StoryEditor

Zabiť, zabiť, zabiť! Čínska armáda regrutuje mladých úderným rapovým videom

05.05.2016, 10:25
Čínska armáda sa v túžbe občerstviť svoje rady pustila do audiovizuálnej produkcie.

Čínska armáda láka mladých Číňanov výbušnou rapovou piesňou "Vyhlásenie bitky". Zábery na pomedzí akčného filmu a bondovky, v ktorých defilujú svalnaté telá v uniformách a impozantné zbrane, dokresľuje úderný text o vášni v srdci, mužnom boji a nezlomnej odvahe v prospech vlasti.

"Vojna môže vypuknúť kedykoľvek. Si pripravený?" Na obrazovke sa synchronizovane otvárajú poklopy tankov, v ktorých miznú vrtkí vojaci, ťažké vojenské topánky búšia do podlahy, pištole sa v šíku zdvíhajú v neochvejných rukách a päste tancujú v zjednotenom rytme. Rýchly strih chrlí zábery ostreľovačov, likvidácie nepriateľov, heliem vynárajúcich sa spod vodnej hladiny a laserových zameriavacích lúčov. Oblohu pretínajú moderné stíhačky a svištiace rakety, šable hrdo mieria k východu slnka, nechýba ani záchrana krásnej dámy v ťažkostiach.

A nad tým všetkým veje červená vlajka s piatimi hviezdami, zatiaľ čo z reproduktora duní dramatický beat a guľometná paľba čínskych slabík. Aby nebolo pochýb, o čom je tu reč, defilé vojakov naspodku sprevádzajú znaky s textom. "Neustále mysli na misiu, nepriateľa maj stále na očiach. Bojíš sa? Nie! Bojíš sa? Nie! Potrebuješ len príkaz zabiť, zabiť, zabiť!" agituje rapper. "Poďme do vojny, poďme bojovať za víťazstvo, aj keď mi hrudník prevŕta guľka."

"Vyhlásenie bitky" malo premiéru minulý týždeň na oficiálnom webe Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády (ČĽOA) a štátne médiá ho s veľkou pompou privítali ako vôbec "prvé hip-hopové video vyrobené ČĽOA". Okrem pôsobivej manifestácie armádnych ľudských zdrojov a "mužného textu" velebí tiež prehliadku modernej vojenskej techniky, ktorou sa dnešná Čína môže pochváliť.

Vo videu sa objavujú tie najlepšie zbrane ČĽOA, vrátane lietadlovej lode Liao-ning, stíhačiek J-11, tankov 99A či balistických striel DF-11, vyrátava napríklad The China Daily. Nezabúda upozorniť ani na satelity a kozmické lode, ktoré podľa neho dokazujú "bezprecedentnú dôležitosť" čínskeho vesmírneho programu, a cituje tiež istého Ťiaa, armádneho PR experta: "ČĽOA už nie je tá úboho vybavená, ktorú poznajú z televíznych seriálov, ale mocná sila modernizovaná rovnako ako armáda Spojených štátov."

Podriaď sa!

Cieľ armády je jasný: prostredníctvom populárneho hudobného žánru a akčného videa sa pôsobivo "predať" a nalákať do svojich radov mladých regrútov. Ako vyhlásil hovorca ministerstva obrany Wu Čchien, s mladosťou muža sa nespája len pohodlný život, ale aj zodpovednosť za národ a jeho bezpečnosť. Alebo, ako hovorí text piesne, "podriadiť seba samého direktíve Komunistickej strany" v záujme "obrany dôstojnosti našej krajiny".

Ako však poznamenáva BBC, na čínskych sociálnych sieťach sa "Vyhlásenie bitky" dočkalo rozporuplných reakcií. Niektorí užívatelia ho skutočne považujú za pôsobivé a spievajú na jeho profesionálne zábery chválu, iní ho skepticky kritizujú alebo sa mu rovno otvorene vysmievajú. "Nemá to žiadnu tému, a rap tomu nepomôže," zhodnotil armádnu produkciu nevzrušene jeden divák, zatiaľ čo iný podotkol, že v jeho rodnom meste vstupovali do armády len takí, ktorí prepadli v škole, a ku kariérnemu postupu ešte potrebovali úplatky.

Prípadne, ako konštatoval ďalší: "Uľavilo sa mi, že vymývať Číňanom mozgy už nie je tak jednoduché ako kedysi."

01 - Modified: 2015-09-03 14:30:01 - Feat.: 0 - Title: Čína ukázala svoju silu, Pekingom sa valila najmodernejšia vojenská technika
01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:10