údaje čsfd.cz: 6200 fanúšikov, hodnotenie 91,1 percenta
StoryEditor

Filmové autobusy Bažant Kinematograf štartujú svoju letnú cestu po Slovensku

01.07.2016, 10:00
Autor:
TASRTASR

Už dnes sa filmové autobusy Bažant Kinematograf vydajú na svoju štrnástu cestu po Slovensku. Do 6. septembra navštívia 31 miest a divákom opäť privezú kolekciu piatich celovečerných filmov. Svojím programom bude spríjemňovať večery i návštevníkom bratislavskej Magio pláže od 13. júla do 16. augusta.

Program putovného letného kina aj tento rok prináša zmes veselších i vážnych tém. Tradične je vystavaný z filmových diel, pod ktoré sa podpísali českí a slovenskí filmoví tvorcovia. Slovensko zastupujú dva žánrovo rozdielne filmové tituly. Slnkom v sieti ocenený hraný debut dokumentaristu Marka Škopa Eva Nová v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou a výpravná komédia Wilsonov, ktorá vznikla v rovnocennej slovensko-českej koprodukcii v réžii Tomáša Mašína. Film, ktorý divákov prenesie do roku 1919, do mesta až veľmi podobného starej Bratislave, je inšpirovaný poviedkou Michala Hvoreckého. Zahralo si v ňom viacero známych tvárí, okrem iných Jiří Macháček, Vojtěch Dyk, Jan Kraus, Richard Stanke či Táňa Pauhofová.

V tohtoročnom programe figurujú aj dva najzaujímavejšie filmy, ktoré v poslednom čase vznikli u našich českých susedov. Oba mali najviac nominácií na Českého leva, za najlepší film roka nakoniec akademici označili titul Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského v hlavných úlohách s bratmi-hercami Matejom a Kryštofom Hádkovcami. Žánrovo odlišný je najnovší film Petra Zelenku Stratení v Mníchove, ktorý sa prostredníctvom filmovej mystifikácie pozerá na dôležitú kapitolu československých dejín, obdobie Mníchovskej dohody.

Špeciálne miesto v programe patrí českému režisérovi Janovi Hřebejkovi. Počas 14 rokov uviedol Bažant Kinematograf deväť jeho filmov, v aktuálnom ročníku sa vracia ku kultovému filmu Pelíšky, ktorý putoval po Slovensku v jeho historicky prvom ročníku (2003). Jednu z najlepších českých komédií všetkých čias si tak v letnom kine bude môcť pozrieť aj nová generácia divákov.

Od 13. júla do 16. augusta prinesie svoj program aj Letné kino Bažant Kinematograf na Magio pláži v Bratislave. "Ponúkne rôznorodý výber kvalitných a úspešných filmových titulov z posledného obdobia, špeciálny filmový profil a tiež viaceré filmové novinky," TASR informovala koordinátorka projektu Ľubica Orechovská s tým, že letné kino otvorí v stredu 13. júla slovenská premiéra najnovšieho filmu Jana Hřebejka Učiteľka. "Tento prvý slovenský film sa na Magio pláži predstaví len pár dní po svetovej premiére v hlavnej súťaži prestížneho MFF Karlove Vary a uvedie ho početná delegácia tvorcov," dodala k snímke, ktorá vstupuje do kín 21. júla.

01 - Modified: 2023-12-24 11:07:30 - Feat.: - Title: Režisér filmu Pelíšky Jan Hřebejk: Do kina zájdem, ale lepšie veci už vidím v televízii a na streamovacích platformách 02 - Modified: 2023-12-24 11:00:00 - Feat.: - Title: Zaujímavosti o filme Pelíšky: Legendárne hlášky boli improvizované, scénu s horiacimi vlasmi natočili na ôsmykrát 03 - Modified: 2022-12-24 20:00:00 - Feat.: - Title: Pelíšky: Ktoré legendárne scény vznikli náhodne a ako na nakrúcanie vianočnej klasiky spomínajú herci 04 - Modified: 2021-10-20 09:25:31 - Feat.: - Title: Vzniká prvý slovenský seriál pre HBO. Točí ho režisér kultových Pelíškov, scenár napísala Dzurindova dcéra 05 - Modified: 2020-12-19 09:49:32 - Feat.: - Title: Prvé stretnutie po 21 rokoch: Ako predstavitelia Pelíškov spomínajú na legendárne nakrúcanie?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 18:13