StoryEditor

Pozrite si päť zrúcanín, ktoré sú pýchou Slovenska

07.08.2014, 01:12
Hľadáte tipy, kam sa vybrať cez prázdniny? Pozrite si päť tipov na zrúcaniny hradov, ktoré sa oplatí vidieť.

Hrad Devín

Kde: Bratislava
Vstupné: 4 eurá (dospelí), 2 eurá (deti, študenti a dôchodcovia)

Holanďania, Francúzi, Rusi, Rakúšania, Číňania, tieto všetky národnosti stretnete aj počas týždňa na jednej z najstarších pamiatok Bratislavy – na hrade Devín. „Od nepamäti bola Devínska skala nad sútokom Dunaja a Moravy veľmi vzácnym a vyhľadávaným miestom pre mnohých, aj zahraničných obchodníkov,“ začala svoje rozprávanie lektorka Janka Balajková. Aj vďaka svojej histórii tak patrí hrad od roku 1961 medzi národné kultúrne pamiatky.

Selfie z Dowiny

Vo chvíli, ako stúpame až k hradu, sa dozvedáme, koľko významných historických dátumov sa hradu pripisuje. Dejiny tejto pevnosti sa totiž začali písať už 5-tisíc rokov pred naším letopočtom, keď bola táto oblasť osídlená Keltmi. Významným obdobím je najmä 9. storočie, vtedy sa Devín spomína prvýkrát v dokumentoch pod názvom Dowina. „Nemáme písomnú zmienku, no vieme, že v tom období tu privítal knieža Rastislav Konštantína a Metoda, ktorí možno v týchto miestach prekročili hranicu,“ potvrdila nám lektorka. Zamýšľajúc sa nad dejinami, vyšli sme na nádvorie hradu. „Das ist wunderbar,“ počujeme udivených Rakúšanov, ktorým sa páči výhľad a zároveň pohľad k nim – domov. Pridávajú sa k nim Číňania. Selfie zábery s Dunajom v pozadí tak prejdú kus sveta.

Od Bátoriovcov k Napoleonovi

„Najväčší rozmach hrad zažil až v 15. storočí, keď ho cisár Žigmund Luxemburský daroval rodu Garayovcov. Medzi posledných majiteľov patrila rodina Bátoriovcov, no Bátorička tu nebývala,“ dodáva Balajková. Dnes na hrade, ktorý nakoniec spustošili napoleonskí vojaci, pokračujú už viac ako sto rokov trvajúce archeologické výskumy, súčasťou je však aj expozícia a podujatia – napríklad „Rytieri na Devíne“ budúhostiťľudí na hrade už túto nedeľu.


Spišský hrad

Kde: Žehra, okres Spišská Nová Ves
Vstupné: 5 eur (dospelí), 3 eurá (deti do 18 rokov), 4 eurá (študenti a dôchodcovia)

Prečo ho navštíviť: Je to najväčšia zrúcanina na Slovensku, ktorá sa nachádza na travertínovej kope. Spolu so Spišským Podhradím a so Spišskou Kapitulou tvoria súvislú historickú jednotku. Jeho história siaha až do 12. storočia a ako jeden z mála slovenských hradov odolal tatárskemu vpádu v roku 1242. V 14. storočí pribudlo k hradu nové veľké nádvorie. Spišský hrad mal historicky niekoľko vlastníkov – medzi posledných patria Turzovci a Čákiovci. Hrad v roku 1780 podľahol požiaru, no aj napriek tomu bol v roku 1961 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a od roku 1993 patrí do Zoznamu svetového kultúrného a prírodného dedičstva UNESCO. Hrad je dnes prístupný verejnosti.


