Igor Engler SNÍMKA: Beecontent/Ema IžvoltováSNÍMKA: Beecontent/ema Ižvoltová
StoryEditor

Slováka prijali na najlepšiu filmovú školu sveta. Mladý filmár aktuálne debutuje s novinkou Utekáč

17.08.2023, 10:48
  • Igora Englera budú učiť niekoľkonásobní držitelia Oscara.
  • Škola má na konte aj mnoho ocenení BAFTA, Oscarov či zlatých paliem z Cannes, ktoré škola pre svoje filmy získala.
  • Aktuálne pracuje na nataáčaní snímky Utekáč o osudoch štyroch dospievajúcich chlapcov, kde neherci stvárňujú sami seba.

Igor Engler je mladý filmár. Študoval na druhej najlepšej umeleckej škole na svete, Londýnskej univerzite umení, aktuálne ho však prijali na tú najleppšiu. National Film and Television School je považovaná za najlepšiu filmovú školu na svete a je priamo prepojená s filmovým priemyslom.

Súčasťou areálu sú štúdiá, v ktorých nakrúcajú aj svetové filmové spoločnosti ako Netflix, Amazon či Sky. Škola má na konte aj mnoho ocenení BAFTA, Oscarov či zlatých paliem z Cannes, ktoré škola pre svoje filmy získala. Učia na nej zvučné mená, ako napríklad Eric Roth, ktorý napísal scenár k filmu Forrest Gump či Zrodila sa hviezda a bol šesťkrát nominovaný na Oscara. 

„Mám šťastie, že už mám skúsenosti nielen z filmov ako asistent réžie na filmoch Služobníci a pripravovanom filme Prameň režiséra Ivana Ostrochovského, ale aj z produkcie filmového koncertu Harry Potter in Concert, licencovaného spoločnosťou Warner Bros, ktorý sme produkovali spoločne s bratom Tiborom,” hovorí Engler o pracovných míľnikoch, ktorými zaujal porotu.

Debutový film Utekáč

Na pohovore ho prekvapilo, aký prehľad majú svetové špičky filmového priemyslu aj o slovenských a českých autoroch.  Správa o postupe ho zastihla práve pri prípravách na nakrúcanie jeho debutového filmu Utekáč. Na workshope sa Engler stretol s najväčšími odborníkmi filmového priemyslu, ktorí boli zároveň jeho tútormi.

Jeho konkurenti boli skúsení asistenti režiséra a producenti z celého sveta. „Asi prvýkrát v živote som mal pocit, že neprichádzam s ničím špeciálnym,” hovorí Engler o svojich pocitoch. Aktuálne produkuje film Utekáč, ktorý je aktuálne vo fáze nakrúcania a prinesie čerstvý pohľad na to, čo všetci dôverne poznáme – dospievanie so všetkými radosťami aj útrapami, ktoré prináša.

„Verím, že sa nám spolu s režisérkou Katarínou Gramatovou podarí zachytiť atmosféru slovenskej hladovej doliny, na ktorú už akoby každý zabudol. Aj v takejto zabudnutej doline totiž žijú obyvatelia a ich osudy, ktoré sú pre film ako stvorené,” hovorí Engler o svojom debutovom filme.

Neherci hrajú sami seba

Vo filme Utekáč budú diváci môcť sledovať osudy štyroch dospievajúcich chlapcov, ktorí si krátia leto tým, že si opravujú babety. Na nich plánujú svoj útek z Utekáča. Ich rodinné zázemie nie je vždy ideálne, čo sa odzrkadľuje aj na vzťahu hlavného hrdinu s matkou.

„Autentickosť príbehu dodávajú neherci, ktorí vo filme stvárňujú sami seba. Vďaka tomuto prístupu dokážeme zachytiť krehkosť ich charakterov v tomto nádhernom, no pre život drsnom prostredí. Dúfam, že sa nám podarí vytvoriť príjemný letný film, ktorý ale v divákoch zanechá trošku rozporuplné myšlienky, o ktorých si radi po premietaní započnú diskusiu,” dodal Engler.

Na premiéru filmu Utekáč sa môžete tešiť koncom roku 2024. Premietať ho budú kiná po celom Slovensku a dostať by sa mal aj na viaceré filmové festivaly. 

01 - Modified: 2023-08-16 14:23:14 - Feat.: 1 - Title: Vypískaní v Gruzínsku. Skupina The Killers sa ospravedlnila za ruského fanúšika na pódiu 02 - Modified: 2023-08-07 08:39:24 - Feat.: 1 - Title: Film Barbie zarobil ako prvý film režírovaný len ženou už vyše miliardy dolárov 03 - Modified: 2023-07-26 10:51:49 - Feat.: 1 - Title: Filmový festival v Benátkach podnietil kontroverziu kvôli Polanskému a Allenovi 04 - Modified: 2023-06-22 20:00:33 - Feat.: 1 - Title: Hlavnú cenu košického festivalu Art Film Fest získal film Dalva
01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-27 09:41:10 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako dobre poznáte film Diabol nosí Pradu? Otestujte sa 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 04 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad)
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 15:17