Daniela a Veronika Nízlové SNÍMKA: Česko-slovenský Ples/peter FroloSNÍMKA: Česko-slovenský Ples/peter Frolo
StoryEditor

Sezóna plesov odštartovala: Pozrite si, v čom sa na červenom koberci predviedli známi Slováci a Česi

13.02.2023, 17:05
  • Pražský Obecný dom v sobotu 11. februára 2023 už po deviatykrát hostil veľkolepý Česko-Slovenský ples.
  • Noblesné podujatie aj tentokrát pripomenulo výnimočný vzťah oboch krajín v srdci Európy.
  • Slávnostný večer sa po celý čas niesol v duchu pripomienky 30. výročia založenia oboch krajín – Českej republiky a Slovenskej republiky, vzájomného porozumenia a výnimočného vzťahu oboch národov v srdci Európy.

Prestížneho Česko-Slovenského plesu 2023 sa uskutočnil pod záštitou prezidenta Českej republiky Miloša Zemana a prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej.

Zúčastnili sa ho viacerí predstavitelia politickej scény ako Markéta Pekarová Adamová, predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky, Boris Kollár, predseda Národnej rady Slovenskej republiky, Rastislav Káčer, poverený minister zahraničných vecí SR, Karel Hirman, poverený minister hospodárstva SR, Andrej Doležal, poverený minister dopravy SR, ako aj ďalšie významné osobnosti z oblasti vedy, kultúry, športu, diplomacie a podnikateľského života z oboch našich republík.

image

(Znovu)spojenie dvoch národov

Veľkoleposť plesu potvrdili osobnosti z Česka a Slovenska, ktoré sa predviedli na červenom koberci ako i samotnom plese. Ich fotografie si pozrite v galérii:

Úvod slávnostného otvorenia patril Martinovi Babjakovi, Rozhlasovému Big Bandu Gustava Broma a sláčikovej sekcii Symfonického orchestra Českého rozhlasu, ktorí zahájili Česko-Slovenský ples Kupletom toreadora z opery Carmen.

Martin Babjak sa postaral o prvé prekvapenie večera, keď zahral na fujare skladbu „Dobre mu, Janíkovi” a odovzdal pódium najmladším členom Folklórneho súboru Limbora, ktorí symbolizovali nové generácie a budúcnosti oboch národov.

Programom sprevádzala moderátorská dvojica Michaela Maurerová a Vladimír Kobielsky. „Nemôže byť lepšie miesto ako Obecný dom, aby sme sa stretli na Česko-Slovenskom plese, kde sa naše národy, hoci už tridsať rokov píšu samostatne každý svoj vlastný príbeh, znovu stretávajú. Verím, že všetci máme tieto spoločné korene naďalej vo svojich srdciach,” povedala v úvodnom príhovore Markéta Pekarová Adamová.

„Niekto by mohol tento Česko-Slovenský ples vnímať len ako spoločenskú udalosť. Ja v tom vidím oveľa väčší rozmer. Rozmer silného priateľstva medzi našimi oboma štátmi a príležitosť osláv 30. výročia vzniku našich samostatných republík. Naše vzťahy sú ukážkové, priam bratské,” zdôraznil v príhovore Boris Kollár.

Hosťom v Prahe hrali interpreti oboch krajín, ako kapela Chinaski, Lenka Filipová, Václav Neckář & Bacily, Zuzana Smatanová a Rozhlasový Big Band Gustava Broma so sólistkami Andreou Zimányiovou, Zuzanou Gamboa a Ivanou Regešovou ​​a mnoho ďalších.

Charitatívny rozmer

Výťažok z charitatívnej dražby poputuje na zabezpečenie nevyhnutných a toľko potrebných rehabilitácií pre malého Viktora (nar. 2017), pre malého Vítka (nar. 2018) a pre malú Siu Lily (nar. 2017).

Hosťom bola podávaná česko-slovenská exkluzívna večera šiestich lahodných pokrmov v trojchodovom menu podávaná v netradičnom “duet” servise inšpirovanom aj medzinárodným kulinárskym umením.

Česko-Slovenský ples sa už po deviatykrát konal na rovnakom mieste, v Obecnom dome v Prahe. Organizátori každoročne vzdávajú hold tomuto miestu a aj tento rok zvýrazňujú jeho Genius loci.

Tentokrát pripomenuli 150. výročie narodenia maliara, grafika, kresliar a rytca Maxa Švabinského, jedného z najvýznamnejších českých umelcov 20. storočia. Nasledujúci jubilejný 10. ročník Česko-Slovenského plesu sa uskutoční v pražskom Obecnom dome 17. februára 2024.

*Zdroj tlačová správa

01 - Modified: 2023-02-11 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daniela Peštová a Pavol Habera: Začínali sme ako outsideri 02 - Modified: 2023-02-09 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ladislav Hudec: Slovák, ktorý stvoril tvár Šanghaja
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. apríl 2024 02:15