Hrad Divín

Kde: Divín, okres Lučenec
Vstupné: voľne prístupný

Prečo ho navštíviť: Hoci v zrúcanine hradu stále trvá archeologický výskum, Divín je voľne prístupný pre verejnosť po celý rok. Bol postavený na prelome 12. a 13. storočia a mal slúžiť ako ochrana cesty do stredoslovenskej banskej oblasti. Od svojho vzniku vystriedal niekoľko majiteľov, medzi posledných patrí Žigmund Balaša, ktorý sa ho zmocnil násilím po smrti Jána Nádašiho Ongora. Napriek dobudovaniu nového predhradia s novými obrannými prvkami hrad v roku 1575 dobyli Turci, ktorí ho okupovali ešte necelých 20 rokov. Potom sa ho zmocnil Bálint Balaš, no v roku 1683 ho cisárske vojská dobyli a podpálili. Divín je dnes v zachovalom stave, v okolí krásnej prírody, neďaleko vodnej nádrže Ružiná.


Ostrý kameň

Kde: Trnava, okres Trnava
Vstupné: voľne prístupný

Prečo ho navštíviť: Na najvyššom vrchu Malých Karpát sa nachádza hradná zrúcanina hradu Ostrý kameň. Prvý raz sa spomína v roku 1273 ako jeden z pohraničných hradov, ktorý strážil západné hranice Uhorska. Jeho názov je odvodený pravdepodobne od miesta, kde sa nachádza – je postavený na samom vrchu ostrej skaly. Ide o gotický hrad, ktorý sa skladal z obytného paláca a pozorovacej strážnoobrannej hranolovej veže. V 15. storočí boli budovy rozšírené, nové podhradie zo 16. storočia slúžilo najmä na hospodárske účely – napríklad sa tu nachádzala pekáreň či byty pre hradný personál. Okolo celého hradného areálu boli vysoké múry, z pozorovacej veže na hrebeni bolo pravdepodobne vidieť Plavecký hrad či Korlátku a Branč. Od 18. storočia sa hrad postupne rozpadával, no dnes je zrúcanina v zachovalom stave.


Topoľčiansky hrad

Kde: Nitra, okres Topoľčany
Vstupné: voľne prístupný

Prečo ho navštíviť: Kráľovský hrad vznikol približne v 13. storočí, odvtedy patril niekoľkým majiteľom. V roku 1446 bol hrad dobytý a vypálený Hunyadyho vojskami, neskôr sa dostal do panstva rodiny Országovcov. Poslednými majiteľmi boli Stummerovci (až do polovice 18. storočia), ktorí sa neskôr odsťahovali. Hradné ruiny však koncom 19. storočia zabezpečili pred rozpadnutím a upravili. Hrad je známy najmä charakteristickou stupňovito ukončenou vežou. Z hradu je krásny výhľad na Ponitrie, na hrebene Tribeča a Vtáčnika. Pri návšteve je potrebná opatrnosť – v roku 1999 sa zrútila časť múru horného hradu. Návšteva zrúcaniny však stojí za to – okrem príjemného výletu môžete zažiť niektoré organizované podujatia – napríklad divadelné predstavenie Legenda o zbojníkovi, ktoré sa uskutoční 9. augusta (vstupné 2,50 eura).


Čo dnes nájdete v letnej prílohe Leto s HN na tému najkrajšie ruiny Slovenska

  • tipy na Top 10 slovenských zrúcanín, ktoré stoja za návštevu
  • informácie o vstupnom či to, prečo sa oplatí ich vidieť

 

 

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

Všetky tipy na zrúcaniny nájdete tu.

01 - Modified: 2006-09-07 13:18:00 - Feat.: 0 - Title: Na Slovensku sa GMR pestujú len výnimočne
01 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 02 - Modified: 2022-02-16 10:07:11 - Feat.: - Title: Je známe meno súpera. Slovenskí hokejisti už vedia, s kým si zmerajú sily v semifinále 03 - Modified: 2022-02-14 08:18:09 - Feat.: - Title: Eufória okolo novej vakcíny v Česku rýchlo opadla. Na rade je teraz Slovensko 04 - Modified: 2021-12-29 14:48:12 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor zamietol sťažnosť guvernéra NBS a exministra financií Petra Kažimíra 05 - Modified: 2021-12-29 08:55:38 - Feat.: - Title: Rekordný prírastok nakazených. Testy odhalili viac ako 4-tisíc prípadov koronavírusu
menuLevel = 2, menuRoute = style/leto-s-hn, menuAlias = leto-s-hn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 07:50