StoryEditor

Toto musíte vedieť o tohtoročnej Bažant Pohode

01.07.2015, 15:44
Na najväčšom hudobnom festivale na Slovensku, na trenčianskom letisku, by ste nemali toto zmeškať.

 

Bažant Pohoda sa začína!

Kedy: 9. – 11. júla
Kde: letisko, Trenčín
Ročník: 19.
Za koľko: na mieste 119 eur (aktuálne už len niekoľko lístkov)
Parkovanie: 9 eur (sektor P3), 25 eur na mieste, 39 eur pre karavan
Ubytovanie: ubytovanie v Trenčíne, stanové mestečko, stan v stanovom hoteli tent inn za 45 eur,
drevené chatky za 199 eur sú už vypredané
Headlineri: Björk, Manu Chao La Ventura, Die Antwoord, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Einstürzende Neubauten, A-Trak, Roni Size Reprazent, Hudson Mohawke, Young Fathers, CocoRosie, SĽUK, Sendreiovci Le Orchestroha, Le Payaco a ďalší
Počet návštevníkov minulý rok: 28 500/deň (kapacita 30-tisíc)
 

Festival na čele s Michalom Kaščákom, ktorý už budúci rok oslávi okrúhly 20. ročník, sa tento rok môže pochváliť line-upom nabitým ako nikdy predtým. Ľudia reagujú na náš najväčší hudobný festival najmä na sociálnych sieťach. „Teší nás aj rekordný záujem návštevníkov zo zahraničia, obzvlášť z Nemecka,“ potvrdil PR manažér festivalu Anton Repka. Podľa neho by návštevníci, samozrejme, okrem štyroch najväčších mien, nemali vynechať umelcov ako Ibeyi, Beardyman, of Montreal, Heymoonshaker, Too Many Zooz, Turbowolf či domáci SĽUK.

Okrem programu je to však aj niekoľko iných noviniek. Opäť trocha zmenili areál, architekt festivalu upravil postavenie jednotlivých stageov, aby boli bližšie k sebe a aby sa ľudia lepšie na letisku orientovali. „Čo sa týka komfortu, k našim obľúbeným 128 keramickým toaletám v zóne pri hlavnom pódiu pribudne druhá zóna v hygienickom centre v stanovom mestečku Opatovce, kde ich bude 64. Spolu tak ich celkový počet stúpne na 192,“ potvrdzuje Repka. Okrem tradičných foriem umenia, ako sú maľba, fotografia a socha, pribudne miesto, kde sa môžu návštevníci oboznámiť so súčasným svetelným vizuálnym umením a site specific inštaláciami. Rozšíri sa ponuka jedál a nápojov a pribudne i nová gastrozóna.


Festivalový manuál a novinky

Festivalový areál sa sprístupní návštevníkom vo štvrtok 9. júla 2015 o 13.00, kedy sa otvorí nozdrkovská brána pre peších aj opatovská pre posádky automobilov. Parkovisko otvoria už o 12.00, pre čakajúcich budú k dispozícii aj toalety.

Čo si zobrať
Preukaz poistenca, občiansky preukaz, hygienické potreby, peniaze, veci na prespanie podľa vlastnej náročnosti, potrebné lieky. POZOR – možno sa zíde aj pršiplášť a gumená obuv, prípadne pokrývky hlavy podľa vlastného výberu – šiltovky, klobúky, šatky, atď. Myslite aj na ochranu pred slnkom (opaľovacie krémy, pokrývky hlavy, pitný režim...). Je prísne zakázané vnášať do priestoru konania akcie sklené nádoby a fľaše, pyrotechnické predmety, otvorený oheň, dáždniky, predmety ohrozujúce bezpečnosť, drogy, psychotropné látky, horľaviny a zbrane akéhokoľvek druhu, bicykle, skateboardy (a iné boardy...), inline korčule, kolobežky a podobné dopravné prostriedky...

 

Odrátavame hodiny...Counting down the hours...

