Dej sa odohráva koncom roku 1939, kedy do Krakova prichádza Oskar Schindler, člen NSDAP a neúspešný priemyselník, s vidinou rýchleho bohatstva v podobe továrne na smaltovaný riad. Vo svojej továrni zamestnáva Židov z geta a s ich hľadaním mu pomáha bývalý účtovník židovského pôvodu Isaac Stern, ktorý sa snaží v továrni zamestnať čo najviac ľudí. Továreň prosperuje a Schindler začína zarábať svoje bohatstvo. Ku koncu vojny sa správa Tretej ríše rozhodla presunúť všetkých krakovských Židov do Osvienčimu. Schindler tomu chce zabrániť za každú cenu a zachrániť čo najväčší počet ľudí. Dohodne sa preto s Goethem, že od neho Židov kúpi. Spolu s Isaacom Sternom spisuje zoznam Židov ("Schindlerov zoznam"), na ktorom sa objaví viac než 1 200 mien. Riskujúc vlastný život, a úplatkami vykupuje ženy a deti, ktoré tam boli odvezené. Aby továreň nezatvorili a Židov neposlali do koncentračného tábora, nakupuje granáty a vydáva ich za svoje. Na konci vojny "Schindlerovi Židia" spisujú dobropis, v ktorom popisujú to, ako ich zachránil, a všetci sa pod list podpíšu. Na pamiatku mu dávajú tiež zlatý prsteň, ktorý odliali zo zlatých zubov jedného Žida, a na ktorý vyryjú úryvok z talmudu: "Ten, kto zachráni človeka, zachráni svet".YouTube
StoryEditor

Pozrite sa, ako vyzeral skutočný Oskar Schindler a jeho slávny zoznam

27.04.2018, 10:59
Autor:
tasrtasr
Takmer celý svet pozná tvár Oskara Schindlera, málokto však vie, ako vyzeral ten skutočný.

Od narodenia sudetonemeckého továrnika Oskara Schindlera, autora zoznamu vyše tisícky Židov, ktorých v roku 1945 zachránil pred smrťou v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau, uplynie v sobotu 28. apríla 110 rokov.

Skutočné udalosti z prelomu 30. a 40. rokov minulého storočia, svedčiace o útrapách židovského obyvateľstva počas druhej svetovej vojny, opísal austrálsky spisovateľ Thomas Keneally vo svojej knihe z roku 1982.

V galérii nájdete fotografie skutočného Oskara Schindlera a aj jeho slávny zoznam:

Podľa nej nakrútil americký režisér Steven Spielberg v roku 1993 film s rovnomenným názvom Schindlerov zoznam.

Pozrite si chronológiu života jedinečnej osobnosti dejín vo faktoch:

  • Oskar Schindler sa narodil 28. apríla 1908 v českom meste Svitavy, ešte v období Rakúsko-Uhorska, v nemeckej, finančne dobre zabezpečenej rodine.
  • Po skrachovaní otcovej továrne v čase hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia, sa Oskar Schindler v roku 1939, už ako člen nacistickej Národnosocialistickej nemeckej robotníckej strany (NSDAP), presťahoval do poľského Krakova. Dostal sa k fabrike na výrobu smaltovaných výrobkov blízko krakovského geta a jeho hlavným cieľom bolo čo najviac zbohatnúť.
  • Aby si udržal svoje postavenie, úzko spolupracoval a stretával sa s nemeckou nacistickou "vrchnosťou". Neskôr si čoraz viac uvedomoval nezmyselnosť a hrôzostrašnosť činov, ktoré sa dejú okolo neho, zaobchádzanie so Židmi v gete a snažil sa im pomáhať. Vo svojej továrni zamestnával okrem Poliakov aj Židov, väzňov z geta, a zabezpečoval im lepšie životné podmienky, než mali v gete.
  • Pri likvidácii geta v Krakove koncom druhej svetovej vojny Oskar Schindler spísal zoznam svojich robotníkov, väzňov z fabriky v Krakove a presúval ich do novovytvorenej vojenskej továrne na Morave do Česka. Zachránil ich tak pred istou smrťou, inak by museli ísť do koncentračného tábora.
  • Počet zachránených Židov pravdepodobne nebude nikdy celkom presný, pretože napríklad niektoré deti neboli v zozname zapísané a niektorí väzni opustili tábor ihneď po odchode stráží po oslobodení. Často sa uvádza počet 1200 zachránených väzňov-robotníkov. Zachovaný zoznam väzňov z apríla 1945 obsahuje 1098 osôb a aj správa Komitétu oslobodených väzňov z 12. mája 1945 sa zmieňuje o "okolo 800 mužov a okolo 300 žien".
  • Po druhej svetovej vojne Oskar Schindler krátko pôsobil v Nemecku a potom emigroval do Argentíny, kde sa snažil podnikať v oblasti chovu dobytka. Nejaký čas žil v Izraeli.
  • V roku 1958 sa vrátil do Nemecka, kde 9. októbra 1974 v meste Hildesheim zomrel vo veku 66 rokov.
  • Získal niekoľko mierových cien. Ocenili ho titulom Spravodlivý medzi národmi. V Aleji spravodlivých v Jeruzaleme v Izraeli zasadil svoj strom.
01 - Modified: 2018-04-26 13:24:58 - Feat.: 0 - Title: Internet ovládol dvojník Donalda Trumpa. Je ním 64-ročná Španielka
01 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 03 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo na seba prezradili Katka a Michal? Búrajú genderové stereotypy a ich príbeh znie ako telenovela 05 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Ukrižovaný dostal tvár. Na pohľad do jeho očí nikdy nezabudnem, hovorí vedec
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. apríl 2024 12:04