StoryEditor

Bytosť, ktorá občas rozvracia rodiny: Vnúča a jeho návod na použitie

16.10.2021, 00:00
Deti v niektorých rodinách spôsobujú nezhody medzi generáciami.

Ak sa teraz niekto rozosmial či, naopak, vydesil pri predstave, že navrhuje svokre či matke návštevu kurzu, ako sa správať k vnúčatám, vyzývame ho týmto, aby sa upokojil.

​Trendom totiž je venovať takýto kurz v online forme ako darček. Jeho súčasťou je inštruktážne video, ako pritom postupovať, aby vás matka či svokra pri pokuse o odovzdanie poukazu s názvom Veselá babička nezabila.

„Najťažšie je prinútiť babičky, aby si taký kurz vôbec pustili. Je to priamo bojová úloha. Takže sme dokonca natočili video, ako im ho odovzdať,“ vysvetľuje psychológ Milan Studnička, spoluzakladateľ portálu Dovychovat.

Tento portál okrem iného ponúka kurzy, ktorých cieľom je naučiť rodičov a starých rodičov vzájomne komunikovať o všetkom, čo sa týka vnúčat. Napríklad sa tam dočítate vety, ktoré dovádzajú rodičov k šialenstvu.

Takže toto hovoria deti, keď sa vracajú domov od starých rodičov: Babička mi to dovolila, prečo to nemôžem robiť doma? Babička hovorila, aby som ti to nehovorila. Babička ma strašila, že keď nebudem rýchlo spať, nevyrastiem. Babička ma nútila zjesť všetko mäso.

„Na svojich konzultáciách sa stretávam s naozaj smutnými príbehmi, ako babička môže negatívne ovplyvňovať chod celej rodiny,“ vysvetľuje Milan Studnička.

„Počujem napríklad: Svokra nechápe, prečo dcérku dojčím aj v roku, pripadá jej to až úchylné. Babičke prekáža, že deti spia s nami v posteli, vraj ich máme dať do izbičky samotnej, inak budeme ich otroci. Rodičom tiež prekáža, že im starí rodičia deti strašia – tam nelez, spadneš, nehnevaj, čert rozrazí kopytom dvere a príde si po teba. Rozdiel vo výchove detí v súčasnosti a v čase, keď mali malé deti dnešní prarodičia, je obrovský, neporovnateľný.“

Studnička získal skúsenosť, že väčšina babičiek sa urazí, keď im dcéra, syn, zať alebo nevesta dajú najavo, že ich zaobchádzanie s vnúčatami je také nemožné, že by mali podstúpiť kurz na jeho vylepšenie.

„Urazia sa, nehov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-09-09 06:57:51 - Feat.: 0 - Title: Psychologička Jiřina Prekopová: Zo žien sú chlapi, otcom chýba autorita, deti sú chudáci 02 - Modified: 2021-03-16 08:31:21 - Feat.: 0 - Title: Zbláznili sa oni alebo ja? Kedysi sme sa hádali kvôli politike, dnes nás takto rozdeľuje korona 03 - Modified: 2021-05-15 07:16:04 - Feat.: 0 - Title: Vyzujte sa a poďte ďalej. Čím všetkým udivujeme cudzincov? 04 - Modified: 2021-07-09 10:46:34 - Feat.: 0 - Title: Tajomstvo (dobrého) humoru: Prečo sa dokážeme smiať?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:07