Posted by Festival Bažant Pohoda - official page on 7. júl 2015

 


Ako sa dopraviť
Aj tento rok sa vypraví v spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko špeciálny festivalový rýchlik z dvoch najväčších miest – z Košíc a Bratislavy. Kapacita každého vlaku bude 350 miest na sedenie (5 vozňov). Súčasťou vlaku z východu bude aj párty vozeň s DJ-om.

Cestujúci z Košíc, Kysaku, Spišskej Novej Vsi a Popradu zaplatia za spiatočný lístok len 9,90 eura. Z Liptovského Mikuláša a Ružomberka ešte o dve eurá menej. 7,90 eura zaplatia za spiatočný lístok aj cestujúci z Bratislavy a 5,90 eura z Trnavy. Vlak z Košíc vyštartuje vo štvrtok 9. júla 2015 o 9:05 a z Bratislavy v ten istý deň o 12:26. Spiatočné vlaky majú odchod z Trenčína v nedeľu o 11:00 a 12:00. V čase príchodov a odchodov špeciálnych vlakov bude posilnená kyvadlová doprava zo stanice na letisko. Festivalový vláčik budú môcť využiť aj návštevníci Bažant Pohody, ktorí využili iný spôsob dopravy. Jeho zmenšená verzia bude premávať aj na trenčianskom letisku.

V minulom roku využilo špeciálnu dopravu až 918 návštevníkov festivalu. Ak špeciálny vlak nestojí vo vašom meste, môžete si zorganizovať spoločnú cestu autobusom. Výhodou takejto dopravy je, že autobus pustíme až k bráne areálu a v nedeľu po skončení festivalu rovno pred hlavný Bažant stage.

 


„Výrazné dopravné obmedzenia možno očakávať najmä dnes v popoludňajších a večerných hodinách na ceste I/50 medzi Drietomou a Trenčínom, na diaľnici D1 v križovatke Trenčín - juh, na križovatke ciest I/50 a I/61, v obciach Veľké Bierovce, Opatovce, Trenčianska Turná a v meste Trenčín,“ uviedol trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička. Krajský dopravný inšpektorát v Trenčíne podľa neho žiada účastníkov cestnej premávky o disciplinovanosť a vzájomnú ohľaduplnosť, rešpektovanie dopravných značiek a najmä sledovanie situácie v cestnej premávke.

Počasie
Proti prípadnej nepriazni počasia je festival chránený zastrešením všetkých rozhodujúcich priestorov. Vzhľadom na zákaz vstupu do areálu s dáždnikom (z bezpečnostných dôvodov) odporúčame priniesť si pršiplášť, prípadne gumený nepremokavý odev a obuv. Vzhľadom na predpokladaný dlhý pobyt na slnku odporúčame dostatočne sa chrániť pred prípadným úpalom (šiltovky, klobúky, opaľovacie a ochranné krémy, pitný režim...). Zabezpečenie dostatku pitnej vody na festivale je samozrejmosťou. Letisko Trenčín je ideálnou kombináciou trávy a hladeného betónu. Všetky priestory s predpokladanou vyššou koncentráciou ľudí sú situované na betóne, resp. v stanoch s podlahou, takže sa zamedzí prípadnému vzniku blata alebo prachu. Hlavné komunikačné zóny vedú taktiež po betóne. Festival sa koná za každého počasia, s výnimkou prírodných katastrof.

Počasie počas festivalu:
Štvrtok 9.7.: Polooblačno až oblačno, popoludní prehánky. Večer zmenšovanie oblačnosti. Teplota: min 14 až 12 st., max 23 až 25 st. Západný až severozápadný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), s nárazmi popoludní 12 až 15 m/s (40 až 55 km/h).

Piatok 10.7.: Slnečno. Teplota min 9 až 7 st., max 22 až 24 st. Severozápadný vietor 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h), s nárazmi do 12 m/s (45 km/h).

Sobota 11.7.: Polooblačno, prechodne oblačno. Teplota min 7 až 5 st, max 24 až 26 st. Slabý vietor do 3 m/s (10 km/h).

Od nedele 12.7. do stredy 15.7.: V nedeľu polooblačno, popoludní šanca na prehánky. V ďalších dňoch polooblačno až oblačno a s možnosťou prehánok či dažďa.
Aktuálne informácie o počasí nájdete TU.


