Speváčka Hana Zagorová. FOTO: TASR/Miroslav Košírer
StoryEditor

Vo veku 75 rokov zomrela speváčka Hana Zagorová. Jej zdravotný stav zhoršil covid

26.08.2022, 13:10
Autor:
spasparedred

Legendárna speváčka tento rok plánovala vydať ďalšiu štúdiovú nahrávku, toho sa však už nedožila.

Vo veku 75 rokov zomrela speváčka, herečka, textárka a moderátorka Hana Zagorová. Dlhodobo trpela poruchou krvotvorby, ktorú zhoršil prekonaný covid aj následný postcovidový syndróm. Informáciu priniesol server CNN Prima News, ktorému ju potvrdil speváčkin manažér Luboš Kříž.

Zagorová patrila k najznámejším českým speváčkam. Počas svojej speváckej kariéry sa stala druhou najúspešnejšou držiteľkou ocenenia Zlatý slávik medzi ženami hneď po Lucii Bielej, naspievala bezmála deväťsto piesní a získala množstvo cien.

Ľudia ju prezývali „Hanička pesnička“, prípadne „Hanička bludička“ alebo tiež „milé dievča“, ako Zagorovú nazval Miloš Jakeš vo svojom pamätnom prejave, keď speváčku kritizoval kvôli podpisu Niekoľkých viet. Vyslúžila si tak zákaz činnosti.

Najlepšie roky

Najväčšiu slávu zažívala Zagorová v 70. a 80. rokoch, keď v ankete vyhrala deväť Slávikov. Prvýkrát na seba upozornila v roku 1963 v ostravskej súťaži Hľadáme nové talenty, potom vystupovala so skupinou Flamingo či v pražskom divadle Apollo.

image

Podnikateľka a modelka Ivana Trumpová: Po každom údere sa ešte viac zatvrdila

Začala spolupracovať s orchestrom Václava Záhradníka, s ktorým okrem iného natočila svoj prvý album Bludička, pomenovaný podľa jedného z najznámejších hitov Zagorovej Bludička Julie.

Preslávili ju aj skladby Ja som tvoja neznáma, Náš dom je plný smiechu, Kamarát, Gvendolína alebo Maľuj zase obrázky. Tvorila obľúbenú trojicu s Petrom Kotvadlom a Stanislavom Hložkom, spoločne naspievali napríklad pesničky Inak to nejde, Ponáhľam sa alebo ústrednú skladbu seriálu Sanitka Môj čas. Spolupracovala tiež s Pavlom Nohou a Lindou Finkovou.

Natáčala televízny program Dlhy Hany Zagorovej, zahrala si v hudobnej komédii Trhák, v roku 2015 bola uvedená do Siene slávy hudobných cien Anjel.

Chcela vydať ďalšiu nahrávku

V roku 2020 vydala album Konečne spoločne, na ktorom so svojím druhým manželom, operným spevákom Štefanom Margitom, spieva pesničky od Lionela Richieho, Michaela Boltona, pesničkárky Radúzy alebo Michala Davida.

Tento rok chcela vydať ďalšiu štúdiovú nahrávku. „Aby som vám aj sebe urobila aspoň trošičku radosť, začali sme vyberať pesničky na novú platňu, ktorú urobíme tento rok,“ povedala v marci.

image

Elvis Presley: Nesmrteľnosť si vybojoval životom aj smrťou. Čo podporuje teóriu, že kráľ ešte žije?

Jej prvým manželom bol od roku 1986 tanečník Vlastimil Harapes, s ktorým sa v roku 1992 rozviedla.

Jej osobité vystupovanie dalo vzniknúť hovorovému výrazu „nerob Zagorku“, sama speváčka to však prijímala s humorom. „Ani neviem, čo to presne znamená, ale páči sa mi to,“ priznávala v rozhovoroch „dúhová víla“, ako ju podľa jednej z piesní tiež niekedy prezývali.

01 - Modified: 2023-08-24 19:58:36 - Feat.: - Title: Operný spevák Štefan Margita predstavil pamätnú bankovku Hany Zagorovej 02 - Modified: 2023-01-26 12:46:10 - Feat.: - Title: Margita si zaspieval so svojou milovanou Hankou: Pri tomto dojemnom vystúpení nezadržíte slzy 03 - Modified: 2022-10-07 08:20:11 - Feat.: - Title: Štefan Margita prehovoril ako Hana Zagorová odchádzala: „Povedali mi aby som jej dal dole zlato a vyzliekol ju.“ 04 - Modified: 2021-09-29 17:47:27 - Feat.: - Title: Hana Zagorová skončila v nemocnici, náhle sa jej zhoršil zdravotný stav
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:05