Kráľovná Cersei Lannister (Lena Headeyová) a jej brat Jamie Lannister (Nikolaj Coster-Waldau)HBO
StoryEditor

Recenzia Hra o tróny: Prvá séria pôsobila skromnejšie. Nová sa utápa v megalomanstve

19.07.2017, 15:07
Siedma séria Hra o tróny bola bezpochyby najočakávanejšiou televíznou udalosťou roka.

Prvý diel rozhodne nesklamal a dokázal, že seriál pre fanúšikov urobí všetko, aby ich nalákal na ďalšie diely. Občas ale zabúda na svet, ktorý šesť sérií tvrdo budoval. V recenzii je niekoľko menších spojlerov.

​Býva pravidlom, že prvý diel musí dokázať, že má potrebnú šťavu a schopnosť prinášať niečo nové. Prvá epizóda Dračí kameň (Dragonstone) s chytaním divákov nečaká ani minútu a hneď nadväzuje presne tam, kde predchádzajúce série skončili.

Západozemie (Westeros) sa síce zbavilo niekoľkých hrozieb, ale nahradili ich nové. Zima konečne po šiestich rokoch do seriálu prišla a je jasné, že nová séria sa bude točiť okolo nemŕtvej hrozby Bielych chodcov (White Walkers).

Hneď v prvej scéne sa divák s Aryou Starkovou (Maisie Williamsová) vráti do Dvojičiek (The Twins), kde má dievča nevybavené účty s rodinou Waltera Freya. Pomsta Aryi je rýchla, masívna a devastujúca.

Prvý diel sa snaží dejovo porovnať snáď všetky príbehovej línie okrem tých, ktoré sa odohrávajú v Dorne a na Železných ostrovoch (Iron Isles) súrodencom Greyjoyovým. Seriál prinesie aj príbeh z pohľadu Lyanny Mormontovej, mladučkej hlavy rodu Mormont, ktorá si v minulej sérii získala divákov svojou drzosťou a odvahou.

Nejde o podstatnú časť deja, seriál sa len uisťuje či sa divák ešte vyzná vo veciach z predchádzajúcich dielov. Dočkáme sa prekvapivej ľudskej stránky Stavača (Rory McCann), ktorý svojím videním predznamenal konkrétnu zápletku zostávajúcich dielov.

Seriál sa často odvoláva na to, že svet Hra o tróny nie je čiernobiely. Keď už to vyzeralo, že charakter Stavača môže prejsť do nezaujímavej zóny, fanúšikovia zistia, že postava má aj citlivú stránku.

Daenerys (Emilia Clarková) je späť na rodnej hrude. Keď prechádza prstami po vykladaných stoloch a mramorových múroch, je jasné, že do Západozemia prišiel nový poriadok.

Predpokladám, že fanúšikom v tejto chvíli nadšením explodovala hlava. A to presne prvá epizóda je, je to kus poctivej filmárčiny (pri rozpočte presahujúcim desať miliónov dolárov na diel).

Aj tak sa ale človek nemôže zbaviť dojmu, že sa seriál utápa vo svojom vlastnom megalomanstve. To je zrejmé hlavne v porovnaní s prvými sériami, ktoré Hru o tróny postavili do pozície míľnika televíznej zábavy.

Prvá séria bola pomalá, plná intríg a plazivej politiky. Pôsobila skromným dojmom, násilné úmrtia mali preto o to väčší dopad, pretože išlo o úplnú zmenu tempa.

Nová séria je výpravná a dostáva postavy do pozícií, kde ich fanúšikovia na sociálnych sieťach ešte pred premiérou chceli mať.

Keď už v minulej sérii trochu vynútene oživili filmári Jona Snowa (Kit Harrington), bolo jasné, že sa úlohy prehodili. V prvých sériách sa štábu darilo divákov dostať presne tam, kde si ich priali mať. Teraz je to zrejme naopak.

01 - Modified: 2017-07-17 13:48:45 - Feat.: 0 - Title: Diagnózy hodné kazajky. Psychológ odhaľuje duševné poruchy hlavných postáv Hry o tróny
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:26