StoryEditor

Paul McCartney trpel po rozpade Beatles depresiami, pil a zavrhol hudbu

25.05.2016, 15:00
Autor:
ČTKČTK

Britský hudobník Paul McCartney, po rozpade Beatles v roku 1970, trpel depresiami a zapíjal ich alkoholom. Dokonca zvažoval, že s hudbou navždy skoncuje. Sedemdesiattriročný McCartney to o sebe prezradil v rozhovore pre BBC.

"Bolo ťažké rozhodnúť sa, čo budem robiť ďalej po Beatles," povedal McCartney. Utápal sa vraj v depresiách, trpel pre odlúčenie od dlhoročných priateľov. "Začal som piť," dodal. "Najskôr to bolo fajn, ale potom som zistil, že si to neužívam. Nepracoval som. Nakoniec som sa vrátil na začiatok a založil som skupinu Wings," povedal bývalý "chrobák", ktorý v rádiu odpovedal na otázky poslucháčov. Tie sa týkali nie len jeho pôsobenia v slávnej štvorici, ale aj jeho nedávnej spolupráce s americkým rapperom Kanyeom Westom.

Beatles sa oficiálne rozpadli v roku 1970 potom, čo vydali album Let I Be, ale nezhody v kapele naplno prepukli už v roku 1969, keď skupina za svojho manažéra angažovala, proti McCartneyho vôli, Allena Kleina. I keď Klein pomohol skupine reštrukturalizovať jej stratovú firmu Apple, zo ziskov Beatles si bral tučné sústa a pre svoju vlastnú spoločnosť získal práva na lisovanie dosiek kapely v USA, napísala BBC.

McCartneyho taktiež rozhnevalo Kleinove rozhodnutie najať amerického hudobného producenta Phila Spectora, aby urobil zmeny na nahrávkach pre Let It Be. Klein sa rovnako pokúsil prehovoriť spoločnosť EMI, aby odložila vydanie McCartneyho prvej sólovej nahrávky. Aby sa vymanil z Kleinovho vplyvu musel sir Paul dať ostatných členov kapely k súdu. To bol posledný krok, ktorým sa pretrhlo jeho puto k Johnovi Lennonovi. "Peniaze nás rozdelili," komentoval to McCartney.

Po rozpade Beatles mal depresie a nevedel, či bude v hudbe pokračovať. Nakoniec sa odsťahoval do Škótska - z časti pre to, aby sa nemusel zúčastniť na obchodnom jednaní - a začal s pitím alkoholu. Pomohla mu vraj až jeho žena Linda, ktorá mu vnukla nápad na novú kapelu. "Boli sme ale strašní. Neboli sme dobrá skupina. Ľudia hovorili, že Linda nevie hrať na klávesy, a bola to pravda. Ale John tiež nevedel hrať na gitare, keď sme začínali."

McCartney taktiež hovoril o tom, že jeho vzťahy s Lennonom sa v roku 1980, niekoľko mesiacov pred jeho násilnou smrťou, zlepšili. Obe hviezdy si vraj spolu občas telefonovali. "Hovorili sme o deťoch a pečení chleba".

01 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo 02 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 03 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 04 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 05 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:36