StoryEditor

Tvorcovia hitu Vo štvorici po opici nakrútili komédiu o zlých matkách. A preto uspejú

12.08.2016, 14:30
Autor:
lucluc

O matkách sa hovorí veľa a stále. Aj teraz. Viaceré americké herečky bijú na poplach vo svojich vyhláseniach, kde píšu, že je normálne, že matka nemá hneď po pôrode telo modelky (aj keď áno, aj také sú). Keď sa však v spoločnosti neobjavuje tlak na dokonalé telá, tak sa riešia matky ako dokonalé stroje. Aplikácie, blogy, články v magazínoch, hodnotenia expertov aj bežných ľudí na sociálnych sieťach, toho je niekedy viac ako dosť, ale normálnym matkám to aj tak nepomôže vyriešiť to, ako to všetko zvládnuť. A čo ak im prasknú nervy? Preto je film Matky rebelky, ktorý je odvčera v našich kinách, príjemným osviežením, že na nič sa netreba hrať.

Pre všetky matky
„Keď čítate scenár, máte pocit, že ho písala žena, ale keď sa potom rozprávate s Jonom Lucasom a Scottom Moorom, uvedomíte si, že ide o poctu ich manželkám,“ povedala k filmu herečka Mila Kunis, ktorá stvárnila hlavnú úlohu a v súkromnom živote je tiež matka. A aktuálne čaká s hercom Ashtonom Kutcherom druhé dieťa. V snímke stvárňuje Amy, ktorá mala deti hneď v dvadsiatke a dnes má neschopného muža a veľa práce. Ale dokonalá nie je, ide ako hodinky aj bez prísnych pravidiel, až do momentu, keď jej cestu skríži presne opačný typ matky – predsedníčka rady rodičov a dokonalá Gwendolyn (Christina Applegate).

Tak sa Amy spriatelí s dvomi podobne nedokonalými matkami a „dokonalým strojom s pravidlami“ vyhlásia vojnu. A tak, ako ona stavila v tomto „boji“ na to, že každá matka je „bad“, pretože to je normálne, tak presne na túto strunu zahrali aj tvorcovia filmu, ktorí kmitanie svojich žien nad ich deťmi vídavali v priamom prenose, pretože píšu scenáre doma, ale zúčastňovali sa aj na mnohých ženských večierkoch, rodičovských stretnutiach a pod. „Ženy pobehujú, zdvíhajú deti, varia, a to všetko pod obrovským tlakom. Je v tom kus drámy – a zároveň úrodná pôda pre komédiu,“ potvrdili. A tak, ako Amy volala na párty bez pravidiel, oni volajú do kina na film o matkách celého sveta – nedokonalých.




Sympatické na celej snímke je to, že všetkých šesť hlavných herečiek, rovnako ako producentka Suzanne Todd, má deti. „Na tomto filme je však krásne aj to, že hovorí o matkách, ktoré sa znovu vracajú k starým kamarátstvam,“ povedala herečka Kristen Bell, ktorá má sama dve deti, a áno, je to tiež ďalším skrytým posolstvom filmu.

Veľká zábava
Bola som na filme s matkou malého chlapčeka, bolo nás tam takých plné kino. A bolo to o nich, bol to film s prehnanými americkými scénami a niekedy prvoplánovým humorom či predvídateľným dejom, gýčovými prvkami a niekedy aj slabšie zahranými scénkami, ale, no a čo? Však s týmto zámerom vznikol aj film Vo štvorici po opici od tých istých tvorcov – vtedy sa hralo na strunku chlapom, ktorí sa potrebujú odreagovať výjazdmi so svojimi kamarátmi. Proste kolektívna skúsenosť funguje a ženy sa skvele bavili. Smialo sa celé kino. A oba tieto príbehy sa končia typickým (a v týchto prípadoch) prospešnými happyendom, áno, party je super, ale potom príde opäť šťastný a usporiadaný život. I keď dokonalý byť nemusí.

Aj keď od začiatku bolo jasné, ako to dopadne a záver bol ako vystrihnutý z najväčšieho klišé, nech. Počkajte si aj na potitulkový záver, dovolí vám sedieť v kine s kamoškami – matkami ešte pár minút navyše. Niektoré filmy nemusia byť perfektné, niektoré majú slúžiť na to, aby ste na dve hodiny vypli a z kina odchádzali so smiechom a odpočinutí.

Hodnotenie HN: 3 z 5 hviezdičiek
Réžia: J. Lucas a S. Moore
Hrajú: M. Kunis, Ch. Applegate, K. Bell

01 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme americkú ikonu: Bronco je nezastaviteľná štýlovka, chyby jej odpustíte 02 - Modified: 2024-04-30 22:23:53 - Feat.: - Title: Kvalitný zvuk nemusí byť pridrahý. Takto to má vyzerať, keď výrobca mobilov predstaví slúchadlá 03 - Modified: 2024-04-27 09:41:10 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako dobre poznáte film Diabol nosí Pradu? Otestujte sa 04 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je vlajkovou loďou, ale je hodná tohto pomenovania. Nová Motorola ponúka top funkcie za výhodnú cenu 05 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 09:05