StoryEditor

Pelíšky: Ktoré legendárne scény vznikli náhodne a ako na nakrúcanie vianočnej klasiky spomínajú herci

24.12.2022, 21:00
  • Po vyše dvoch dekádach sa stretla rodina Šebkovcov. Od premiéry Pelíškov sa takto pohromade zišla prvýkrát
  • Na pretras prišla aj jedna z najpamätnejších scén „maršal Malinovskij“. Keď nabudúce budete film pozerať, sústreďte sa na výraz, ktorý má v tom momente Simona Stašová: „Stáli tam pripravení hasiči, pyrotechnici a všetci premýšľali ako to urobiť. Potom sa stalo niečo neuveriteľné.“
  • Prinášame vám archívny článok, publikovaný v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.

Spoznávate ich? Kto je tá slečna a ten mladý muž s briadkou? No predsa Uzlinka, ktorá tak veľmi túžila po kuši. A vedľa nej sa naťahuje Michal, ktorý sa z nešťastnej lásky trávil v elektrickej rúre.

Pri fotení spoločných snímok síce Miroslav Donutil poznamenal, že „tie decká tak vyrástli, že ich nikto nespozná“, ale len sa dobre pozrite. Decká síce dospeli, ale Uzlinka má stále dievčenskú tvár a tiež črty jej „brata“ sú rozoznateľné. Ale nepredbiehajme.

​Prvý dorazil na zraz ten, ktorý to mal do Prahy najďalej – Michael Beran, predstaviteľ dospievajúceho Michala. Jeho filmový otec ho na privítanie otcovsky potľapkal po ramene.

Počas uplynulých rokov sa párkrát stretli, pretože Michael pracuje v brnianskom štúdiu Českej televízie. Veľmi priateľsky sa zdravila so svojou „matkou“ i Uzlinka, teda Silvia Koblížková. „Veď si predsa tykáme,“ opravila Simona Stašová jej zdvorilé vykanie.

„To je pravda, kedysi som so Simonou hrala v rovnakom divadle a ona mi tykanie ponúkla, ale s odstupom času som si na to hneď netrúfla,“ vysvetlila neskôr Silvia.

S Miroslavom Donutilom a Michaelom Baranom sa však zdravila po viac ako dvoch desaťročiach, ale všetci hneď nadviazali tam, kde kedysi pri natáčaní prestali.

Nikde žiadna nuda

Traduje sa, že keď sa herci skvele bavia na pľaci, divák sa bude v kine nudiť. „Pri Pelíškoch panovala taká úžasná atmosféra, až sme sa trochu báli, aby sa to nepotvrdilo,“ hovoril medzi fotením Miroslav Donutil o nakrúcaní mimoriadne vydarenej komédie, ktoré sa začalo v lete 1998.

„Z každého z nás sršali nápady, ako film ešte vylepšiť, dokonca sme si navzájom odovzdávali vlastné fóry, čo inokedy nebýva zvykom,“ pokračuje predstaviteľ majora Šebka. Vybavuje si, ako pri premiére v apríli 1999 sedel v kine za Kodetovcami.

„Bára s mamičkou Soňou, manželkou Jirku Kodeta, sa každú chvíľu pridusene smiali a ja som sa ich opýtal: Čo je? Odpovedali: To je ako u nás doma. 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-10-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Herec Béla Lugosi: Filmový Dracula skončil v biede a na morfiu
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:27