StoryEditor

Prísne tajný projekt Milana Lasicu: Spoluprácu tajil aj pred najbližšou rodinou, toto je jeho posledný odkaz

01.11.2023, 09:00
  • Tri roky trvalo, kým myšlienka, ktorú jej tvorcovia držali v prísnej tajnosti, uzrela svetlo sveta.
  • A presne na "Dušičky". Podľa autora projektu, dokonva ani rodina Milana Lasicu o prokejkte nevedela, na jeho výslovnú žiadosť. 
  • Projekt nového a posledného albumu Milana Lasicu Básnenie, je odrazom, v ktorom jeho hlavný protagonista cez poéziu slovenských autorov s úprimným vedomím vlastnej pominuteľnosti reflektuje svoj život. 
  • "Sú to už tri intenzívne roky tvorivého procesu i mlčania. Od samého začiatku som cítil, že pracujeme s niečím, čo v sebe nesie silu spájať, prajem si, aby Básnenie v tomto duchu," hovorí autor projektu.

„Píšem Vám tento list do jesenného temna, aby ste neplakali do tichej noci pre mňa,“ sú úvodné slová básne List do vetra, ktorej autorom je Miroslav Válek. Je to zhudobnený dopis, ktorý tu Milan Lasica zanechal pre svojich blízkych, priateľov, kolegov a všetkých tých, ktorí ho mali radi, a nestihli sa s ním v júli 2021 rozlúčiť.

Dnes, presne na Sviatok zosnulých, je verejnosti predstavený projekt, ktorý bol na žiadosť Milana Lasicu, držaný v maximálnom utajení už od roku 2020, kedy na ňom jeho tvorcovia spolu so zosnulým majstrom satiry, hudby a umenia začali pracovať. 

V galérii si pozrite aj exkluzív

ne a doposieľ nevidené fotografie z nakrúcania: 

 

Projekt vznikol pod názvom Básnenie a jeho prvý impulz vznikol počas nahrávania piesne Predstavujem si krajinu, ktorá bola venovaná spomienke na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.

Báseň List do vetra

Píšem Vám tento list do jesenného temna,

aby ste neplakali do tichej noci pre mňa.

Odchod je plachý vták, zľaknutý z vlnobitia,

odchod je stretnutie na druhom konci žitia,

odchod je iba dážď. Napadá nepoznane

do srdca, do srdca a poviete len: Pane!

Ďakujem za lásku. Mal som jej príliš mnoho.

Človek je pre všetkých a nie je pre nikoho.

Keď oči zahmlené vraciam Vám v tomto liste,

Vy asi na všetko už dávno zabudli ste

a ja už nechcem nič, už zhasli všetky svetlá,

píšem len jeden list do jesenného vetra.

Pieseň si vypočujte v priloženom videu, ktorý porvýkrát uzrie svetlo sveta. (Videoklip: Marek Kučera, Miro Remo, Majo Žilinčan, Adam Matej, Miro Remo & Majo Žilinčan):

Nestrácal čas, šiel priamo na vec

"Bolo to po prvýkrát, čo som oslovil Milana Lasicu na spoluprácu. Svoj part prišiel nahrať dva dni po svojich osemdesiatych narodeninách. Fascinovalo ma, ako pristupuje k práci. Nestrácal čas. Žiadne zbytočné reči. Šiel priamo na vec. Od momentu, ako sme ho vyzdvihli pred domom, a ako opustil nahrávacie štúdio, ubehlo 23 minút. Mal som možnosť byť v štúdiu s viacerými česko-slovenskými hudobníkmi, ale ani jeden z nich nepracoval takto expresne," hovorí Marek Kučera, autor projektu Básnenie.

Ako spomína, jeho prístup k práci ho natoľko očaril, že zhruba mesiac po zverejnení piesne mu zavolal znovu a povedal mu, že by s ním naďalej rád spolupracoval. "Vedel som, že má rád poéziu a preto som mu navrhol: ´Pán Lasica, čo keby sme, tentokrát, zhudobnili Vám blízke básne, ktoré by ste následne naspievali?´  a on na to povedal: ´Povyberajte ich a potom sa mi ozvite,´ odvetil a zložil telefón," spomína.