Peniaze
Opäť si nemusíte strážiť v peňaženkách veľkú hotovosť. V nápojových centrách budete môcť platiť vďaka POS terminálom kartou, alebo si môžete peniaze vybrať v jednom z troch bankomatov. Nie len nadštandardné bankové služby poskytnú v novom „Mamkostane", v ktorom bude o návštevníkov postarané ako doma.


Mobily a technológie
Okrem toho bude lepšie internetové pokrytie a viac možností pre dobíjanie telefónov. Kvalitu 4G pokrytia podporí Orange ďalšou mobilnou základňovou stanicou a Wi-Fi sieť posilní doposiaľ najvyšší počet Wi-Fi prístupových bodov. Pribudne aj počet nabíjačkární, novinkou bude 200 prenosných nabíjačiek.

Čo sa týka technológií, v noci osvetlia areál solárne lampy a postavia sa aj špeciálne solárne hodiny s line-upom festivalu. A opäť bude fungovať aj Sagan Fan Zone. V piatok a v sobotu si tu môžu pozrieť priamy prenos z etáp Tour de France.


Hygiena a ubytovanie
Festival kladie dôraz na komfort návštevníkov. Rozšíri sa Karavan Park a novinkou sú drevené festivalové chatky s elektrickým pripojením a na mieru vyhotovenými matracmi Dormeo. Tie sú však v tejto chvíli už vypredané. Opäť bude zabezpečená aj sprchová kozmetika a pre pánov profesionálne holičstvo z Prahy - Barbus, plienky a detská kozmetika, zrkadlá v sprchách a umyvárni, výdajníky so zubnou pastou i už pravidelné a obľúbené inštruktáže správneho čistenia zubov. Tento rok ich nájdete dokonca na dvoch miestach, pri oboch hygienických centrách – v jednom dokonca aj s tradičným iHRYskom. Všeobecná zdravotná poisťovňa prinesie spolu s Daylongom opaľovacie hliadky, vyšetrenia znamienok, kožnú diagnostiku a mini dezinfekčné gély na ruky či mini lekárničky.


Gastro
Pohoďáci sa dočkajú aj slovenskej grilovačky s grilovanými kurčatami, hot-dogom a cigánskou, v ponuke bude aj údený pološtiepok vytvorený špeciálne na grilovanie. Okrem okrem tradičnej čapovanej tresky bude aj „Prepichová treska“ v črievku. Bude aj aj slovenská smotanová zmrzlina. Ryba Žilina predstaví svoju verziu tresky v rožku s receptúrou obľúbenej tresky Exklusiv s vysokým podielom rýb. Julius Meinl príde na festival s kaviarňami Poetry Café. Od 10:00 do 12:00 tu budete môcť za kávu zaplatiť básňou.

Aj vďaka hlavnému partnerovi bude mať festival opäť svoj Bažant Stage či tradičný pub s kompletným portfóliom pív značky. Okrem piva tu budú pre návštevníkov pripravené aj zábavné aktivity ako živé „Človeče, nehnevaj sa“ alebo „Beer pong“. Najväčšou novinkou bude premiéra „čapovanej dvanástky" v našich nápojových centrách. Festival príde aj s novým konceptom offline zóny v retro pube „POHOSTINSTVO“. Jeho návštevníci budú „odkázaní" na rozhovor pri dobrom pive, keďže pri vstupe odovzdajú svoje mobilné zariadenia. Na festivale nebudú chýbať ani overené „klasiky“ ako napríklad pojazdný „beer bike“ alebo Kinematograf.


Hry a zábava
Návštevníci si môžu overiť svoje vedomosti v spoločensko-vzdelávacej hre Vyhraj milióny!, ktorú pripraví Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). Vedomostný kvíz či kolky si pripravil Operačný program ľudské zdroje.

