George SorosReuters
StoryEditor

Obdivovaný filantrop, ktorého nenávideli milióny Britov. Kto stojí za menom George Soros?

20.04.2018, 15:19
Autor:
ČTKČTK
Meno, ktoré sa skloňuje v rôznych súvislostiach. Kto je ale podľa faktov George Soros?

Americký finančník a filantrop maďarského pôvodu George Soros (87) získal značný majetok burzovými špekuláciami, jeho peniaze ale z nemalej časti mieria na charitu, slúžia na podporu ľudských práv alebo k financovaniu projektov v krajinách tretieho sveta.

Jeho nadácia Open Society Foundation (OSF) má teraz presunúť svoju pobočku z Budapešti do Berlína.

Pozrite si fakty, ktoré ste (možno) nevedeli:

  • V Maďarsku sa Sorosove meno v posledných rokoch skloňuje v súvislosti s horúcou otázkou imigrácie, ktorú jeho nadácia podľa maďarského premiéra Viktora Orbána podporuje.
  • Orbán vedie proti Sorosovi tvrdú kampaň a líči ho ako hlavného nepriateľa maďarského štátu, ktorý riadi masový prílev migrantov do Európy. V krajine sa teraz pripravuje tvrdý zákon proti mimovládnym organizáciám, nazývaný Stop Sorosovi, ktorého cieľom je obmedziť migráciu.
  • Finančník pomáha financovať rad mimovládnych organizácií v strednej Európe, ktoré sa zaoberajú pomocou migrantom. Prostredníctvom svojho hedgeového fondu Quantum Fund dokázal Soros po desiatky rokov zhodnocovať peniaze investorov, sám potom zarobil miliardy.
  • Jeho súčasné imanie sa podľa časopisu Forbes odhaduje na 23 miliárd dolárov (v prepočte približne 18,5 miliardy eur). Ako investor vyhľadával slabiny a nerovnováhy a dokázal ich využiť.
  • Najviac zarobil v septembri 1992: pri špekulácii na pokles libry za jediný mesiac inkasoval celú miliardu dolárov. Milióny Britov ho nenávideli a zvyšok sveta obdivoval.
  • Za využitie neverejných informácií sa Soros dočkal aj obvinenia a pokuty.
  • Jeho nadácia napríklad koncom studenej vojny pomáhala disidentskými skupinám v strednej a východnej Európe.
  • Narodil sa 12. augusta 1930 v budapeštianskej židovskej rodine ako György Schwartz. V šestnástich odišiel do Británie, živil sa manuálnymi prácami, potom vyštudoval filozofiu na prestížnej Londýnskej ekonomickej škole.
  • V polovici 50. rokov sa už ako George Soros presídlil do USA a začal sa živiť ako analytik. Na Wall Street sa stal počas desiatich rokov uznávaným maklérom, v roku 1969 prevzal vedenie fondu Quantum. V roku 1980 fond vykázal štyridsaťnásobné zhodnotenie vložených prostriedkov.
  • V 80. rokoch sa Soros stiahol z vedenia fondu a sústredil sa na prácu filozofa-vizionára, ako na poli investícií (začal sa orientovať skôr na menové špekulácie), tak aj v oblasti charity.
  • Koncom 70. rokov začal poskytovať štipendiá černošským študentom na univerzite v Kapskom meste. Neskôr sa zameral na komunistické krajiny v strednej Európe, v ktorých vďaka nadácii podporoval opozičné zoskupenia, medzi nimi aj Chartu 77.
  • V roku 1991 Soros v Prahe založil Stredoeurópsku univerzitu; česká vláda sa ale neskôr odmietla podieľať na jej financovaní a škola mesto opustila. Dlhodobo Soros pracoval na zlepšení postavenia Rómov.
  • Podporoval legalizáciu potratov v Írsku či Mexiku, usiloval o dekriminalizáciu drog v Indonézii, propagoval kolumbijskú mierovú dohodu s narkomarxistami, presadzoval práva trans rodových osôb v Guatemale, legalizáciu prostitúcie, proti klimatickým zmenám alebo za označenie Izraela za štát porušujúci ľudské práva.
  • Soros, okrem iného minoritný vlastník futbalového klubu Manchester United, je od roku 2013 tretíkrát ženatý. Jeho manželkou je o 40 rokov mladší konzultantka v oblasti vzdelávania a zdravotnej starostlivosti Tamiko Boltonová. Z predchádzajúcich manželstiev má Soros päť detí - štyroch synov a dcéru. Jeho starší brat Paul, ktorý zomrel v roku 2013, bol lodnými magnátom a filantropom.
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:34