StoryEditor

Ako sa starať o svoje oči: 5 tipov pre dobrý zrak

25.05.2022, 00:00

Naše oči sú úžasný systém, ktorý nám sprostredkováva životne dôležité informácie a umožňuje nám obdivovať krásu, ktorá nás obklopuje. Oči sú jedným z najkomplexnejších orgánov ľudského tela a druhým najzložitejším, hneď po mozgu, s ktorým úzko spolupracujú. Vďaka očiam môžeme dennodenne sledovať krásu života okolo nás. Majestátne hory, šíre moria, našich najbližších... Starostlivosť o oči a zrak je preto nevyhnutná.

  1. Dodržujte správnu hygienu

Správna a pravidelná hygiena očí je dôležitá. Umývať by ste ich mali čistou vodou primeranej teploty. Vyhýbajte sa tomu, aby sa do očnej sliznice nedostali dráždiace látky z kozmetických výrobkov. Odličovacie roztoky, pleťové krémy, dekoratívnu kozmetiku atď. vyberajte veľmi obozretne. 

  1. Prevencia

Tak ako všade, aj v prípade očí platí, že je lepšie problémom predchádzať ako riešiť už závažné problémy so zrakom. Najmä alergici vedia o tom svoje. Práve vďaka dobrej príprave sa dá zabrániť nepriaznivému priebehu alergie alebo mnohým komplikáciám (napr. prechodu alergickej nádchy do astmy a pod.). K prevencii patrí vyhýbanie sa miestam s alergénmi, používanie ochranných pomôcok (okuliare, klobúky a pod.), ale najmä používanie kvalitných zdravotníckych pomôcok. Očné kvapky Vividrin ectoin* a nosový sprej Vividrin ectoin* zmierňujú nepríjemné príznaky alergie a súčasne vďaka obsahu ectoinu pôsobia preventívne. Oba prírodné produkty vám vytvoria na sliznici ochrannú vrstvu hydrokomplex, ktorá na jednej strane zabraňuje vstupu ďalších alergénov do oka či nosa a na druhej strane vodného plášťa sa regeneruje podráždená sliznica. Viac sa dozviete na www.vividrinectoin.sk.

  1. Výživa očí

Ako pomôcť svojim očiam pomocou stravy? Vyhýbajte sa produktom z bielej múky a tukom presiaknutým potravinám. Uprednostňujte potraviny s vysokou nutričnou hodnotou ako zelenina, ovocie, ryby, orechy a pod. Ak by ste chceli v ideálnom pomere zjesť všetko prospešné pre vaše oči, bolo by to pomerne zložité. Aj preto vám už dlho pomáhajú výživové doplnky Ocuvite**, ktoré do tela s ľahkosťou doplnia potrebné látky. Všetky výživové doplnky Ocuvite** boli vyvinuté na základe vedeckých výskumov a obsahujú vyváženú kombináciu kvalitných látok. Obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín (naše telo si ich nevie vytvoriť), omega-3 mastné kyseliny, zinok, selén a vitamíny C a E. Viac sa dozviete na www.ocuvite.sk.

image
Vividrinectoin.sk
  1. Cvičenie s očami

Tak ako by sme mali pri sedavom zamestnaní pravidelne precvičovať naše telo, svaly, šľachy či úpony, musíme sa pravidelne venovať aj cvičeniu s očami. Najmä ak máme problémy s únavou očí, ktorá môže viesť až k syndrómu suchého oka. Oddych od nepretržitého pozerania na obrazovku by sme si mali dávať pravidelne každú hodinu a to v dĺžke aspoň 10 minút. Vyskúšajte: očami sledujte obdĺžnik veľkosti 1 x 0,5 metra, pozrite sa do všetkých krajných polôh pomyselného obdĺžnika. Opakujte v oboch smeroch, doprava aj doľava 5-10 krát. Potom si zavrite oči a jemne si ich prstami pomasírujte. Zapozerajte sa cez okno do diaľky, prinútite oči zaostriť na predmety v diaľke čím zlepšíte zdravie očí. Ako rýchla úľava na unavené oči vám okrem cvičenia pomôže aplikácia umelých sĺz Hyal-Drop multi*. Sú bez konzervačných látok čiže vhodné aj pre citlivé oči. Obsahujú optimálny roztok kyseliny hyalurónovej, ktorá zabezpečí zvlhčenie a hydratáciu. Viac sa dozviete na www.hyal.sk.

  1. Rizikové faktory

Na dobrý zrak má vplyv najmä naša životospráva a životný štýl. Medzi rizikové faktory patrí najmä: nadváha, alkohol, cigarety, vysoký krvný tlak, nedostatok pohybu, zranenie, nezdravá strava, slnko či iné vplyvy vonkajšieho prostredia (klimatizácia, kúrenie, obrazovky počítača či telefónu a pod.). Chráňte si oči a starajte sa o svoj dobrý zrak, vaše oči sa vám poďakujú.

*Zdravotnícka pomôcka. Pozorne si prečítajte informáciu pre používateľa.

**Výživový doplnok. Výživové doplnky sa nesmú používať ako náhrada rozmanitej a vyváženej stravy.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. apríl 2024 00:28