Bagara. V roku 1980 dostal titul zaslúžilý umelec. Je držiteľom Výročnej ceny Nadácie Ladislava Novomeského (1996). Za svoje umelecké aktivity získal v roku 2001 v českých Poděbradoch Krištáľovú ružu za celoživotný umelecký prínos v prednese poézie a prózy. Pribinov kríž I. stupňa mu udelil prezident SR Ivan Gašparovič v roku 2006. V tom istom roku mu za celoživotné herecké dielo udelili Mimoriadnu cenu Krištáľové krídlo, aj Cenu Jozefa Krónera. Z rúk vtedajšieho ministra kultúry SR Daniela Krajcera si herec 3. marca 2011 prevzal Cenu ministra kultúry za rok 2010.

Kvôli svojmu charakteristickému hlasu daboval aj mnohé postavy v zahraničných filmoch, napríklad postavu profesora Dumbledora zo série o Harrym Potterovi či Gandalfa v snímke Pán prsteňov.



V poslednej dobe sa objavoval najmä v televíznych seriáloch. Stvárnil Cyrila v Ordinácii v ružovej záhrade, postavu Lea s seriále Áno, miláčik!, pána Šišku v Doktoroch a naposledy ho mohli vidieť diváci ako Osvalda Závodského v seriále Divoké kone.
 


 

01 - Modified: 2008-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Médiá zarábajú na Britney
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 03 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 04 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete 05 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:56