StoryEditor

Kiska vyhral Foto roka. Na snímke z kampane

04.09.2014, 19:00
Autor:
stlstl
Záber Tomáša Halásza Pred mítingom sa stal víťazom prestížnej súťaže.

Tristo autorov a 1 300 snímok. Taká bola konkurencia súťaže Foto roka 2014, ktorá podporuje mladých talentovaných fotografov, ktorá vyvrcholila vernisážou na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Celkový víťazom sa stal Tomáš Halász a jeho záber s názvom Pred mítingom. Zachytáva vtedy ešte prezidentského kandidáta Andreja Kisku a je súčasťou väčšej kolekcie. Na druhom mieste skončil Denis Kozerawski a tretie ocenenie si odniesol Juraj Starovecký. 


Víťazná snímka Tomáa Halásza s názvom Pred mítingom.

Siedmy ročník súťaže, ktorú organizuje Nadácia VÚB, sa môže pochváliť doteraz najvyšším počtom prihlásených účastníkov. Tí si mohli zvoliť tému svojej súťažnej série podľa vlastného výberu. Organizátori chceli otvorenou témou rozšíriť priestor pre vyjadrenie kreativity a originality každého z prihlásených autorov. „Do druhého kola sa dostalo 15 finalistov. Ich tvorba mala vyrovnanú kvalitu, aj napriek rôznorodosti žánrov a techník súčasnej fotografie,“ hodnotí predseda poroty Pavel Vančát, kurátor a teoretik fotografie z Českej republiky. Spolu s ním rozhodovali aj taliansky fotograf a pedagóg Elio Piazza, Bohunka Koklesová, odborníčka na teóriu a históriu fotografie z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a fotožurnalista Maňo Štrauch.


Druhé miesto patrí Denisowi Korerawskemu.

„Víťazná fotografia z reportážnej série Tomáša Halásza nás zaujala najmä autorovou dlhodobou sústredenosťou venovanou jednému z kandidátov na prezidenta. V čase vzniku série ešte nebolo jasné, kto sa stane hlavou štátu. Autorova osobná zainteresovanosť na tomto projekte, bez mediálnej podpory či fotografovania na objednávku, vyústila do mimoriadneho vizuálneho a obsahového výkonu. Psychologický dokument o politikovi sa vymyká obvyklým mediálnym klišé postaveným na pátose alebo heroizovaní. Ocenený na druhom mieste Denis Kozerawski sa prezentuje sériou zátiší, ktorá sa obracia k samotnému fundamentu fotografickej praxe. Jeho pokusy v ateliéri skúmajúce základné predpoklady fotografického obrazu vynikajú premyslenou hrou vizuálnych ilúzií, ale aj zmyslom pre jemný sebaironický humor. Juraj Starovecký, ktorý získal tretie miesto, prezentuje vo svojej sérii „Guten Tag“ súčasné Nemecko neobvyklým spôsobom, kombinujúcim sociologickú sondu s postrehom pre nečakané absurdné kontrapunkty bežného dňa,“ dodáva Pavel Vančát.


Guten Tag podľa Juraja Staroveckého dosiahol pomyselný bronz.

Víťazi Foto roka 2014 získali okrem prestížneho ocenenia aj finančné odmeny v celkovej výške 10-tisíc  eur a možnosť prezentovať svoje diela na výstave inštalovanej pod holým nebom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Spolu s nimi tu svoje diela vystavuje aj zvyšných dvanásť finalistov.

Pozrite si výber z fotografií finalistov v galérii

01 - Modified: 2006-10-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Iránci zachraňujú kaviár
01 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 02 - Modified: 2024-02-27 11:18:33 - Feat.: - Title: Exkluzívny ROZHOVOR so ženíchom Radkom: Z tohto budú súťažiace veľmi sklamané! 03 - Modified: 2024-02-22 10:09:10 - Feat.: - Title: Marek Fašiang priznal čo ho v súkromí dokáže riadne potrápiť. V obchodoch to má ťažké! 04 - Modified: 2024-02-21 14:09:28 - Feat.: - Title: FOTO Pozri si najkrajšie fotografie roka nasnímané pod vodou. Víťaz pre prvenstvo plával až na dno Atlantiku 05 - Modified: 2024-02-15 23:33:46 - Feat.: - Title: Milión v lotérii alebo smartfón za pár stoviek. Možno vás prekvapí, kedy musíte výhru priznať pri platení daní
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 05:46