Florencia je tajomne prepojená s Bratislavou. FOTO: Archív ArcheofilmuFOTO: Archív Archeofilmu
StoryEditor

Filmový festival o archeológii prinesie atraktívne snímky aj hostí

01.12.2023, 15:10
Autor:
grigri

Prvý ročník Archeofilmu Bratislava sa začína už dnes. Jeho súčasťou je aj premiéra slovenského filmu Possonia, odhaľujúceho málo známe prepojenie medzi Bratislavou a Florenciou.

Archeofilm Bratislava je medzinárodný filmový festival o archeológii, umení a prostredí. Patrí do siete festivalov Firenze Archeofilm, ktoré už niekoľko organizuje Archeologia Viva a vydavateľstvo Giunti Editore. Zaradil sa medzi stálice kultúrnych programov mnohých talianskych miest a už dnes, 1. decembra, zavíta po prvýkrát do Bratislavy.

Domovským kinom Archeofilmu Bratislava bude Kino Mladosť. Diváci si v ňom počas troch popoludní (od 1. do 3. decembra) môžu vybrať z rozmanitej ponuky filmov zameraných na ochranu a propagáciu kultúrneho dedičstva. V programe sú rozdelené do jeden a pol hodinových pásiem, počas ktorých sa premietne jeden dlhší a dva kratšie filmy.

O krátke uvedenie každého pásma sa postarajú atraktívni hostia z prostredia histórie, archeológie alebo filmu. Diváci môžu počas festivalu dokumenty hodnotiť. Na základe ich hlasovania udelia organizátori jednému z filmov cenu divákov. Odborná porota zložená z historikov, archeológov a filmárov rozhodne aj o udelení cien za najlepší dlhý a krátky film.

Do prvého ročníka organizátori festivalu zaradili desať filmov zo širokej ponuky talianskeho partnera projektu Firenze Archeofilm. Vybrali snímky, ktoré divákom predstavia pestré spektrum tém a miest. Zo zahraničnej produkcie zaujme slávny Tutanchamon – tajomstvá faraóna, na očarujúci Madagaskar vezme divákov Mamody, posledný kopáč baobabov, v pohorí Ánd  spoznáme Choquequirao, posvätné miesta Inkov.

Pozoruhodnou zahraničnou snímkou je aj Cyriakova prísaha o záchrane kultúrneho dedičstva obrovskej hodnoty vo vojnou zmietanej Sýrii. Od českých kolegov určite zaujme dokument Kráska z Kladiny o objave tritisíc ročnej bronzovej nádoby so stopami najstaršieho piva.

Najväčšou udalosťou však bude uvedenie slovenského filmu Possonia. Názov odkazuje na rovnomennú maľbu mesta v srdci talianskej Florencie. A áno, pod týmto názvom sa naozaj ukrýva jedno z najstarších vyobrazení Bratislavy, hlavného mesta Slovenska.

Ako sa ocitla na stenách prvého nádvoria Palazzo Vecchio, dnešnej florentskej radnice, kedysi paláca rodiny Medici? V kontexte maľby sa otvárajú desiatky príbehov. Film odkrýva nielen okolnosti jej vzniku či reštaurovania, predstavuje tiež Bratislavu ako miesto korunovácie uhorských kráľov.

Archeofilm Bratislava prinesie výber dokumentov vysokej odbornej aj umeleckej kvality z celosvetovej produkcie. Z pohodlia kinosály diváci spoznajú nielen archeologické skvosty či udalosti, ktoré menili históriu, ale aj moderné technológie, ktoré otvárajú nové cesty k poznaniu minulosti.

Filmy neopomenú ani prírodné a vojenské katastrofy a ich zásadný vplyv na ochranu kultúrneho dedičstva. Vstup na festivalové filmy v kine Mladosť je zdarma. 

01 - Modified: 2023-11-19 16:47:36 - Feat.: 1 - Title: Napoleonov klobúk vydražili takmer za dva milióny eur 02 - Modified: 2023-11-16 12:39:55 - Feat.: 0 - Title: Svetlom proti tme. V Bratislave sa otvorila rozprávková expozícia ako z iného sveta 03 - Modified: 2023-11-16 09:54:31 - Feat.: 0 - Title: Zvuky vesmíru, jaskýň i najhoršie ľudské stránky: Tieto koncerty prekračujú limity
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:23