StoryEditor

Knihy 2016: Opäť sa vráti aj erotika, ktorá opantala svet

07.01.2016, 23:00
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť.

A práve preto sme sa rozhodli, spolu s najväčšími slovenskými vydavateľstvami a internetovými kníhkupectvami, pripraviť výber tých najočakávanejších knižných titulov tohto roku.


E. L. James: Grey – Fifty shades očami Christiana Greya 

vyjde vo februári

Britská autorka už napísala tri celosvetové bestsellery o živote bohatého Christiana Greya a mladej, nevinnej Anastasii Steel, ktorá mu zmení život. Podľa prvej knihy z trilógie vznikol aj film, na ďalších dvoch sa pracuje. Teraz si však autorka pripravila pre fanúšičky aj niečo nové – ten istý príbeh, ale rozprávaný jeho očami.
 

Sarah Wilson: Končím s cukrom 

vyšlo 7. januára

Konzumácia cukru môže byť zdrojom celoživotných výkyvov nálady, kolísajúcej telesnej hmotnosti, ochorenia štítnej žľazy či problémov so spánkom. Austrálska novinárka, moderátorka, blogerka a dnes už bestsellerová autorka odhaľuje, koľko ukrytého cukru obsahuje naša každodenná strava a ako ovplyvňuje našu telesnú pohodu. Ponúka 108 chutných receptov bez cukru na prípravu detoxikačných jedál, sladkostí aj nápojov. Prináša aj jednoduchý a flexibilný 8-týždňový plán, pomocou ktorého ľahko odštartujete zmenu svojich stravovacích návykov a prekonáte chuť na nezdravé jedlá.
 

Anthony Doerr: Svetlo, ktoré nevidíme 

vyjde 12. januára

Dej románu je vsadený do Nemecka a Francúzska pred vojnou a počas nej, Marie Laure je slepé 14-ročné francúzske dievčatko, ktoré utečie na vidiek po tom, čo jeho otec jedného dňa v nacistami okupovanom Paríži zmizne bez stopy. Werner je zas nemecká sirota, ktorá si rozumie s technickými hračkami a má všetky predpoklady rýchlo sa vyšplhať po rebríčku Hitlerjugend. Kniha sa oplatí čítať pre samotnú krásu Doerrovho pisateľského talentu a pre spôsob, ktorým oslavuje mágiu detstva.

 

Hyeonseo Lee: Dievča so siedmimi menami

vyjde 26. januára

Autorka vyrastala v Severnej Kórei a bola jednou z milióna ľudí chytených do pasce uzavretého a       nemilosrdného diktátorského režimu. Od škôlky až po nútenú službu v Socialistickom zväze mládeže   v štrnástich rokoch štát kontroloval každý aspekt jej života. Keď v roku 1990 nastal hladomor,           začala o svojej krajine pochybovať. Dnes je uznávanou hovorkyňou a bojovníčkou na medzinárodnej   scéne. Vo svojej knihe ponúka dôveryhodnú výpoveď o každodennom živote v Severnej Kórei.

 

 


Sjón: Máni Steinn. Chlapec, ktorý nebol

vyjde v januári

Diela tohto islandského básnika, spisovateľa a textára boli preložené do vyše 25 jazykov a spolupracoval aj s Björk. Koncom roka 1918 prežíva Island turbulentné obdobie a na tomto historickom pozadí sa odvíja jeho príbeh o šestnásťročnom chlapcovi Mánim Steinnovi, ktorého stredobodom života, útočiskom aj útechou sú filmy.
 

Tomáš Berka, Ján M. Bahna: Vily nad Bratislavským hradom

vyjde 25. februára

Ide o pokračovanie úspešnej monografie Vily nad Bratislavou vo forme malého sprievodcu. Na prechádzke po atraktívnej vilovej štvrti na bratislavskom Hradnom kopci nájdeme najvýznamnejšie vily prevažne z medzivojnového obdobia. Autori objavili množstvo nových materiálov, fotografií, dokumentov a ďalších informácií o vilách, ich obyvateľoch a histórii tejto lokality.
 

Salvador Dalí: Ilustrácie zo 60. rokov

vyjde v auguste

Salvador Dalí je nepochybne rozporuplný umelec i človek – on sám viackrát podrobne opísal svoje vlastné reakcie rozmaznaného dieťaťa, vyrastajúceho na typického pubertálneho nevychovanca ventilujúceho svoje psychické i sexuálne problémy. V priebehu života sa však jeho ideály výrazne zmenili. 

K myšlienke ilustrovať Bibliu ho priviedol Giuseppe Albaretto, vášnivý zberateľ umenia a Dalího blízky priateľ a mecenáš. Ako oddaný katolík sa snažil Dalího priviesť k viere. 

 

Marián Pauer: Karol Plicka

vyjde vo februári

Monografia známeho etnografa, folkloristu, zberateľa ľudových piesní, fotografa, scenáristu, režiséra i kameramana pripomenie jeho najznámejšie fotografie, filmy i zozbierané piesne a poodhalí jeho súkromie. Obsahuje bohatý obrazový materiál a oživuje Slovensko také, ako ho na fotografiách a filmoch pred desaťročiami zachytil Karol Plicka. Marian Pauer ho poznal osobne a práve táto skúsenosť dodáva knihe čaro.
 

Veronika Šikulová: Petrichor

vyjde v apríli

Téma je stará ako ľudstvo samo – láska a hneď za tým nevera... Hrdinovia románu sú strašne kladní a strašne mŕtvi. Veronika Šikulová hovorí o udalostiach, ktoré sa udiali pred rokmi a do ktorých nechtiac ako dieťa nazrela a zasiahla, a to, čo sa stalo, sa pokúša dať do súvislostí. Autorka miluje prirovnania. Rada rozpráva. A gól, uštedrený tentoraz do vlastnej bránky, zrovnoprávňuje s tými, ktoré dala súperovi.
 

Jonas Jonasson: Zabijak Anders a jeho priatelia

vyjde v máji

Jonas Jonasson je v súčasnosti najúspešnejší švédsky spisovateľ, ktorý svojím debutom Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a utiekol, dosiahol medzinárodný úspech a bol aj sfilmovaný. Jedinečný spisovateľský prejav je zárukou, že jeho nový román bude bestsellerom a získa si sympatie slovenských čitateľov.

 

 

 

Snímky: Archív vydavateľstiev Slovart, Ikar a Marenčin PT

 


 

01 - Modified: 2007-12-31 06:44:25 - Feat.: 0 - Title: Absentérom stále kraľuje Slota
01 - Modified: 2024-04-11 22:13:29 - Feat.: - Title: Poslední mohykáni tradičného remesla. Keď nemáte koho učiť, nikoho ani nenaučíte (+ FOTOGALÉRIA) 02 - Modified: 2024-03-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnuté dedičstvo v hororovom románe. V knihe z českého bazáru sa skrývalo viac ako päťtisíc eur 03 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Veľký knižný prieskum ukázal, ako čítame, či na knihách šetríme alebo pri nich myslíme na udržateľnosť 04 - Modified: 2024-02-28 15:00:00 - Feat.: - Title: Najvášnivejší čitatelia horoskopu: Tieto znamenia zverokruhu milujú čítanie kníh 05 - Modified: 2024-02-22 15:00:00 - Feat.: - Title: Od Platóna cez Dostojevského až po Kinga. Rusko zakazuje stovky diel kvôli údajnej LGBTI+ propagande
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:33