Český projekt Magadan SNÍMKA: Archív Hradieb SamotySNÍMKA: Archív Hradieb Samoty
StoryEditor

Zvuky vesmíru, jaskýň i najhoršie ľudské stránky: Tieto koncerty prekračujú limity

16.11.2023, 10:54
Autor:
grigri
  • Pokračovanie klubovej edície festivalu Hradby Samoty s podtitulom Bratislava Intermezzo je za dverami.
  • Uskutoční sa 17. až 18. novembra v priestoroch kultúrneho centra A4 – priestore pre súčasnú kultúru.
  • Na festivale sa predstaví desať špičkových zahraničných hudobných aj audiovizuálnych projektov.

Headlinerom bude projekt britského experimentálneho hudobníka Williama Bennetta, ktorého ľudia môžu poznať z legendárnych pionierov noise/power electronics Whitehouse. Bennett v roku 2008 založil popri Whitehouse nový projekt Cut Hands, ovplyvnený africkými domorodými rytmami a haitským voodoo, spojenými s elektronikou a noisom.

Inovatívny prístup Cut Hands k perkusiám a zvukovým scénam priniesol oddaných nasledovníkov v experimentálnej hudbe, čím si upevnili svoje miesto ako jeden z najvzrušujúcejších a najprestížnejších počinov v tomto žánri.

Ako Twin Peaks

Ďalším je projekt Bad Sector talianského hudobníka, experimetátora a lovca zvukov Massima Magriniho. Pôsobí na scéne už od roku 1994 a svoje zvuky nahráva v extrémnych podmienkach ako sú jaskyne, staré továrne, čo podvodný priestor, využíva aj zvuky a signály z vesmíru.

V najextrémnejšej polohe sa na festivale predstaví projekt Gnaw Their Tongues holandského multiinštrumentalistu Mauriceho de Jonga. Nejde o nič ľahké na strávenie – kombináciou black metalu, noisu, industrialu a jeho extrémneho sonického vystúpenia však dostáva poslucháčov do katarzie.

Poľský projekt Arrm je naopak niečo veľmi pokojné a príjemné. Stojí za ním skladateľ Artur Ruminski (Furia, Thaw, Gruzia) a žánrovo môžeme nájsť v ich hudbe drone, ambient, spiritual jazz z konca 70. rokov, či dokonca dub. Arrm je krásna hudba, ktorú ocenia fanúšikovia Barn Owl, Earth alebo nálad z Badalamentiho soundtracku pre Twin Peaks.

Koncert ako divadlo

Za českým projektom Aghiatrias stojí avantgardný skladateľ Vladimír Hirsh doprevádzaný svojim dlhoročným spolupracovníkom Tomom Saivonom. Aghiatrias je charakteristický Hirshovým zvukom integrovanej hudby, kde spája silné orchestrálne prvky s industriálnou a dark ambientnou hudbou. Vladimír Hirsch je aktívny na scéne už od 70. rokov a okrem svojej sólovej kariéry pôsobí/l v projektoch ako Skrol, Der Marabu či Zygote.

Ďalším českým projektom je avatgardný projekt Do Shaska!, ktorý začal pôsobiť už koncom 80. rokov. Ústrednou postavou je umelec Michael Čihák, ktorý stojí aj za vydavateľstvom Galerie Gryf. Do Shaska! je elektroakustický post-industrial/etno/tribal projekt spájajúci elektronickú, klasickú hudbu a akustické nástroje ako fagot, fujaru a ďalšie.

Od počiatkov sa zameriavajú na adaptáciu vplyvov industrialu, word music a ambientu so silným rituálnym až domorodo-tranzovým prejavom. Ich vystúpenia sú až divadelné predstavenia, umelci vystupujú v maskách.

Hudba z podzemia

Noire Antidote je holandský experimentálny/post-industriálny projekt silne ovplyvnený witch houseom. Skreslené basové linky, hluk, dojemné neoklasické melódie v kombinácii s agonistickými chorálmi rozliehajúcimi sa hudbou. Ich albumy vydal francúzsky label Audiotrauma.

Ultra dark ambient zo stajne labelov ako Cyclic Law, či Cold Meat Industry – taliansky projekt New Risen Throne mieša pomalé melancholické melódie s hlbokými basovými frekvenciami vynárajúcimi sa z toho najhlbšieho podzemia. NRT je vzácna entita na živej scéne, doprevádzaná veľmi silnou autorskou videoprojekciou a v Bratislave s ním bude hosťovať aj lokálny pionier dark ambientnej scény Phragments.

Magadan je projekt radený hudobne na scénu power electronics/noise/industrialu. Ich vystúpenia sú veľmi silné, ako zvukovo, tak ich živým prejavom. Magadan sú mementom doby, poukazujú na najhoršie ľudské stránky, na nezmyselnosť totalitných režimov a vyzdvihujú slobodu jednotlivca.

Z Budapešti sem zase prichádza hudobník, ktorý nesie pseudonym LivingTotem. Jeho hudba je mixom industriálnych beatov a kmeňových rytmov. Inteligentné zvukové spracovanie a aranžmány, mechanická presnosť a organická prirodzená sila sú čerešničkou na vrchole tohto projektu. ​

01 - Modified: 2023-11-03 12:33:31 - Feat.: 1 - Title: Fanúšikovia Taylor Swift kempujú už päť mesiacov pred začiatkom jej koncertu v Buenos Aires 02 - Modified: 2023-11-02 09:38:45 - Feat.: 0 - Title: Atmosférická a žánrová zmes plná zázrakov a strachu: Desivé hračky z kultovej hry prichádzajú na plátna 03 - Modified: 2023-11-01 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prísne tajný projekt Milana Lasicu: Spoluprácu tajil aj pred najbližšou rodinou, toto je jeho posledný odkaz 04 - Modified: 2023-10-24 06:41:19 - Feat.: 0 - Title: Smrť, kvety, kultové diela aj sonda do súkromia: Výstava Andyho Warhola v Bratislave je intímna aj pop-artová
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 05 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 18:50