StoryEditor

Napísal príbeh z Normandie a vydal si ho sám. Teraz získal aj veľkého vydavateľa

25.06.2017, 19:00

Na slovenskom knižnom trhu nie je núdza o nové talenty. Dokazuje to aj príbeh bývalého novinára Dávida Winklera. Tomu v týchto dňoch vyšla jeho prvotina s názvom Potomok. Cesta tohto románu na knižné pulty však nebola jednoduchá. Veľké vydavateľstvá najskôr o knihu neprejavili záujem.

„Keď som napísal Potomka, poslal som rukopis do viacerých vydavateľstiev na Slovensku, ale nikto ani len nezareagoval. Tak som sa rozhodol skusmo vydať sto výtlačkov sám. Stratili sa v priebehu mesiaca a odozva na príbeh bola pozitívna, vtedy som dostal tip na pána Marenčina, ktorému som napísal a on sa obratom ozval, že ideme do toho. A tak je teraz na svete celoslovenské oficiálne vydanie,“ opisuje vydanie Potomka Dávid Winkler.

Deň D po slovensky

Na slovenský trh sa tak dostala prvá kniha, ktorej hlavnou postavou je novinár Richard. Ten pátra po stopách svojho starého otca, ktorý bojoval v Normandii počas druhej svetovej vojny. Rozbieha sa pátranie, ktoré Richarda zavedie do USA a postupne odhaľuje históriu svojej rodiny.

Dejová línia zo súčasnosti sa prelína s minulosťou a čitateľ tak môže sledovať prípravu Richardovho predka na vylodenie v Normandii a aj jeho boj na bojiskách druhej svetovej vojny.

„Keď som ako tínedžer videl čiernobiely film o Dni D, začal som sa zaujímať aj o západný front, o ktorom som veľa nevedel. To mi ostalo dodnes, prečítal som o tom veľa kníh, hlavne tie od Stephena Ambrosa ma veľmi zaujali. A na západnom fronte bojovalo aj veľa Slovákov a Čechov z rozbitého Československa, ale po vojne sa im nedostalo doma uznania. Samotný Deň D je ale asi najväčším symbolom západného frontu, vylodenie v Normandii odštartovalo oslobodzovanie západnej Európy a tá odvaha mladých vojakov, ktorí sa cez studené vlny vrhli proti nemeckým guľometom je dodnes fascinujúca a obdivuhodná,“ vysvetľuje Winkler.

Práve opis vylodenia v Normandii je najsilnejšou časťou Potomka. Winkler je zrejme prvým slovenským autorom, ktorý túto tému v beletrii spracoval. A vidno, že je to téma, ktorá je mu blízka. Opis bojov na plážach Normandie je napínavý a vtiahne vás do deja.

Nová knižná séria?

Hoci je na pultoch kníhkupectiev ešte len prvý Winklerov román stovka šťastlivcov už má doma aj voľné pokračovanie s názvom Riman. Autor si totiž aj svoju druhú knihu vydal sám.

„Mám už napísanú aj druhú knihu, ktorá je voľným pokračovaním Potomka. Ide o rovnaký formát, príbeh zo súčasnosti a príbeh z minulosti, pričom tá minulosť sú tentoraz Rimania na území Slovenska. Je to príbeh legionárov, ktorí zanechali nápis na trenčianskej skale za čias cisára Marca Aurélia,“ dodáva Winkler.

Je teda možné, že už čoskoro budeme mať k dispozícii ďalšiu knižnú sériu. Tentokrát nie o detektívoch, ale o novinárovi Richardovi. Skutočný príbeh bývalého novinára Davida Winklera, ktorý si splnil sen a stal sa spisovateľom dokazuje, že všetko je možné.

01 - Modified: 2024-04-16 14:56:08 - Feat.: - Title: Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali ruskú delegáciu, ale nie Putina 02 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:51 - Feat.: - Title: Posledný prejav vzdoru. Navaľnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri 04 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 05 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:15