StoryEditor

Kandráčovci a Čechomor úspešne odštartovali česko-slovenské turné 2022: Český Krumlov prevalcovali

06.06.2022, 17:21
Autor:
redred
  • V sobotu 4. júna vyrazili kapely Kandráčovci a Čechomor na svoje prvé spoločné turné, pričom prvý koncert odohrali v Českom Krumlove.
  • Pivovarská záhrada na ľavom brehu Vltavy doslova praskala vo švíkoch a fanúšikov neodradilo ani zlé počasie pred koncertom.
  • O tom, že ich vystúpenie malo obrovský úspech, svedčí aj fakt, že pesničky oboch skupín si prišli vypočuť tisícky priaznivcov z oboch krajín.

Pivovarská záhrada v Českom Krumlove sa v sobotu 4. júna zmenila na dejisko prvého spoločného koncertu Kandráčovcov a Čechomoru v rámci česko-slovenského turné. Veľkolepé podujatie sa začalo o 18:00 a zaujímavosťou je, že nadšení fanúšikovia stáli v rade cez polovicu mesta. Neodradila ich ani silná búrka a lejak.

Na pódiu sa ako predkapela predstavili krumlovskí Chlapi v sobě. Po nich vystúpili Voxel, Čechomor s Martinou Pártlovou a Kandráčovci. „Atmosféra bola úžasná, umocnená nádherným prostredím skvostu s názvom Český Krumlov. Skvostu architektonického, ale hlavne ľudského, pretože tam prišlo kopec našich známych, z čoho som mal obrovskú radosť. Prišli z rôznych kútov Českej republiky, dokonca aj Slovákov som tam postretával. Bol to veľký zážitok.

Veľký rešpekt aj pred kapelou Čechomor, ktorá bola hlavným hostiteľom večera. Je úžasné ich sledovať na pódiu, ako bravúrne to dokážu celé uchopiť. Takže, veľké ďakujem pre kapelu Čechomor za to, že sme mohli byť súčasťou ich koncertu. Bolo to veľmi osviežujúce a inšpiratívne,“ teší sa Ondrej Kandráč, primáš Kandráčovcov. Spoločné vystúpenie si pochvaľuje aj Čechomor. „Veľmi nás teší, že po dvoch rokoch čakania sme konečne odštartovali turné s Kandráčovcami. Atmosféra bola úžasná, veľmi ďakujeme fanúšikom, že vydržali a na koncert prišli,“ pochvaľuje si Franta Černý. 

Medzi fanúšikmi nie sú rozdiely

Kandráčovci už v minulosti odohrali úspešný koncert v pražskom Lucerna bare a taktiež hosťovali na vianočnom koncerte Čechomoru v pražskej Hybernii, no až teraz sa s českými fanúšikmi stretli po prvý raz v plnej sile. Okamžite sa však presvedčili o tom, že Česi a Slováci sú stále bratia, napriek tomu, že sa naše krajiny rozdelili.

image

Koncert Čechomoru a Kandráčovcov. FOTO: archív 

„Nerobíme rozdiely medzi českým a slovenským publikom. České publikum je rovnako vášnivé, temperamentné a milujúce ako to naše slovenské. Myslím, že aj vďaka nulovej jazykovej bariére to bolo také fajn,“ myslí si Kandráč. Kapelu tiež príjemne prekvapilo, že ich najväčšie hity poznajú aj za riekou Moravou. Čo len dokazuje, že hudba spája a nepozná hranice. „Boli sme milo prekvapení, že fanúšikovia z Českej republiky reagovali na naše piesne. Samozrejme, Sokoly, Na kostolnej veži – to som nečakal. Šaľený východ si tiež spievali...je to potešujúce, že tie pesničky rezonujú aj mimo hraníc Slovenska.“ 

Rekord v návštevnosti

Koncert Kandráčovcov a Čechomoru v Českom Krumlove nebol výnimočný len tým, že bol prvým v rámci Česko-slovenského turné. Muzikanti sa tešili z obrovského záujmu fanúšikov, pretože do Pivovarských záhrad prišli tisícky ľudí. Po dvoch ťažkých pandemických rokoch to bol pre nich doslova balzam na hudobnícku dušu. „Mali sme niekoľkokrát spoločné skúšky, lebo najlepšia improvizácia je pripravená improvizácia, ako hovoril Werich. Skladby sme mali pripravené, nacvičené. Potom to aj vzájomne dobre funguje, keď sú veci jasne dané dopredu a iba sa potom tešíte z toho, že si to môžeme zahrať pred reálnym publikom, ktoré na vás reaguje, tlieska...to sú tie silné momenty, keď si poviete, že stojí za to robiť to, čo robíme. Je to obrovská emócia. Na druhej strane si človek uvedomí, že po tých mesiacoch nekoncertovania, že žiadny koncert prostredníctvom online platformy vám nedokáže vynahradiť to, keď sa s fanúšikmi stretnete reálne,“ dodal Ondrej. 

Zaujímavosťou tiež je, že areál takto nepraskal vo švíkoch už posledné tri roky. Podujatie zabezpečilo približne 30 ľudí zo štábu a kapely hrali na pódiu v úctyhodnej veľkosti 10x12 metrov. Ďalšie koncerty sa uskutočnia: 20. júla v Detve, 21. júla v Nových Zámkoch, 23. júla v Dolní Lomnej, 3. augusta na Šírave, 4. augusta v Starom Tekove, 6. augusta v Starom Hrozenkove a 27. augusta v Telči. 

 

01 - Modified: 2024-01-30 11:02:05 - Feat.: - Title: Zbojnícka a Kandráčovci spájajú sily 02 - Modified: 2023-04-24 10:54:14 - Feat.: - Title: Veľkolepý krst Kandráčovcov a Čechomoru. Východniarsky v Bratislave! 03 - Modified: 2023-04-18 11:25:42 - Feat.: - Title: Kandráčovci a Čechomor vyrážajú na turné: Zábavu odpália na nadupanom krste už v sobotu! 04 - Modified: 2022-05-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Kandráčovci sa spojili s Čechomorom: Vaše "ľ" som trénoval na slove ľúbiť, tvrdí František Černý 05 - Modified: 2021-09-07 10:43:37 - Feat.: - Title: Čechomor prichádza do Bratislavy
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 07:17