Už 13 rokov patrí k programu festivalu aj Bažant Kinematograf. Tento rok sú v ponuke prvý film skupiny Beatles Ťažký deň (A Hard Day's Night) režiséra Richarda Lestera z roku 1964, Postřižiny (1980) Jiřího Menzla v hlavnej úlohe s Magdou Vášáryovou, filmová spomienka na britskú speváčku Amy Winehouse v špeciálnej slovenskej predpremiére dokumentu Amy (2014), filmová pocta hokejistovi Pavlovi Demitrovi s názvom 38 režisérskej dvojice Daniel Dangl a Lukáš Zednikovič alebo aj "čierno-čierna" komédia Divoké historky argentínskeho režiséra Damiána Szifrona.

Orange stage bude bližšie k Orange Roller Discu, a preto si budete môcť koncerty z druhého najväčšieho pódia vypočuť na kolieskových korčuliach. Po druhý raz naplní Nadácia Orange optimisticky farebné šapitó Optimistan zaujímavými diskusiami neziskových organizácií. Dobro a kvety z Bažant Pohody vypustí nadácia počas balónovej akcie Kvetinový výsadok.

Okrem vody na pitie prinesie Budiš aj vodu na zábavu. Konkrétne vo forme špeciálnej tekutiny, po ktorej sa dá chodiť, či fotosteny imitujúcej státie na vode. S priateľmi si môžete zahrať a zaskákať na nadrozmernom Šofocola klavíri. K dispozícii bude aj obľúbený Aquazorbing.

Návštevníci nad 18 rokov sa môžu zabaviť v Partyspote. Nájdete tu trafiku a kvantum atrakcií ako voľný pád zo 40 m či obľúbené Silent disco. Vyšehradský fond pripravil pre milovníkov alternatívnej elektronickej hudbyVisegrad Club. Fond tiež prevzal patronát nad realizáciou inštalácií víťazov súťaže Public Art Festival Contest (na snímke).



Jedným z troch víťazných diel súťaže Public Art festival contest (umenia vo verejnom priestore), novinky tohtoročnej Pohody, je Interaktívny objekt Nič na Pohode. Autorky idey Zuzana Duchová a Denisa Vološčuková: Pri zrode myšlienky stála otázka - nosiť drevo do lesa? Ak do prostredia hudobného festivalu, nasýteného audiovizuálnymi dojmami, prinesieme ďalšie umenie, všimne si to vôbec niekto? Ak je jedným z cieľov umenia rozšíriť recipientom pole vnímania, treba sa sústrediť na samotný proces vnímania. Ako umožniť človeku zážitok z vnímania umenia? Umenie môžeme vnímať len do tej miery, kam nás pustí naše telo, hovorí metóda svetoznámej perfomerky Mariny Abramović.

Umelecký objekt Nič na Pohode predstavuje jedinečnú príležitosť zastať uprostred pulzujúceho, farebného, vnemami nasýteného festivalu a venovať čas sám sebe. Divákovi venujeme vzácne nič počas 5 - 15 minút. Odhlučnený tmavý priestor bez okien a kľučky umožní skoncentrovať pozornosť aj vďaka predmetu, ktorý si divák vezme so sebou. Jednoduché predmety archetypálnych tvarov otvárajú v percipientovi ďalšie kanály vnímania, nielen seba, ale aj umenia, ktorým je na festivale obklopený. “Tvar kapsuly je inšpirovaný miestom konania festivalu na letisku, in-situ. Vnútorný priestor, tvorený guľou, cielene podporuje myšlienku “ničoho” - žiaden kút, kam by sa človek uchýlil,” hovorí autor výtvarného prevedenia Matej Hoppan.

 

 

Na letisku vás čakajú aj diskusie o knihách s ich autormi, čítačky i predaj kníh nájdete v Literárnom stane Martinus.sk. Novinkou stanu bude kníhkaviareň Foxford. Farby pre výtvarníkov má zabezpečí Slovlak. Komu sa pozerať nestačí, môže si vyskúšať maľovanie na plátenné tašky. V spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti (OSF) prinesieme na festival jednu z najzaujímavejších inštalácií festivalu Burning Man – reťaz z balónov. Pod názvomHateFree Chain bude súčasťou kampane zameranej na boj s online hejtom.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku zastreší EUrópa stage a EÚ informačnú zónu. Stage ponúkne rozmanitú hudbu z celého sveta, divadlo i inšpiratívne diskusie. V info zóne sa jej návštevníci dozvedia viac o možnostiach cestovania, dobrovoľníčenia, štúdia či práce v Európskej únii (EÚ). Chýbať nebudú vedomostné súťaže a EÚ koleso šťastia. Czech Tourism dá vo svojom stánku a špeciálnej aplikácii tipy na filmovú dovolenku u našich západných susedov spojené so súťažami. Západoslovenský región predstaví Tourism Bratislava. V ich stánku si môžu návštevníci nechať vytlačiť pamätné fotografie.

