StoryEditor

Recenzia: Po tomto filme vám bude zle. Z našej spoločnosti

03.06.2016, 10:00

Keď tento film sledujete, je vám zle. Zle z toho, že to, čo sa v príbehu odohráva, je realita dnešnej spoločnosti. Zle z toho, že človek je naozaj schopný takých vecí ako hlavný hrdina. Zle z toho, že ľudia sa na chvíľu emocionálne zapoja do jeho „boja“, ale o minútu nato ich to už netrápi. A zle z toho, že film, ktorý chce byť zrkadlom americkej (aj mediálnej) spoločnosti, má tak veľa chýb. Režisérsky počin talentovanej Jodie Foster so skvelým Georgeom Clooneym a Juliou Roberts mal premiéru pred pár dňami na festivale v Cannes, odvčera je Hra peňazí aj v našich kinách.

Priveľa amerických chýb
Príbeh je veľmi prostý a podobný motív sa už objavil v seriáli Black Mirror. V aktuálnej filmovej novinke sa George Clooney, moderátor televíznej relácie Money Monster, stáva rukojemníkom v živom vysielaní. Pred pár dňami totiž celému národu, sediacemu pri televíznych obrazovkách, odporučil kúpiť akcie spoločnosti Ibis. Ich systém však nevysvetliteľne padol a ľudia prišli o stovky miliónov. Jedným z nich bol aj mladík, ktorý vtrhne do živého vysielania a dožaduje sa vysvetlenia riaditeľa spoločnosti, inak…

Rukojemnícka dráma so všetkým, čo k tomu patrí, ide niekoľko hodín naživo, sledujú ju na celom svete. Na jednej strane George Clooney, ktorému ide o život, na druhej strane producentka relácie Julia Roberts, ktorá sa snaží spoza kamier situáciu zachrániť. Napínavé, ale…

Jodie Foster povedala, že má rada tento príbeh aj kvôli tomu, že je napínavý, ľudsky prístupný a inteligentný. S prvými dvoma tvrdeniami sa súhlasiť dá, s tretím už menej. Snímka má tak veľa prvoplánových a azda aj pre bežného diváka viditeľných prešľapov, že zážitok z filmu klesá s jeho ubúdajúcimi minútami.

Ako to, že bežný človek len tak prenikne do živého vysielania a aj keď ho vidia na kamerách, nikto nezasiahne, až kým nevytiahne zbraň? Že "spúšť" drží niekoľko hodín bez toho, aby mu zmeravela ruka? Že producentka pracuje s videami a údajmi tak rýchlo, že to je aj na americký film veľa? Že následne vinník uteká dolu schodmi k hlavnému vchodu, kde sa, samozrejme, stretne s našimi hlavnými hrdinami? Že niektoré kroky ani nevysvetlia a vy len otvárate ústa a poviete si – to snáď nie?

Ita Film

Najlepšia vec? Chyba kina
Ak sa naladíte na film a nebudú vám prekážať tieto školácke chyby, užijete si napínavý – a miestami aj vtipný – príbeh o tom, ako fungujú trhy, burzy, investície a zákulisie veľkej americkej šou. Najlepšia (na premiére filmu) však bola vec, ktorá s ním vôbec nesúvisela. Vo veľmi napínavej chvíli sa v kinosále zrazu ozvalo „škrrrrrch“ a vypol sa obraz. Väčšina divákov verila, že je to súčasť filmu, že nám chceli ukázať, že tak ako pri algoritme na účtoch aj pri živom vysielaní proste nastane porucha. No nebolo to tak, v bratislavskej kinosále skutočne len na pár sekúnd vypadol obraz.

Preto, keď mám pomenovať jeden moment, ktorý vo mne zanechal dojem, tak to bola reakcia televíznych divákov, ktorí po skončení celej rukojemníckej drámy zostali chvíľu ticho, no prešli asi tri sekundy a všetci sa vrátili k svojim činnostiam, napríklad aj k hraniu stolného futbalu. A to urobí asi veľa ľudí aj po pozretí tohto filmu.

2,5 z 5 hviezdičiek
Réžia: Jodie Foster
Hrajú: George Clooney, Julia Roberts

01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:41