StoryEditor

Festival v Karlovych Varoch sa začal. Otvoril ho film s hviezdou 50 odtieňov sivej

02.07.2016, 18:00

Päťdesiatyprvý ročník filmového festivalu je odštartovaný. Na otváracej ceremónii prevzal od prezidenta festivalu Jiřího Bartošku Krištáľový glóbus za prínos filmu herec Willem Dafoe. Na pódiu sa ukázala aj delegácia k očakávanému filmu Anthropoid, ktorý festival otváral. "Vlani bol oslavovaný päťdesiaty ročník festivalu, tento rok je to už sedemdesiat rokov, kedy v Karlových Varoch zasadli diváci prvýkrát. Strašne to utieklo," zahájil Jiří Bartoška tohtoročný ročník.


V ňom majú fanúšičky na výber. Willem Dafoe s ostro rezanou tvárou filmového Ježiša alebo ľúbivá tvár zvodcu z Päťdesiatich odtieňov sivej Jamie Dornan? Obaja herci rovnako ako ich kolegyne Adriana Ugarte či scenárista a režisér Charlie Kaufman sa zúčastnili otvorenia 51. karlovarského festivalu, píšu redaktorky MF Dnes.

Jamie Dornan, ktorý bol na festivale už aj minulý rok, dorazil v piatok popoludní ku karlovarskému Grandhotelu Pupp, kde ho privítali prezident prehliadky Jiří Bartoška a výkonný riaditeľ Kryštof Mucha. Dornan bol jednou z hviezd, ktorá v piatok pozdravila fanúšikov z červeného koberca. Zároveň bol členom delegácie tvorcov nového filmu Anthropoid režiséra Seana Ellisa. Dornana, ktorý v otváracom filme o atentáte na Heydricha hrá výsadkára Kubiša, sprevádzal Toby Jones aj českí kolegovia na čele s Aňou Geislerovou a Alenou Mihulovou. Záujem o zahraničné poňatie našej histórie je tak veľký, že sa projekcie preniesli aj do ďalších sál, napriek tomu bolo ihneď vypredané.

 

Na červenom koberci si najviac pozornosti okrem delegácie filmu Anthropoid vyslúžil Willem Dafoe, ktorý vyrazil medzi prizerajúcich divákov, aby sa s nimi fotil a vítal. Publiku sa poctivo venoval dlhé minúty. Ešte väčšieho potlesku sa však dočkal čestný hosť z nefilmového sveta, teda Jaromír Jágr s partnerkou.

Dafoe dorazil do kúpeľov už v predvečer začiatku. Pri úvodnom ceremoniáli si potom vychutnal dlhý potlesk publika a prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii. Odovzdanie predchádzalo klipovité zhrnutie jeho bohatej filmovej kariéry. "Film je dôležitý, veľa nám dáva, som rád, že sa na tom podieľam," povedal Dafoe krátko nad cenou. Počas víkendu uvedie osobne dva filmy, kde hrá hlavnú úlohu - tituly Pasolini a Posledné pokušenie Krista.

Javisková šou sa po minuloročnej spomienkovej päťdesiatročnici znova uvoľnila a priala krásnym, úsporne odetým dievčatám vrátane historicky štylizovaných aktov. "Začíname novú päťdesiatku, žiadne zadanie nás nezväzovalo, tak som si dovolili filmársku hračku," povedal Michal Caban, ktorý s bratom Šimonom pripravil pôvabnú prehliadku ženskej krásy členenú akoby okienko po okienku v klasickom filmovom páse.

Hravé poňatie odvodené od tohtoročných plagátov, na ktorých hviezdy utekajú pred fotografmi, inšpirovalo aj moderátora večera Marka Ebena, ktorý šou nadnesene označil za priateľský akt voči bulvárnym lovcom senzáciou: "Poskytli som im kompromitujúce zábery vopred, ešte než festival začal." A ľahký tón udržal aj nový prírastok do kolekcie festivalových zvučiek, tentoraz so Zdeňkom Svěrákom v hlavnej úlohe.

Súčasťou začiatku bolo aj tradičné predstavenie porôt, večer zakončil koncert filmových melódií, ktoré zahrá pred festivalovým hotelom Thermal Český národný symfonický orchester. Symbolický štart obstaral však už na červenom koberci okamih, kedy prezident festivalu Jiří Bartoška prevzal od primátora kľúč od mesta.

01 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-03-27 09:40:02 - Feat.: - Title: Liam Gallagher, Halsey, Janelle Monáe, Skrillex, Tom Odell: Sziget zverejnil nové mená tohtoročného festivalu 04 - Modified: 2024-02-21 08:31:57 - Feat.: - Title: Baroková a cirkevná hudba od tých najlepších: Tradičný festival klasickej hudby štartuje už túto nedeľu 05 - Modified: 2023-12-12 11:48:21 - Feat.: - Title: Sziget 2024 zverejnil prvé hviezdne mená
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:30