O projekte

  • Autor: Marek Kučera
  • Spieva: Milan Lasica
  • Autori hudby: Robert Pospiš & Martin Sillay
  • Autor textu: Miroslav Válek
  • Autori obalu: Jarmila Mitríková & Dávid Demjanovič
  • Hudobná produkcia: Robert Pospiš & Martin Sillay
  • Klavír, klávesy, vokály: Robert Pospiš
  • Gitara, basgitara: Martin Sillay
  • Bicie: Marián Ševčík

Nakoniec vznikol výber štyridsiatich básni a o keď sa tvorcovia niekoľko mesiacov stretli s Lasicom v kaviarni, ten už prišiel dôkladne pripravený – všetky básne mal dokonca vytlačené. Stretnutia sa zúčastnil aj Robert Pospiš a Martin Sillay, ktorých autor Baásnenia medzičasom oslovil, aby vybrané básne zhudobnili, prešli si materiál a zredukovali výber na pätnásť básní. Jedenásť z nich Milan Lasica naspieval.

Tajný projekt

Celé nahrávanie, ktoré prebehlo v apríli a máji roku 2021, bolo prísne utajené – dokonca aj rodina Milana Lasicu sa o ňom dozvedela až po jeho smrti. "S pánom Lasicom sme mali gentlemanskú dohodu – kým projekt nedokončíme, nikomu o ňom nepovieme," prezradil Marek Kučera. 

Materiál tohto nového a zároveň posledného Lasicovho albumu bol kompletne audiovizuálne zaznamenaný a stal sa spolu s vybranými básňami základným stavebným prvkom projektu Básnenie. Hlavný protagonista cez poéziu slovenských autorov s úprimným vedomím vlastnej pominuteľnosti reflektuje svoj život.

"Oslovili sme Lasicových najbližších a pozvali ich do priestoru nahrávacieho štúdia, v ktorom album vznikal. Tam sme im jeho List osobne odovzdali. Za tými, ktorí nemohli prísť na Slovensko, sme vycestovali do Prahy, Brna, Třebíče... nakrúcali sme deväť dní. Bolo to jedno z najemotívnejších nakrúcaní, aké som doposiaľ zažil," hovorí autor a dodáva:

"Rozhodol som sa, že aj uvedenie prvého singlu bude iné, pri premiére nemusí byť zakaždým „víťaz“ len jedno médium. Tak som oslovil všetky rádia, média a televízie, aby sme Lasicovu novú pieseň odpremiérovali spoločne na Dušičky, 1. novembra o 9:00 a uctili si tak nielen Milana Lasicu, ale aj ďalších ľudí, ktorí už nie sú medzi nami. Všetky oslovené média súhlasili."


Milanov Lasicov nový album vyjde v priebehu budúceho roka v dvoch špeciálnych formátoch – ako kniha s CD a ako vinyl s meniteľným obalom LP. Bude obsahovať 11 skladieb, 11 básní, 11 obrazov a rôzne fotografie. Fanúšikovia ho môžu získať už dnes prostredníctvom crowdfundingovej kampane.

Okrem albumu vyjde aj limitovaný 7“ singel List do vetra s podpisom Milana Lasicu vygravírovaným na platni. Obal k singlu je fotografiou obrazu, ktorý vytvorila Jarmila Mitríkova s Dávidom Demjanovičom na Válkovu báseň. Báseň vyšla knižne prvýkrát v roku 1972 v druhom doplnenom vydaní knihy Dotyky vo vydavateľstve Tatran.

Fotografie z nahrávania, autorka: Martina Mlčúchová


Účinkujú:

Milan Lasica, Magda Vašáryová, Hana Lasicová, Emília Vášaryová, Martin Huba, Zuzana Kronerová, Miro Noga, Zuzana Šebová, Elena Vácvalová, Olga Feldeková, Ady Hajdu, Milan Kňažko, Peter Lipa, Dominika Kavaschová, Tomáš Janovic, Stanislav Štepka, Petra Polnišová, Zuzana Fialová, Jiří Lábus, Martin Hofmann, Bolek Polívka, Zdeněk Svěrák, Jitka Čvančarová, Jiří Bartoška, Daniela Kolářová

Poďakovanie:

Tomáš Hudák, Dagmar Šperlová, Vít Janeček, Martin Hofmann, Kateřina Komárková, Ivana Řídká, Veronika Zemánková, Táňa Janovicová Nováková, Zarka Kučerová, Gretka Pavlovová, Zuzana Suchová, Kino Atlas, Studio Dva, Divadlo Bolka Polívku, Real Music House

01 - Modified: 2023-10-22 09:55:27 - Feat.: 0 - Title: Psychologička Jiřina Prekopová: Zo žien sú chlapi, otcom chýba autorita, z deti sú chudáci (archívny rozhovor) 02 - Modified: 2023-10-10 08:58:21 - Feat.: 0 - Title: Zázračný vtáčik Edith Piaf: Žila naplno a vášnivo. So smrťou životnej lásky však stratila aj časť duše
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 05 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 09:05