Štrajkujúci herci a scenáristi pred Paramount Studios v Los Angeles. FOTO: Reuters
StoryEditor

Najväčší hollywoodsky štrajk za 60 rokov vstupuje do druhého týždňa, štúdio zvažuje odklad viacerých premiér

21.07.2023, 15:36
Autor:
ČTKČTK

Dvojitý štrajk pozastavil mnohé projekty vrátane produkcie tretieho pokračovania filmovej série o komiksovom hrdinovi Deadpoolovi alebo Mission: Impossible 8.

Súbežný štrajk hollywoodskych hercov a scenáristov trvá už týždeň a nič nenasvedčuje tomu, že by pracovníci nespokojní s ohodnotením a znepokojením rozmachom umelej inteligencie v skorej dobe našli kompromis so štúdiou a streamovacími službami. Napísala to dnes agentúra AP. 

Podľa zdrojov magazínu Variety uvažuje štúdio Warner Bros. o odklade niektorých tohtoročných premiér vrátane pokračovania snímky Duna.

VIDEO: Hollywoodsky štrajk je cítiť v mestách po celej krajine

Súčasný štrajk hercov a scenáristov, ktorá ochromuje produkciu filmov a seriálov, zažíva Hollywood prvýkrát od roku 1960. Začal minulý piatok po tom, ako herecký odborový zväz SAG-AFTRA odhlasoval začatie protestu po kolapse rokovaní so združením producentov AMPTP.

Medzi štrajkujúcimi aj hviezdy 

SAG-AFTRA zastupuje 160-tisíc ľudí, podľa AP je však v štrajku asi 65-tisíc hercov. Približne 11 500 scenáristov štrajkuje už od mája. Podľa AP nie je jasné, kedy by mohli opätovne začať rokovania medzi týmito dvoma skupinami a filmovými štúdiami.

Štrajkujúci pracovníci v uplynulom týždni opakovane vychádzali protestovať pred sídlami spoločností ako Disney alebo Netflix, a to nielen v Los Angeles. K menej známym umelcom sa pridávajú hviezdy ako Tina Feyová, Kevin Bacon, Rosario Dawsonová alebo David Duchovny, zatiaľ čo ďalší štrajky vyjadrujú podporou cez médiá.

image

Štrajk v Hollywoode stopol natáčania Avatara či Stranger Things. A to nie je všetko

Denník The New York Times (NYT) podotýka, že štrajk zasahuje aj desaťtisíce maskérov, tvorcov filmových kostýmov a ďalších, ktorí pri pozastavení produkcií prišli o prácu. "Pre každodenných technických pracovníkov to bude zdrvujúce," uviedla šéfka jedného profesijného združenia Cathy Marshallová. Zákulisní filmoví pracovníci sa podľa NYT pripravujú na mesiace bez práce.

Pozastavené mnohé projekty

Združenie AMPTP zastupujúce spoločnosti ako Amazon, Disney, Netflix, Sony, Paramount alebo Warner Bros. tvrdí, že hercom i scenáristom ponúklo významné zvýšenie platov a že sa snaží vyjsť v ústrety ďalším požiadavkám. Tými sú vyššie príspevky na sociálne a zdravotné poistenie a tiež záruky, že štúdium pracovníkov nenahradí obsahom generovaným sofistikovanými modelmi označovanými ako umelá inteligencia.

Nespokojnosť s platmi pritom podľa médií vychádza aj z politiky streamovacích služieb, ktoré sa za pandémie stali dominantnou platformou šírenia filmov a seriálov.

image

Bohatá história hollywoodskych štrajkov. Jeden viedol Reagan, iný umlčal Zlaté glóbusy

Dvojitý štrajk pozastavil mnohé projekty vrátane produkcie tretieho pokračovania filmovej série o komiksovom hrdinovi Deadpoolovi alebo Mission: Impossible 8. Herci, ktorí sa štrajku zúčastňujú, majú okrem toho zakázané zapájať sa do propagácie nových filmov, napríklad účasťou na slávnostných premiérách.

Štúdio Warner Bros. teraz zvažuje, že odsunie na budúci rok premiéru snímky Duna: Časť druhá, pôvodne ohlásenú na 3. novembra, napísal s odvolaním sa na informované zdroje Variety. Spoločnosť tiež uvažuje o nových dátumoch pre muzikál Purpurová farba a nový film o Aquamanovi, ktoré chcela uviesť v decembri.

Nie všetky projekty sú ale paralyzované, uvádza denník Los Angeles Times. SAG-AFTRA po spustení štrajku udeľuje výnimky niektorým nezávislým filmom a televíznym programom, ktoré nevznikajú pod hlavičkou žiadnej zo spoločností zastúpených vo zväze AMPTP. Ďalej tak nakrúcajú herci Matthew McConaughey, Anne Hathawayová alebo Jenna Ortegová, napísal denník.

01 - Modified: 2023-07-21 08:49:35 - Feat.: 0 - Title: Platforme Netflix pribudlo v druhom kvartáli viac predplatiteľov, ako sa čakalo 02 - Modified: 2023-07-10 08:19:29 - Feat.: 0 - Title: Nápis Hollywood oslavuje storočnicu. Viete, že sú všetky písmená adoptované? 03 - Modified: 2023-07-12 11:39:50 - Feat.: 1 - Title: Hollywood na pokraji krízy. Herci sa chcú pripojiť k štrajku scenáristov 04 - Modified: 2023-07-06 11:00:59 - Feat.: 0 - Title: Najočakávanejší film roka? Leonardo DiCaprio a Robert De Niro excelujú v traileri na nový film Killer of the Flower Moon
01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 03 - Modified: 2024-04-06 17:00:00 - Feat.: - Title: Toto je desať najlepšie zarábajúcich hercov a herečiek roku 2023: Neuveríte, komu patrí prvá priečka 04 - Modified: 2024-03-28 08:37:58 - Feat.: - Title: Tisíce vodičov autobusov v Soule pre štrajk nenastúpili do práce 05 - Modified: 2024-03-23 08:00:00 - Feat.: - Title: Všimol si si, že Hľadá sa Nemo a Príbeh žraloka sú podozrivo podobné? Nemusí to byť náhoda, kopírovanie filmov sa deje stále častejšie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 09:43