StoryEditor

Recenzia: Špinavý trik uspáva. Je to len papierový favorit Oscarov

27.01.2014, 23:00
Autor:
iDnesiDnes





Krimikomédia Špinavý trik, ktorá je už aj v našich kinách, získala okrem iného výročné ceny Združenia amerických filmových hercov, dominuje aj oscarovým nomináciám, a hoci je film nabitý hviezdami, ako celok uspáva.

Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Christian Bale, Amy Adams, Jeremy Renner, Robert De Niro - to je časť zostavy, ktorá pri udeľovaní profesijných hereckých trofejí Ameriky získala od svojich kolegov víťaznú cenu za najlepšie obsadený film minulého roka. Žeby favorit? Skôr papierový.

Korupčná nuda

Lebo krimikomédia založená na skutočnom úplatkárskom škandále z prelomu 70. a 80. rokov, ktorému sa kvôli nastrčenej postave falošného šejka hovorilo "arabský podvod", okúzľuje práve a iba báječnou súhrou. Režisér David O. Russell, ktorý niekoľko hercov priviedol zo svojho minulého hitu Terapia láskou, rozpráva o poznanie ospalejšie; hoci je Špinavý trik skoro o hodinu kratší ako iskrivý Vlk z Wall Street, pocitovo sa zdá nekonečne dlhší. Má všetky náležitosti „prípadu po americky“: starostlivé dobové retro, rozprávačské komentáre, náladovú hudbu aj módnu štruktúru, keď sa rozprávanie z kľúčového bodu vracia do minulosti a potom zas vpred až do finále.

Dlhý úvod patrí romanci dvoch bravúrnych podvodníkov; keď spadne klietka a pod tlakom sa rozhodnú spolupracovať s FBI, ich vzťah sa rozrastie na milostný viacuholník a zápletka na obvyklú korupčnú nudu. Politici, policajti, mafiáni; až príliš veľa postáv sa dožaduje pozornosti, bez toho, aby dokázali vzbudiť osobnejšie sympatie.



Smútok sveta

Celok uspáva, jednotlivosti zaberajú. Nech si Baleov podvodník zo starej školy veľkorysých príprav lepí svoj ​​vynachádzavý príčesok, De Nirov mafiánsky šéf predvádza plynulú arabčinu, Cooperov fanaticky posadnutý agent pózuje v nátačkách rovnako ako Adams, ktorá svoju volavku zahrá hlavne výstrihom, či Louis C.K. ako jeho nadriadený rozpráva vtipnú historku na pokračovanie - ale bohužiaľ aj do stratena.

Po väčšinu času totiž Špinavý trik opisuje, ako sa rozvíja tieňová hra na druhú až na tretiu, po všetkých stránkach rafinovaná, ale únavne podrobná. A keď sa začne akcia vymykať kontrole, vie divák dopredu, na ktorého víťaza staviť, či na nudnejší hlas zákona alebo zábavnejší zločin profesionála v rukavičkách. Zároveň príbehom presakuje smútok sveta, kde už nič nie je „naozaj“ a každý niečo predstiera; komédii sa Špinavý trik blíži len v čiastkových prvkoch, inak vzdialene.

Rekordy neláme

K úsmevu ho pozdvihuje Jennifer Lawrence v úlohe Baleovej nie práve bystrej, zato nebezpečne aktívnej manželky: nech strieda zúrivosť, ľútosť či zvodnosť, sledovať ju je pôžitok. Okrem hercov však Špinavý trik vyložene neoslní.

Aj keď v Štátoch za mesiac od premiéry utŕžil sto miliónov dolárov, v krajinách vzdialenejších od reálneho zázemia dávnej aféry rekordy neláme. Ponúka inú odnož nedostižného vzoru: podraz s ďaleko menšou dávkou bezstarostného šarmu, podraz ľahko ušpinený od politickej morality.

idnes.cz

01 - Modified: 2005-12-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusku chýba revolučná mládež
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 05 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:15