StoryEditor

Raper Vec pomáhal v Južnom Sudáne, po troch dňoch to vzdal: Je mi ľúto, nemám na to žalúdok

13.09.2018, 12:12
Autor:
tasrtasr
"Toto ja nedávam a nedám. Je mi ľúto, ale nemám na to žalúdok," vyjadril sa známy slovenský raper.

Raper Vec, vlastným menom Branislav Kováč, prijal výzvu humanitárnej organizácie Magna. Pridal sa k Magna zdravotnému tímu a pomáhal liečiť deti v Južnom Sudáne. Magna oslovila slovenské osobnosti, aby radikálne zmenili svoj život a išli pomáhať liečiť deti do krízových oblastí sveta.

​Chcela tým poukázať na náročné podmienky a nebezpečnú, ale dôležitú prácu humanitárnych pracovníkov. Väčšina osobností to nedala, ale Vec sa rozhodol, že to skúsi.

Pozrite si vo videu, aké boli jeho dojmy:

Raper strávil s Magna zdravotným tímom v Južnom Sudáne niekoľko dní a pomáhal liečiť deti a ich matky v utečeneckom tábore v okolí hlavného mesta Juba.

"Už päť rokov státisíce detí so svojimi rodinami v Južnom Sudáne čelia následkom brutálneho konfliktu a sú bez prístupu k zdravotnej starostlivosti. Magna bola jednou z prvých organizácií, ktorá tu začala pôsobiť. Aj napriek zlej bezpečnostnej situácii v krajine dodnes poskytuje zdravotnú pomoc," opisuje hovorkyňa organizácie Barbara Langsfeldová.

Každý rok jej zdravotníci poskytnú deťom a ich matkám vyše 60 tisíc očkovaní proti cholere, osýpkam, detskej obrne či tetanovú injekciu v čase tehotenstva. 

Raper Vec opísal svoje pocity po niekoľkých dňoch strávených v utečeneckom tábore. "Sú to utečenci vo vlastnej krajine a mnohí z nich prežili celý svoj život v rôznych táboroch. Lebo nemali inú možnosť. Utiecť z utečeneckého tábora je jednak nonsens a navyše pravdepodobnosť, že ťa tam vonku zabijú, sa blíži k istote. Neporovnateľné s naším európskym životom. Nepredstaviteľné."

Vec to nakoniec v Južnom Sudáne po troch dňoch vzdal. "Mám veľký rešpekt pred ľuďmi, ktorí si odoprú osobný komfort a pomáhajú, aby spravili život tisícom ľudí v Južnom Sudáne znesiteľnejším. Ja to nedokážem. Toto ja nedávam a nedám. Je mi ľúto, ale nemám na to žalúdok. Bola to pre mňa – ak už nič iné - silná skúsenosť a vyjadrujem veľký obdiv ľuďom z Magny, ktorí to robia. Budem im pomáhať, ako len viem – ale odtiaľto, zo Slovenska," povedal po svojej skúsenosti.

 

Kampaň pre Magnu tvorí agentúra Istropolitana Ogilvy. Títo ľudia sa na nej podieľali:

Creative director: Peter Darovec

Copywriter:  Michal Belej, Peter Darovec

Art director: Naďa Lukáčiková

Account manager: Tomáš Tomášek

Strategy director: Veronika Romsauerová

Social media: Lenka Lukáčová, Zuzana Varhoľová

Réžia: Branislav Vincze

Kamera: Viktor Cicko, Šimon Fortuna

Zvuk: Boris Vereš

01 - Modified: 2018-03-08 09:43:11 - Feat.: 0 - Title: Raper Vec v novej piesni posiela ostrý odkaz vláde: Vy všetci máte na rukách krv 02 - Modified: 2018-03-09 12:35:38 - Feat.: 0 - Title: Raper Vec: Ľuďom treba otvoriť oči. Inak sa s nimi zametá
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 02 - Modified: 2024-04-03 15:47:39 - Feat.: - Title: Izraelský útok zabil zamestnancov charity. Podľa USA by nemal ovplyvniť rokovania o prímerí 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 20:49