Spevák a skladateľ Paul McCartney.David Neff, MAFRA
StoryEditor

Radšej nech nespieva. Koncert Paula McCartneyho bol inak perfektný

17.06.2016, 10:10

Štvrtkové vystúpenie Paula McCartneyho v pražskej O2 aréne, historicky druhé v Českej republike, nadšene sledovala vypredaná hala, teda okolo 17-tisíc divákov. Za nemalé peniaze toho dostali naozaj veľa: skvelé piesne, pozoruhodnú dramaturgiu, výbornú kapelu a aranžmán i jednu z najväčších legiend populárnej hudby takmer na dosah, píše portál lidovky.cz.

Keď sa po bezmála troch hodinách McCartneyho koncert skončil, na protagonistovi neboli, aspoň na diaľku a z obrích projekčných pláten, vidieť žiadne známky únavy. Dokonca sa zdalo, že na rozdiel od i o dve generácie mladších hudobníkov ani nie je spotený. A to sa jeho setlist zastavil na počte neuveriteľných tridsiatich ôsmich piesní - vrátane šiestich prídavkových. Pritom si McCartney, ktorý v sobotu oslávi 74 rokov, ani na chvíľku neoddýchol. Striedal basgitaru, elektrickú a akustickú gitaru, ukulele a dva klavíry, do spevu išiel naplno a medzi pesničkami ešte robil opičky do publika a predvádzal komické tančeky.

Nehovoriac o príkladnom kontakte s publikom: nielen časté pokusy o češtinu, ale všeobecná komunikácia so všetkými poschodiami hľadisko vrátane tých najvzdialenejších miest by z neho urobili miláčika divákov, aj keby to nebol „ten“ sir Paul. Repertoár pozostával zo všetkých období jeho tvorby, ohraničený najstarším songom, či skôr popevkami In Spite of All the Danger z repertoáru stredoškolskej kapely The Quarrymen, v ktorej sa zoznámil s Johnom Lennonom, a piesní najnovších ako napr. FourFiveSeconds, ktorú McCartney napísal pre seba, Rihannu a Kanyeho Westa. Šlo ale len o krajné body pomyselnej úsečky. To najdôležitejšie, kvôli čomu merali cestu do Prahy zástupy fanúšikov z celej republiky aj z cudziny, sa však odohrávalo medzi nimi.

Plných 23 pesničiek vybral Paul McCartney z repertoáru The Beatles. A to ako z ich, povedzme, priamočiareho obdobia, ako bol hneď úvodný A Hard Day 's Night alebo Can not Buy Me Love, tak z vrcholnej sofistikovanej tvorby, ktorá pomohla posunúť fenomén populárnej hudby vyššie na rebríčku všeobecného vnímania ako umeleckého prejavu: napríklad Eleanor Rigby alebo Fool on the Hill. Plus pochopiteľne hity na rozospievanie davov typu Let It Be, Hey Jude, prípadne hračka Ob-La-Di, Ob-La-Da, pri ktorej atmosféra v hale nemala ďaleko do nejakého bierfestu. Lenže Paul McCartney nie je len The Beatles. Aj keď ich nebolo veľa, v programe zazneli tiež piesne z obdobia, keď križoval svet na čele kapely Wings - a ich pomerne tvrdé rockové piesne predstavili tohto hudobníka v odlišnej polohe, ktorá vlastne nebola, snáď okrem stavby niektorých melódií, príliš podobná ničomu, čo bolo typické pre The Beatles.

Najnovšiu tvorbu Paula McCartneyho potom predstavili tri kúsky z jeho zatiaľ posledného albumu New z roku 2013. Paula McCartneyho sprevádzala iba štvorčlenná kapela, čo je pri hviezde z tejto ligy skôr výnimka – množstvo jeho kolegov máva potrebu na turné stavať bezmála bigbandy, ktoré potom často zahltia až príliš členitým zvukom prapodstatu pesničiek. U McCartneyho sa v tomto smere prejavila príkladná umiernenosť. Pritom poslucháči neboli o nič ochudobnení a aj mnohé vo svojej dobe avantgardné beatlovské aranžmány boli viacmenej dodržané. A to vrátane drobných, napríklad aj jednotaktových lahôdkových vyhrávok klávesov či gitár. Samotný Paul McCartney pôsobil mimoriadne prirodzene a vo všetkých často dosť rozdielnych výrazových polohách autenticky.

Jeho spev divákov rozhodne bolel
Jedinou bolesťou koncertu bol jeho spev. Je otázka, či zapracoval vek a ide o trvalý stav, alebo či bol zrovna v tento večer v hlasovej indispozícii, je ale nutné spomenúť, že zďaleka nie všetky melódie vyspieval tak čisto, ako sme u neho z nahrávok zvyknutí a s niektorými piesňami, ako napríklad Something, ktorou pripomenul svojho zosnulého priateľa a ex-Beatlesáka Georgea Harrisona, sa nevedel pobiť vôbec. Avšak návšteva McCartneyho koncertu bola aj cez tento nedostatok skutočným zážitkom. Aj pre do detailu dotiahnutú výstavbu koncertnej show, v ktorej sa v repertoári striedali piesne (a tiež inštrumentácie) tak, aby sa poslucháč ani na minútu nenudil. Rockové bloky striedali bloky s akustickými gitarami či s dominantným klavírom a všetko sprevádzala vlastne relatívne decentná vizuálna zložka. Výbuch, doslovný v podobe niekoľkých „plameňometov“ a spleti laserových lúčov, si nechal McCartney až skoro na samý koniec šou, do bondovskej piesne Live and Let Die. Skvelá voľba.

Kompletný zoznam pesničiek koncertu: 
1. A Hard Day's Night (The Beatles)
2. Save Us
3. Can't Buy Me Love (The Beatles)
4. Letting Go (Wings)
5. Temporary Secretary
6. Let Me Roll It (Wings)
7. I've Got a Feeling (The Beatles)
8. My Valentine
9. Nineteen Hundred and Eighty-Five (Wings)
10. Here, There and Everywhere (The Beatles)
11. Maybe I'm Amazed
12. We Can Work It Out (The Beatles)
13. In Spite of All the Danger (The Quarrymen)
14. You Won't See Me (The Beatles)
15. Love Me Do (The Beatles)
16. And I Love Her (The Beatles)
17. Blackbird (The Beatles)
18. Here Today
19. Queenie Eye
20. New 21. The Fool on the Hill (The Beatles)
22. Lady Madonna (The Beatles)
23. FourFiveSeconds
24. Eleanor Rigby (The Beatles)
25. Being for the Benefit of Mr. Kite! (The Beatles)
26. Something (The Beatles)
27. Ob-La-Di, Ob-La-Da (The Beatles)
28. Band on the Run (Wings)
29. Back in the U.S.S.R. (The Beatles)
30. Let It Be (The Beatles)
31. Live and Let Die (Wings)
32. Hey Jude (The Beatles)

Prídavky
33. Yesterday (The Beatles)
34. Hi, Hi, Hi (Wings)
35. Birthday (The Beatles)
36. Golden Slumbers (The Beatles)
37. Carry That Weight (The Beatles)
38. The End (The Beatles) 

01 - Modified: 2024-04-17 10:18:27 - Feat.: - Title: Jonas Brothers presúvajú turné, vystúpiť mali v Prahe aj Viedni. Uviedli chabý dôvod, ľudia sa búria a chcú vrátiť peniaze 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-18 09:39:22 - Feat.: - Title: Zaži vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti sa stretnú už onedlho v Bratislave 04 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 05 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:46