StoryEditor

Pohreb Mekyho Žbirku: Posledné zbohom prišli dať Čaputová aj Babiš

19.11.2021, 13:00
Autor:
redred
Ako prvý sa prihovoril hudobný expert Juraj Čurný, ktorý prezradil, že Žbirka si ho pre smútočné slovo sám vybral.

Vo Veľkej obradnej sieni Krematória Strašnice v Prahe sa začala posledná rozlúčka s československou hudobnou legendou Mirom Žbirkom, ktorý zomrel v stredu 10. novembra 2021.

Fanúšikovia sa pred strašníckym krematórium schádzali už od poludnia. Na začiatok priameho prenosu ich čakali stovky. Súčasťou smútočnej výzdoby bola aj gitara vytvorená z kvetov a veľké srdce priamo pod truhlou.

V galérii si pozrite fotografie z poslednej rozlúčky:

Posledné zbohom dala aj prezidentka

Obradu sa zúčastnila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, napriek tomu, že podľa pôvodných informácií mala na piatok naplánované pracovné povinnosti v Bratislave.

Napokon sa rozhodla pre cestu do Prahy. Sedela v prednom rade s priateľom Jurajom Rizmanom, dorazil aj dosluhujúci český premiér Andrej Babiš.

Samotný obrad začal po druhej hodine symfonickou verziou Žbirkovho hitu Jesenná láska. Na ňu nadviazali známe tóny All You Need Is Love od spevákom milovaných Beatles.

Ako prvý sa prihovoril hudobný expert Juraj Čurný. Hovoril o Mekyho vzťahu s manželkou Katkou, význame jeho tvorby pre Slovensko a pre hudobnú scénu a jeho vzťahu k nemu ako priateľovi. "Nemohol som tomu uveriť, prichádzame o symbol slušnosti a poctivosti," povedal.

Zaspomínajte si na neho v piesni, ktorá hrala na konci rozlúčkového obradu, keď hostia odchádzali zo sály:

Úmrtie Žbirku prirovnal k zastreleniu Kennedyho, Lennona a ďalším momentom, keď každý vie, čo presne robil, keď sa správu dozvedel. „Odpočívaj v pokoji, môj priateľ,“ ukončil svoju reč, kde okrem iného spomenul, že Žbirka si ho pre smútočné slovo sám vybral.

"Slušňák" Meky

Druhým, kto prevzal slovo bol český hudobný publicista Honza Vedral, autor knihy Meky. Pred jeho rečou sa sieňou rozoznela Žbirkova pieseň Fair Play a následne hit Waterloo Sunset od The Kinks.

„Musela to byť jedna z piesní, ktorá mu zmenila život a vďaka ktorej prepadol svojej vášni a posadnutosti,“ nadviazal na doznievajúcu pieseň Honza Vedral. „Mnohým ľuďom akoby len v tom okamihu došlo, o akého výnimočného autora sme prišli. Meky tu s nami bol tak nejako vždy,“ spomenul taktiež jeho nečakaný odchod.

„Poznal ho každý, ale napriek tomu bola pre neho typická istá nenápadnosť,“ pokračoval Vedral a spomenul aj časy, keď s režisérom Šimonom Šafránkom chystali dokument Meky.

"Meky bol ´slušňák´. Hudbe zasvätil a podriadil život. Keď sme sa stretli prvýkrát, Meky si uvedomil, že niekoľko dní nejedol. Dovtedy som nikoho takého nestretol, kto by kvôli hudbe zabudol jesť a jeho heslo bolo ´you got to be perfect´. S týmto mužom sa jednoducho nedal spraviť rýchly rozhovor," spomína.

„S Mekym akoby náhle odišiel aj jeden z posledných kusov Československa. A pocit, že môžeme byť aspoň na chvíľku svetoví. Vďaka za všetko, Meky,“ ukončil Vedral svoju reč.

Počas obradu okrem toho zazneli aj piesne Čo bolí, to prebolí, Balada o poľných vtákoch a poslednou piesňou, keď odchádzali hostia, bola skladba Prvá.

01 - Modified: 2021-11-11 07:18:50 - Feat.: 0 - Title: Zomrel Meky Žbirka, legenda slovenskej hudobnej scény
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:32