Zdrojom Presleyho kultu je hudba, ktorú nepoškodil čas. SNÍMKA: Wikipedia.org
StoryEditor

Elvis Presley: Nesmrteľnosť si vybojoval životom aj smrťou. Čo podporuje teóriu, že kráľ ešte žije?

16.08.2022, 12:37
Autor:
redred
  • Elvis Presley, jeden z kultúrnych symbolov Ameriky a najväčšia hviezda populárnej hudby.
  • Jeho kult je takmer večný a patrí medzi najpopulárnejších umelcov všetkých čias.
  • Dnes uplnynulo 45 rokov, odkedy legenda navždy odišla. Teda aspoň podľa niektorých.
  • Jeho smrť totiž dodnes sprevádzajú rôzne teórie. Podľa viacerých "Elvis stále žije". Prinášame vám najznámejšie z nich.

Keď bol Elvis 16. augusta 1977 nájdený mŕtvy na toalete vo svojom dome v Gracelande, strhla sa mediálna smršť. Noviny sa predbiehali v snahe získať pre seba sólokapra a niektoré sa rozhodli zájsť až za hranice. Objavili sa mnohé špekulácie, ktoré na základe niektorých nejasností viedli mnohých k tomu, že Elvis stále žije.

Isté je však to, že jeho legenda žije určite. Tá je nesmrteľná. Žiadna hviezda totiž nemala taký oslňujúci štart ako on, nezasiahla celú krajinu tak rýchlo a neprerástla v niečo tak božsky nedotknuteľné a večné. S jeho smrťou sa milióny fanúšikov jednoducho dodnes nezmierili.

image

Šesťdesiat rokov od smrti Marilyn Monroe: Zabila ju mafia, Kennedy či drogy?

Každý rok v auguste v čase výročia Presleyho úmrtia, ktoré spadá na dnešný deň, sa teda fanúšikovia schádzajú do Memphisu v štáte Tennessee k Elvisovmu sídlu Graceland na slávnosť nazývanú Elvisov týždeň. Elvis zmenil tvár Ameriky, a to nielen v oblasti populárnej hudby.

Bol totiž hlasom novej povojnovej generácie, ktorá sa drala na výslnie rovnako ako jej nespútaný štýl života. Namiesto kultivovaného elegána Franka Sinatru nastúpili nové idoly – rebeli bez príčiny. Do popredia vstupuje hviezda strieborného plátna James Dean, ktorý predčasne zomrel, a mladý Elvis Presley.

Božský Elvis

Keď sa Presley objavil na scéne, vydával platne u menšej spoločnosti Sun Records, uvádza portál iDnes.cz. Jej majiteľ Sam Phillips vycítil v devätnásťročnom mladíkovi obrovský talent, nemal však dostatok kapitálu a kontaktov, aby mu vydupal cestu do hviezdnej ligy.

Akonáhle sa však Presleyho ujal manažér Tom Parker, ktorý sa nechal oslovovať plukovník, udalosti nabrali rýchly spád. Parker zariadil, že veľká gramofónová firma RCA kúpila Presleyho od Phillipsa za vtedy horibilnú sumu 35-tisíc dolárov. Mitch Miller z konkurenčnej firmy CBS bol v tom čase dokonca presvedčený, že „žiadny spevák nie je takej sumy hoden“.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 79% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-07-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Romy Schneider: Akoby v jej živote bolo všetko zle, rodinná spätosť s Hitlerom bola jej doživotnou traumou
01 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 02 - Modified: 2024-04-23 04:44:49 - Feat.: - Title: Zomrela Hana Brejchová: So sestrou do svojej smrti neprehovorila 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-21 14:35:17 - Feat.: - Title: Josef Laufer po 4 rokoch v umelom spánku navždy odišiel. Plánovanú operáciu srdca neprežil
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:46