 

A v neposlednom rade line-up

Tiež už je kompletný program. Upozorňujeme na zmenu dĺžky setov z typických festivalových 60 na 75 až 90 minút pre skupiny hrajúce medzi 20.00 a 23.00. Inak sa zachovávava systém hodina – hodina (resp. večer 90:90), ktorý zabezpečuje možnosť vidieť viac hudby, ľahko sa v programe orientovať, a zároveň svojím nastavením zabraňuje presluchom medzi pódiami.


Zastúpenie krajín, z ktorých sú umelci na festivale:

 

Štvrtkové zahrievacie kolo sa začne na Red Bull Tour Buse na striedačku s "narodeninovou párty" na hlavnom pódiu. Tu odpáli oslavu dvadsiatich rokov na scéne Para a po nej vystúpia "tridsiatníci" Bez ladu a skladu. Vrcholom večera bude dvojhodinový KoncertManu Chao La Ventura.
 

 

Manu Chao nám niečo pred rokom sľúbil a dnes tento sľub splnil. Je už opäť s nami na letisku v Trenčíne. Zajtra jeho...

Posted by Festival Bažant Pohoda - official page on 8. júl 2015


 

 

V piatok Zahrajú na Bažant Stage Eagles of Death Metal, FFS (Franz Ferdinand & Sparks) a Die Antwoord. Na druhom najväčšom pódiu si môžete pozrieť Tiken Jah Fakoly či industriálnu legendu Einstürzende Neubauten. Výbornú zábavu a azda najlepší tanečný parket v strednej Európe ponúkne v ten istý deň Space Aréna SLSP. Zahrajú tu Beardyman, Hudson Mohawkke, A-Trak a RL Grime.

Sobota ponúkne na hlavnom pódiu malú cestu okolo sveta. Zahrá tu izraelská skupina Lola Marsh, sýrsky umelec Omar Souleyman či Les Ambassadeurs z Mali (v tejto zostave môžete vidieť hviezdy world music ako Amadou & Mariam či Salif Keita). Približne o ôsmej večer sa začne aj azda najočakávanejšia udalosť, nie len tohto ročníka, koncert Björk. Súčasťou jej vystúpenia bude okrem výbornej hudby a väčšej sláčikovej sekcie aj denný ohňostroj. Orange Stage ovládne jemnejšia hudba a silné melódie of Montreal, Korben Dallas Symphony a Cocorosie.

Zdroj: Festival Bažant Pohoda

01 - Modified: 2007-07-01 12:06:50 - Feat.: 0 - Title: Mečiar: Budeme trvať na zmene zákonov, ktoré umožnia kontrolu SIS
01 - Modified: 2023-07-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite kam si to Gáborikovci namierili priamo z Chorvátska... 02 - Modified: 2022-07-10 10:42:59 - Feat.: - Title: Tohtoročná Pohoda je oficiálne ukončená. Flume mnohých sklamal, ľudia si sťažovali na málo spŕch 03 - Modified: 2022-07-10 10:00:53 - Feat.: - Title: Festivalové looky známych slovenských celebrít: Na Pohode zažiarila Skoncová, ale aj sestry Nízlové 04 - Modified: 2022-07-09 11:37:34 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Skvelé koncerty aj štýlové vítanie slnka. Večer odpálila unikátna dronová šou 05 - Modified: 2022-07-08 10:48:57 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Nick Cave večer odpálil nezabudnuteľný koncert, ľudia míňajú najmä na alkohol
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 23:11